Oltás vagy karantén

MTI-felvétel

Mától nálunk is lehet kérni az uniós Covid-útlevelet, amellyel korlátlanul utazhatunk az unión belül. Azok is, akik már be vannak oltva, és azok is, akik (még) nem, utóbbiak azonban csak negatív teszttel léphetik át a határt.

A hazai utazási jelzőlámpa egyelőre zöld, ám nincs kizárva, hogy a nyári szezonban az egész világ feketére változik… Szakemberek ugyanis azt javasolják a kormánynak, hogy csak azok térhessenek vissza teszt és karantén nélkül, akik már mindkét oltást megkapták, és a második után már eltelt legalább 14 nap.

Indokolt az óvatosság, emlékezzük csak a tavalyi nyárra, amikor megnyíltak a határok, majd augusztus végén az importált fertőzések miatt újra lezárások következtek. Most a delta variáns okoz riadalmat, amely elsősorban az oltatlanok között terjed, és ha meg akarjuk előzni a tavalyi forgatókönyvet, tenni kell valamit. Az oltottak is kockázatot jelentenek, de sokkal kisebbet, így indokolt lehet a szabad utazást csak azoknak engedélyezni, akiket már kétszer beoltottak és védettek. Persze, a többiek is mehetnek, ahova beengedik őket, ám a hazatérés után kéthetes izolációban emlékezhetnek a nyári élményekre – így csökkenthető a kockázat. Ez a javaslat pedig akár az oltási kedvet is növelheti, azzal ugyanis nagyon rosszul állunk, uniós szinten csak két ország van Szlovákia mögött, és ez eléggé vészjósló.

Ha marad a tendencia, akkor hétfőre érjük el a kétmilliós beoltottsági szintet, ennyien leszünk, akik legalább már az első adag vakcinát megkapták (a teljes védettséget élvezők tábora másfél millió lesz). Ezzel az ország még a 40 százalékos beoltottságot sem éri el, pedig a delta variáns már megérkezett, és a szakemberek szerint a nyájimmunitáshoz legalább 80-90 százalékos átoltottság kell. Ahogy csökken a fertőzöttek száma, úgy fogy az oltási kedv, a kormány pedig egyelőre nem mer drasztikusabb megoldásokhoz folyamodni. Bár kétségtelen, ha elfogadja a „fekete” utazási rendszert, akkor többeket meggyőzne, ám ez még mindig nem lenne elég. Azt már látjuk, hogy pusztán a meggyőzés nem működik, így a kormány előtt három út áll: vagy korlátozza az oltatlanok szabadságát, vagy kötelezővé teszi az oltást (nem ez lenne az első vakcina, amit mindenkinek be kell adni), vagy ősszel ismét lezárásokat vezet be. Egyik sem lesz népszerű…

Az uniós oltási útlevél ötletgazdái szerint azért kell engedélyezni minden EU-s állampolgár utazását, hogy ne legyen diszkrimináció, ne kerüljenek hátrányba azok, akik nem akarják vagy nem oltathatják be magukat (vakcina már van elég minden országban).

Ha viszont ismét lezárások jönnek, az mindenkire vonatkozik majd, és akkor azok lesznek diszkriminálva, akik egyéni és társadalmi felelősségtudatból beoltották magukat, hogy visszakapják a szabadságot. Most az uniós Covid-útlevéllel utazhat mindenki, oltott, oltatlan, a nyár után pedig kiderül, megérte-e a szabadságot a biztonság fölé helyezni, beválik-e a megúszós politika.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?