Egészségnap Gútán. KÉPGALÉRIA

Vasárnap

A Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola 12 évvel ezelőtt szervezte meg először az Egészségnap a szakközépiskolában című rendezvényt, melyet idén sikerült egy pályázattal összekapcsolni, így most a Szlovákia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Kisprojekt Alap program keretén belül.

A projektgazda az OÁZA Polgári társulás (Kamocsa), melynek elnöke Lukács Tibor, a jól ismert Gasztrofesztivál főszervezője. A magyarországi projektpartner egy szigetközi település, Halászi Község Önkormányzata. A Szokol Dezső iskolatulajdonos alapította gútai magán szakközépiskola, melyet jelenleg Hajtman Béla igazgató vezet, tehát a rendezvény társszervezője is.

Pályázatunk célja egy olyan határ menti együttműködés kialakítása és bővítése, amely közös aktivitások segítségével bemutatja a határ két oldalán élők, valamint az ide látogató turisták számára a Vág mente és a Szigetköz gasztronómiai hagyományait, természeti és kulturális értékeit. Ezzel hozzájárulunk a gasztroturizmus építéséhez, a régió intézményeinek együttműködéséhez és tapasztalatcseréjéhez elsősorban gasztronómiai és kulturális területen. Fontosnak tartjuk, hogy rendezvényeinkkel megismertessük a régió hagyományos ízvilágát ötvözve az új, fenntartható gasztroturizmust támogató eljárási módokkal és ízvilággal. Az idei Egészségnap fő szempontja az egészséges életmódra való nevelés volt, és a környezettudatos viselkedés a konyhában. A vendéglátó, valamint az üzletkötés és vállalkozás-idegenforgalom szakos diákjaink közül tizenöten dolgoztak a konyhában. A Hodossy Katalin táplálkozási tanácsadó vezette csapat reform-, növényi alapú ételeket készített, míg a Chateau Amade séfje, Kubik Marcel vezette a hagyományos ízek kedvelőinek főzött. Mindkét csapatnál fontos szempont volt, hogy az ételeket a helyben, régiónkban fellelhető gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből és húsokból készítsék el. A főkóstolót Németh Krisztina mesternő segítségével egy ünnepélyes állófogadás köré szervezték, melynek részesei voltak a pályázati partnerek, az iskola pedagógusai és a régióból érkező vendégek. A lakoma mellett kóstolhattunk az ímelyi Varázslatos gyógynövények termékeiből, a gadóci Bott pékség kovászolt kenyeréből és a gútai Bebi ízei növényi és gluténmentes pástétomajaiból készült falatkákból.

Az egészségnapon 12 előadó gondoskodott a fiatalok mentális és fizikai, testi egészségéről előadások és foglalkozások keretében, akiket Kulik Zsuzsanna pedagógus koordinált. Szegi Aranka, a KompAkt Szlovákia vezetője a ZeroWaste életszemlélet jegyében az otthonainkban és az iskolában is használható praktikus eszközök bemutatásával hívta fel a diákok figyelmét a környezetük megóvásának lehetőségeire. Küldetésünk viszont nem ért véget az egészségnappal, a partnerek tovább dolgoznak, és közös rendezvényeikkel népszerűsítik céljaikat. A következő állomás a Régiók ízei konferencia és a 6. éve megrendezésre kerülő Régiók ízei fesztivál lesz Kamocsán, valamint egy hagyományőrző rendezvény Halásziban. Bízunk benne, hogy a jelenlegi, igencsak dinamikusan változó élethelyzetünkben minden tervünk valóra válik!

Kondé Nagy Mónika, a #GASTROCOOP • Határ menti együttműködés a gasztroturizmus építéséért projekt projektmenedzsere


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/27. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?