Nyár tesztekkel és karanténnal

Vasárnap

Ezen a nyáron sem lélegezhetünk fel teljesen, mert itt a nyakunkon a vírus delta és delta plusz variánsa. Mivel az ország lakosságának csak a 37%-a oltatta be magát, a többieknek marad a teszt meg a karantén.

Ez sem lesz egyszerű, mert júliustól bezárják a több száz mobil tesztelőállomás nagy részét. A csúcsidőszakban országszerte 800 ilyen hely működött, június végéig valamivel több mint 500, és nyárra csak 120 marad, azok is kizárólag PCR-teszteket fognak végezni. Aki külföldre akar utazni, vagy valamilyen fesztiválra, koncertre, futballmeccsre menne, annak jó előre át kell gondolnia, hol és mikor tesztelteti le magát, hogy az eredmény még érvényes legyen. Az egészségügyi minisztérium elképzelése szerint állandó tesztelőállomások csak a kórházakban, rendelőintézetekben és más egészségügyi intézményekben lesznek, de ezek kizárólag PCR-teszteket fognak végezni. Az ingyenes antigén tesztelésnek vége, a PCR-teszt ára, ha nem orvos rendeli el, 60-70 euró.


 

Kórházban is kérik

Továbbra is kéri a látogatóktól a tesztet vagy az oltási igazolványt a nyugdíjasotthonok többsége és a kórházak is. Bár a közegészségügyi hivatal már engedélyezte az említett intézmények korlátlan látogatását, az intézmények vezetői dönthetnek úgy, hogy mégis szigorítanak a feltételeken. Ezt szinte valamennyien meg is teszik, mert a lakókhoz, betegekhez érkezhetnek látogatók más, fertőzöttebb járásokból, sőt külföldről, és ezt nem tudnák ellenőrizni.

Mivel az egészségügyi és szociális intézmények anyagi helyzete nem függ a látogatottságuktól, megtehetik, hogy a vizitelőkre hárítják a tesztelés gondját. A nagyobb fesztiválok, koncertek szervezői azonban arra készülnek, hogy saját tesztelőállomásokat hoznak létre, kizárólag a látogatók számára. A trencséni Pohodán lesznek ilyenek, de a kisebb fesztiválokon, táborokban biztosan nem, ezért itt arra kell számítani, hogy a megnyitásuk előtt a környéken zsúfolásig megtelnek a tesztelőhelyek. A belépőjegy mellett negatív tesztet is fel kell mutatni a strandokon és a fürdőkben is. Az egészségügyi minisztérium kidolgozott egy listát a fokozottan kockázatos helyszínekről, ezeken a szervezők, tulajdonosok akkor is kérhetik a vendégektől a negatív Covid-tesztet, ha a járás besorolása már zöld.


 

Ki lehet az év nyertese?

Abszurdnak tűnik, de az „orrpiszkálós” antigén tesztek, amelyek miatt annyit zúgolódtunk, a nyár folyamán olyan keresettek lesznek, hogy sokan visszasírják. Nem mintha annyira megbízhatóak lennének, de legalább ingyen voltak. Azáltal, hogy az egészségügyi minisztérium úgy döntött, ezeket megszünteti, hatalmas összegeket spórol meg. Az egész össznépi mulatság ugyanis 80,5 millió eurójába került az államnak, ennyit fizetett ki az antigén teszteket vásárló Állami Tartalékalap a nagyszombati Eurolab Lambda cégnek. A társaság először az októberi tömeges tesztelés előtt kaszált nagyot, ekkor 10 millió antigén tesztért 43,45 millió euró érkezett a számlájára. Utána még öt alkalommal szerződött a céggel az állam, ebből háromszor úgy, hogy a tartalékalap nem írt ki pályázatot, egyenesen ezt a céget szólította meg. A cég haszna tavaly 3,72 millió euró volt, míg 2019-ben csupán 32 ezer, bevételei 2019-hez képest tizenkétszeresen nőttek meg 55,5 millióra. Több, a tömeges antigén tesztelés szükségességét megkérdőjelező szakember már tavaly felvetette, hogy a cég hátterében befolyásos politikus állhat, aki el tudta intézni, hogy a kormány tegye kötelezővé. A gyanú gyanú maradt, ha volt is ilyesvalaki, ügyesen csinálta.


