Csak kimentünk egy fagyira...

Vasárnap

Fagylaltkóstolóra indultunk a fővárosban, hogy megállapítsuk, miféle fagyos különlegességekkel hűthetjük magunkat a kegyetlen kánikulában. Megtudtuk, milyen a legjobb mangó, hogyan kerül az ibolya a gombócba, és hogy miért kell Japánban mentőt hívni, ha valaki gyorsan eszi a fagyit.

Pozsonyban sok jó fagyizót találunk, valamelyik azért népszerű, mert hagyományos, valamelyik azért, mert mindig előrukkolnak valami meghökkentővel, valamelyik pedig azért, mert közel van. Az egy négyzetkilométerre eső legtöbb fagyizót persze a belvárosban találjuk, ezért mi is ott keresgéltünk.

Nehéz választani

Hidegben nem lehet fagyit kóstolni, úgyhogy kitippeltünk egy napfényes, június közepi csütörtököt, és elindultunk a Lőrinckapu utcán. A Halászkapu felőli sarkon találjuk az Arthur fagyizót, amely az utóbbi években az egyik leggyakrabban emlegetett fagyis célpont a fővárosban. A választék zavarba ejtő: az embernek az az érzése, hogy több ideig tart a fagyi kiválasztása, mint az elfogyasztása. A pult mögött kreol bőrű fiatalember, Cristiano Ronaldóra hasonlít. A helyet egyébként nem portugálok üzemeltetik, hanem egy szlovén úriember, aki saját nevére keresztelte a fagyizót. A mediterrán hangulat viszont szerencsére nem merül ki. Felfigyelünk egy „Mango Alphonso” feliratú termékre, meg is kérdezzük a pultost, honnan ez a fantázianév. Elmondja, hogy a Mango Alphonso egy mangófajta, tudomása szerint a legkiválóbb minőségű, szezonális mangó. Hatalmas gombócot kapunk, talán nem is gombóc, hanem henger, ízében tényleg van valami szezonális. Állaga sűrű, már-már vajszerű, és mire az ember az egy adag felét elnyalogatja, az az érzése, hogy egy főétkezés közepénél tart. Az utcán útépítő munkások dolgoznak, az egyik éppen mögöttünk állt a sorban, ő is kér egyet, aztán amikor a fagyis jelzi neki, hogy ki is kéne fizetni, az illető csak legyint, hogy majd a főnökeik egymás közt elintézik. Sokan a fekete fagyiért járnak ide: fekete tölcséren fekete gombóc (a színt kókuszból származó aktív szénnel érik el). Népszerű egyébként a mákszemekkel meghintett Čumil-fagyi is, amely az utca túloldalán figyelő szoborról kapta a nevét. Afféle turistamágnes, amelynél mindenki lefényképezkedik (csatornaüregből mosolygó emberalak).

A látvány is számít

Ballagunk tovább a Séta tér felé, ott két célpontunk is van. Az első a Koun, amelynek vezetőjét, Szalai Barbarát néhány éve mutattuk be a Vasárnap olvasóinak. Azóta helyszűke miatt el is költöztek akkori helyükről, most a Carlton Szálló mögötti Paulíny utcán találjuk őket. Itt biztosan utcán kígyózó sor lesz, de nem baj, úgyis tart még Arthur mangókölteménye, sorakozás közben elfogy. Meglepetésünkre nincs sor, csupán hárman-négyen várakoznak előttünk, ők is bent, a pultnál. A Koun az a hely, ahol az ember biztosan talál olyan fagylaltkombinációt, amilyenről még életében nem hallott, és ki sem tudna találni hasonlót. Próbáltunk már fügés-ricottásat, rozmaringos ananászt, meggyes mascarponét. A kávés narancsot még sosem mertük kikérni. Ez az a hely Pozsonyban, ahol a sörbetek és a gelatók olaszországi minőségben kerülnek az ember ostyájába. Többféle vegán fagyijuk is van, és itt nem gombócokat osztanak, hanem az erre szolgáló konyhai spatulákkal és lapátokkal pöndörítik az adagokat az ostyákra vagy a tégelyekbe. Mivel épphogy magunkba termeltük a kiadós mangót, most csak egy szelíd ibolyavirágos fagylaltot kérünk. Valakinek talán furcsán hangzik, mit keres az ibolya a fagylaltban, de semmi extrém nincs benne. Úgy kell elképzelni, mint egy halványlila színű vaníliás fagyit, hiszen erről is van szó, mivel az ibolyavirágokkal színezik meg a felhasznált tejet.

