Milyen mosogatót válasszunk?

Vasárnap

Konyhatervezésnél vagy lakásfelújításnál megkerülhetetlen a mosogató kérdése. Milyen legyen az anyaga, mekkora legyen, és hány medencés. A kínálat széles, a jó választáshoz pedig fel kell tennünk magunknak néhány kérdést.

Elsőként azt, hogy mennyit tartózkodunk a konyhában, illetve mennyit főzünk. Ami ugyanis a méreteket illeti, vannak nagyon kicsi, 30 centiméteres átmérőjű, 40–45, 50–55, átlagos 60–75 cm-es változatok, nagyobb, 80–90 cm szélességű mosogatók, sőt szakáruházakban még 100–120 cm szélességű modelleket is találni, amelyek a legnagyobb kihívásoknak is eleget tesznek. Ha nem szeretünk főzni, vagy ritkán étkezünk otthon, felesleges egy óriási, kétmedencés mosogatóba invesztálni, elég lehet egy kerek 40 centis. Fontos szempont az is, van-e a konyhánkban mosogatógép. Mert ha van, a kétmedencés mosogató szintén csak a helyet fogja foglalni, elég lesz egy egymedencés, szárítóval, amelyen kevesebb száradó edény fér el, viszont praktikusan tisztán tartható. A konyhatervezésnél vegyük figyelembe, hogy a munkalapból a mosogató szárító részének a helyét is ki kell vágni, vagyis ne tervezzünk alá fogyasztót, csak rakodóteret.

Gránit és márvány

Manapság a legdivatosabbak a műkőből készült gránitmosogatók, mert kellemes hatásúak. Nagyon sok színben kaphatóak, és legnagyobb előnyük, hogy nem látszanak meg felületükön a vízfoltok. Legalábbis ezt állítják a gyártók, viszont itt is belefuthatunk néhány meglepetésbe. Érdemes megvizsgálni, milyen a víz keménysége az adott helyen, mert ha magas kalciumtartalmú, vagyis kemény a víz, nagyobb eséllyel hagy fehér foltokat. Ez egy fehér vagy krémszínű mosogató esetében nem probléma, egy sötétebb árnyalatúnál igen, sőt a feketénél már biztosan. Vagyis érvényes a szabály: minél keményebb a vizünk, annál világosabb mosogatót válasszunk. Ne feledkezzünk meg a csaptelepről sem, amelyet ugyanabban a színárnyalatban érdemes választani. A gránit- és márványmosogatók hátránya, hogy egyáltalán nem a legolcsóbb árkategóriát képezik.

Rozsdamentes acél

Elsősorban a minimalista és a modern stílus kedvelői választják a rozsdamentes acélból készült mosogatókat, és azok, akik szeretik a száz százalékban tiszta, antibakteriális felületeket. Az acélmosogatók gránitőrleményből készült rokonaikkal ellentétben semennyire sem porózusak, kizárt, hogy bakteriális lerakódások maradjanak rajtuk tisztítás után. Több évtizedet is kibírnak sérülés nélkül, ráadásul a forró víz és a forró edények sem hagynak rajtuk nyomot. Sósavval vagy erősen klóros szerekkel ne tisztítsuk őket. Előnyük, hogy olcsóbbak, mint a műkő.

Kerámia

A rusztikus, vidéki stílusú konyhák kedvelői választják általában. Előnye, hogy szépen tartja a színét, nem látszanak meg rajta a vízkőfoltok (a szürkés karcolások az alján viszont annál inkább). Az acélhoz hasonlóan százszázalékos tisztaságúra fertőtleníthető. Hátránya, hogy ami beleesik, az általában el is törik, továbbá, ha egy öntvénylábast ejtünk bele, az egész mosogatót szétrepesztheti. További hátránya, hogy meglehetősen korlátozott a formaválasztéka, előnye viszont, hogy bár többe kerül, mint egy átlagos acél, még mindig olcsóbb, mint a műkő.

A jó öreg zománcos

Hihetetlenül hangzik, de még mindig készülnek zománcozott öntvénymosogatók is. Nyilván nem apró városi lakásokba a legpraktikusabb választás, viszont egy hétvégi ház konyhájában szépen mutathat. Hátránya, hogy nehéz, és ha megsérül a zománc, körülményes a javítása.

 

Križanovič Melinda

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/28. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?