 

Pontatlan, de jól fizet

Még sokkolóbb számokat kapunk, ha azt nézzük, mennyit költött az állam a mobil tesztelőállomások (MOM) üzemeltetésére. Az Állítsuk meg a Korrupciót Alapítvány (Nadácia zastavme korupciu) megállapításai szerint több mint 150 millió euróról lehet szó, nem csoda, hogy a tesztelőhelyek úgy szaporodtak, mint eső után a gomba. A tesztelésben azok is meglátták a lehetőséget, akiknek addig semmi közük nem volt az egészségügyhöz, az állam nem szabályozta a tesztelőállomások számát, hanem mindenkivel szerződött, aki jelentkezett.

A dolognak nem ez volt a legnagyobb szépséghibája, hanem az alacsony hatékonyság: egyetlen, utólag PCR-teszt által is igazolt, tehát valóban pozitív eset kiszűrésére februárban 932 eurót, márciusban 1656 eurót, áprilisban 4669 eurót költött az állam. Mindezt olyan nagyvonalúan tette, hogy még azt sem ellenőrizte, milyen a tesztelőállomások teljesítménye. Eleinte nyolcórás munkaidőben dolgoztak, később az állam minden, 250 fő feletti tesztért plusz 50 centet fizetett, de mivel az állomásoknak csak a pozitív személyek adatait kellett jelenteniük, egyébként annyi tesztelést számláztak, amennyihez volt merszük. Ráadásul sok volt a fals teszteredmény is, biztosan sokan ismernek olyat, aki a pozitív eredménytől megrémülve elment PCR-tesztre, és kiderült, hogy negatív, de olyat is, aki negatív teszt birtokában még aznap észlelte magán a betegség tüneteit.


 

Ahová lépek, MOM terem

Elvileg létezett olyan szabály, hogy egy vállalkozó egy városban csak egy tesztelőállomást működtethet, ezt nagyon könnyen megkerülték az ügyeskedők azzal, hogy különböző cégeikre íratták a helyeket. Azzal, hogy némely városokban 15–20 tesztelőállomás volt, más, hasonló nagyságúakban pedig 5–10, ugyancsak nem törődött senki. A nagy számú tesztelőhely főként a nagyvárosokra volt jellemző, a MOM-ok üzemeltetői tudták, hogy itt lesz a lakosságban a legnagyobb a hajlandóság, hogy rendszeresen teszteltesse magát. A gócpontokban, ahol a legnagyobb szükség lett volna rá, sokszor egyetlen tesztelőállomás működött. A legtöbb MOM-ot üzemeltető cégek (volt, amelyik 8–10, de olyan is, amely 18–23 állomást létesített), egymilliótól hárommillió euróig terjedő összeget kerestek az antigéntesztelésen, miközben kiadásuk nem volt szinte semmi.

Úgy is mondhatnánk, hogy ez volt az évszázad üzlete, és a nyáron még folytatódik. Ha nem is ennyit, de elég jól fognak keresni a fennmaradó tesztelőhelyek tulajdonosai ezentúl is, mert kevesebb marad belőlük. Igény meg lesz, mert ennyi megszorítás után az emberek szórakozni, nyaralni, utazni akarnak. Hogy értelme van-e, arról talán már beszélni is felesleges.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/27. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes

Az új nyári szabályok

Július 9-től változnak a külföldre utazók hazatérésének feltételei. A beoltottaknak nem kell karanténba vonulniuk, ha:

- 14 nap telt el azóta, hogy megkapták a kétadagos vakcina mindkét adagját

- 21 nap telt el azóta, hogy megkapták az egyadagos vakcinát

- akik leküzdötték a Covid-fertőzést, azok egy adag beadása után is oltottnak minősülnek 14 nappal az oltás után, de csak ha az oltást a felépülést követő 180 napon belül kapták meg

Akik nem oltatták be magukat:

- regisztrálniuk kell az eHranica határátlépő rendszerben, és 14 napra karanténba kell vonulniuk

- a karantén leghamarabb a hazatérés után 5 nappal váltható ki negatív PCR-teszttel

Augusztus 9-ig

- azokra, akik legalább az első adag vakcinát megkapták, úgy tekintenek, mint a teljesen beoltottakra

- a 12 éven aluli gyermekekre ugyanazok a karanténfeltételek vonatkoznak, mint a szüleikre

- a 12–18 év közötti gyermekekre csak akkor vonatkoznak ugyanazok a feltételek, mint a szüleikre, ha legalább az első adag vakcinát megkapták

- augusztus 9-től a gyermekekre is az általános feltételek vonatkoznak

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?