Átsétálunk a tér másik oldalára, a Lucullushoz, amely az egyik legrégebbi, folyamatosan működő fagyizó Pozsonyban. Sokan ezt tartják a város legjobb fagyizójának, és tényleg megfigyelhető itt egyfajta békebeli begyakorolt hozzáállás: vannak klasszikus kombinációk mellett újdonságok is, a pultnál mindig legalább három fiatalember lesi a vásárlók kívánságait, néha pedig mediterrán szokás szerint el is bűvészkednek a fagyival (nagy ívben dobja a gombócot a tölcsérre, vagy úgy csinál, mintha kiejtené a kezéből, aztán elkapja mégis, meg ilyesmik). Ezt a sort viszont most nem várjuk ki, mert hátra van még egy igazi különlegesség.

Fagylalt a tésztában

Átszökünk a Grössling utcára, az irodalminak nevezett teázóba (Literárna čajovňa). Nemrég ugyanis elhíresztelték, hogy a japán teák mellé hagyományos japán fagylaltot kapnak a vendégek. Erre a mochi (ejtsd: mocsi) nevű japán képződményre vagyunk mi most kíváncsiak, teát nem is kérünk, hiszen tombol a forróság. Ázsiában a teához mindig tartozik valamilyen apró édesség, a leggyakrabban szárított gyümölcs vagy mochi, magyarázza Marian Mazag, a teázó tulajdonosa. „Szerettük volna meglepni valami különlegessel a vendégeket az újranyitás kapcsán. Egyébként nem tudok róla, hogy ez Pozsonyban más helyen elérhető lenne.” Színes gombócokat szed tányérkákra, és négyfelé vágja őket. A gombócokat vékony burok tartja össze, amely rizstésztából készült. Van hagyományos mochijuk, amelynek töltelékét azuki babból készült pép alkotja, de mi most nem ezt kóstoljuk, hanem azt, amelyikben a tésztaburok klasszikus fagylaltgombócokat rejt. Nyolcfélét kapunk a tányérkákra: epreset, mangósat, kókuszosat, feketeszezámmagosat, pisztáciásat, áfonyásat, csokoládésat és macsásat (ez utóbbi porrá őrölt zöld teából készül.)

Marian a járvány előtt évente járt Ázsiába teabeszerző körutakra és teapiacokra, termelőket látogatott meg, hogy a tea feldolgozásának módjaival a helyszínen ismerkedjen. Mint mondja, Kelet-Ázsiában kevésbé népszerűek a klasszikus édességek, inkább az édes babfélékből készült termékeket kedvelik, amelyek édességben nem annyira intenzívek, mint például a mi süteményeink és csokoládéink. Japánban ráadásul a mochiból méretes gombócokat gyártanak, és gyakran előfordul, hogy egészben fogyasztják őket. „Nem ritkaság, hogy ki kell hívni a mentőt, mert valakinek torkán akad a mochi. Ez a lágy rizstésztás burok gyakorlatilag beleragad a nyelőcsőbe.” A mi esetünkben ez nem fenyeget, hiszen negyedekre vágva kóstolgatjuk a gombócokat. Az ízek tényleg légiesebbek, mint az itteni fagylaltok, talán a csokoládés, a mangós és a kókuszos hasonlít legjobban a megszokottra, és a feketeszezámmagos a legérdekesebb.

Édes és keserű

Kapunk azért egy-egy csésze szencsát is, ami egy erősebb japán tea, ízvilága valahol a frissen kaszált fű és a húsleves között határozható meg. A tea keserűsége szépen harmonizál a fagylalt édeskés ízvilágával. „Ez a két íz Ázsiában összetartozik, ezt próbáljuk itt megmutatni” – teszi hozzá Marian.

A járványügyi intézkedések az elmúlt egy év során őket is megtornáztatták. A minimumra csökkentették az alkalmazottak létszámát, és mivel vendégeket nem fogadhattak, internetes boltot hoztak létre, vagyis a teázó fennállásának tizedik évében teabolttá alakult. Kínálatuk nagy részét az ellenőrzött eredetű és minőségű szálas teák képezik, de teakerámiával és egyéb kiegészítőkkel is foglalkoznak. „Nem most érjük a virágkorunkat, de talán elmondható, hogy túléltük a járványt. Tudok olyan teázóról a belvárosban, amelyet az elmúlt hónapokban kialakult helyzet miatt el kellett adni, vagy olyat, amely csak azért menekült meg, mert elengedték a bérleti díjukat.”

A nyári hónapok amúgy sem a teázásról szólnak ebben a régióban, a teázók télen keresik meg a nyári üzemeltetési költségeket, a legtöbb vendég ugyanis akkor megy teázóba, ha az idő hidegebbre fordul. Erre egy darabig még várni kell, úgyhogy amíg tart a nyár, próbáljunk ki néhány környékbeli fagyizót, vagy utazzunk messzi városokba csak azért, hogy az ottani fagylaltokat megkóstolhassuk.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/26. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?