Az igazi jótékony

Vasárnap

Mayer-Ázsoth Réka Lélek-beli bevezetőjéről jutott eszembe, hogy tényleg, mennyire is idegenkedem én azoktól a tettektől, melyek maga a cselekvő által világgá vannak kürtölve!

Biztosan Önök is ismernek olyan embereket, akik a legcsekélyebb segítségüket is azonnal elmesélik fűnek-fának, manapság már még a közösségi hálón is megosztják mindenkivel, aprólékosan számontartják évekre visszamenően, kinek mikor mit adtak, mit visznek, ha mennek, ők bezzeg mit kaptak, de nem baj, mennyit munkálkodtak a közért, és igen, már megint eljutottam az asztalig, hogy ők oda is mi mindent tettek le. Ez az én nagy problémám egyébként, egy jó pszichológus biztosan meg tudná állapítani, miben gyökerezik, mert amúgy, ha valóban jótékony volnék, az ilyesmit nem szabadna észrevennem sem, nemhogy felakadnom rajta. És mégis!

Aztán elgondolkodtam afelett is, miben vagyok, vagy voltam-e egyáltalán valaha önkéntes, de nem jutott eszembe semmi. Jótékony? Mivel dicsekedhetnék én, ha nem idegenkedném az ilyesmitől ily ennyire? Elfelejtettem. Vagy nem is volt soha dicsekednivalóm?

Számba vettem ezután a kollégáimat, a barátaimat, rokonaimat, és bizony, mindenkinél találtam valamit, amit a jótékonyság szóval felcímkézett dobozba rakhatok. Rejtett filantróp valamennyi, csupa nemeslelkű vesz körül. Azzal kezdtem magam nyugtatni, mert bevallom, hirtelen kissé nyugtatásra szorultam, hogy ha ilyen embereket vonzok be a hatóterembe, akkor azért olyan annyira égetnivaló én magam sem lehetek. Aztán eszembe jutott a Gábor megint, aki párom létemben, hogy nyáron napi három alkalommal, kutyasétáltatással egybekötve két marmonkanna (bandaszka, hogy az újvári gimisek nyelvi igazodást érintő felvetésének is eleget tegyek) vizet visz magával a lakótömbünk elé ültetett, majd magukra hagyott kis fákra, történetesen ugyancsak háromra. Ez idén több mint egy hónapja, amikor is észrevette, szárad a levele mindeniknek, s ez a napi nyolc-tíz liter víz megmentette az életüket. Kihajtottak, kizöldültek. Jó ember a Gábor, de ember, neki se csak jó tulajdonságai vannak, meg nekem is kell némi mozgás, így egy ideje, több mint egy hónapja én is járok vele, ez a napi Samu-time, a sétáltatás ideje, a kutya nélkülem már el sem indul vele. De nem ez a lényeg, hanem a kérdésem. Hogyha én csatlakoztam hozzá a jócselekedetben (az én vizem is), kinyitom előtte az ajtót, megfogom az egyik bandaszkát, akkor azért, ugye, egy kicsit én is jótékony vagyok? Persze, az vagy, nincsen is nagy fejed, Pistike, hallottam fejemben az iskolás viccet, amikor megjelent a kis boríték a számítógépem sarkában: levelet kaptam. Kaptunk. A szerkesztőség. Ezt:

A Pázmány Péter Gimnázium diákjai és tanárai kellemes nyarat kívánnak!

Év végi fényképezkedés a PPG-ben

Azonnal felismertem, könnybe lábadt a szemem, de volt még egy csatolt fotó, a közérthetőség kedvéért, ez:

És rögtön eszembe jutott Olvasóink önkétessége, jótékonysága, az a sok diszkrét adomány, amit a Vasárnapnak küldtek s küldenek még mindig, a külső szerzők, akik egyből mondtak le önként a honoráriumról… Igen, ez az igazi jótékonyság. Mégpedig azért jutott eszembe éppen erről a képről, mert az újvári gimnazisták közt is akad néhány, akik megtámogattak, nemcsak a tanáraik, vagyis a jótett olykor azért mégiscsak jó, ha látható, hiszen így adható tovább nemzedékről nemzedékre.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/27. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Jótékonyan.

Érdekes

Akinek 2021-ben is módjában áll segíteni, hogy 2025-ben és még az után is olvashassuk a Vasárnapot, kövesse Hunčík Péter tavalyi nagyvonalú kezdeményezését, mi pedig mindenképpen megteszünk mindent, hogy méltók legyünk rá. Köszönjük. A számlaszám változatlan:

 

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

Még VASÁRNAP is dolgozunk, hol negyven fok van, hol szakadó eső, és éjszaka nem lehet betont fúrni a lakók miatt.

Szabó T. Anna: Törésteszt

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?