Találkozás kérdőjellel

Kotrha

Éppen futott a futrinka, amikor Bandika és Ervin beestek A rettenthetetlen rókagombához címzett pohárszékbe. Jéerdés fröccsöt rendeltek, jéggel. Nem absztinálunk, csak nagy a meleg, hárította el a csapos döbbent tekintetét Bandika.

Miután kiültek a vadszőlővel befutott teraszra, Ervin a világpolitikára terelte a szót. Térjünk még vissza néhány szó erejéig a múlt heti Biden–Putyin-találkozóhoz. A Genfben tető alá hozott elnöki csúcsot az indokolta, hogy az orosz–amerikai viszony rendkívül feszült volt. A találkozó után elmondták, hogy az orosz–amerikai viszony továbbra is rendkívül feszült, viszont hasznos volt a találkozó, mert személyesen beszéltek néhány vitás kérdésről, visszaküldték a nagyköveteiket, és a nukleáris stabilitás témájában is egyetértenek. Szerintem ez tulajdonképpen jó – emelte a szájához a csapvízzel megbolondított szódát Ervin. Bandika erre elmondta, hogy még emlékszik, amikor 2005-ben Putyin George Bush amerikai elnökkel találkozott Pozsonyban. Tél volt, fagyasztóan fárasztó február, annyira jeges, hogy a vonatok nem tudtak megállni az állomásokon, fékezve csúsztak tovább a jeges síneken. Több, Pozsonyba érkező szerelvénnyel előfordult, hogy nem tudott megállni, átcsúszott Csehországba. Amelyek meg Csehországból jöttek, szintén tovább csúsztak, le egészen Újvárig, Párkányig. Az utasok reménytelenül bámulták az állomásokon a menetrendek kijelzőit, amelyek nem késésekről, hanem csúszásokról számoltak be. Aztán jött Bush és Putyin, a jég pedig egyszerre elolvadt. Azóta sem értem – döntötte a hátát a hullámos falú bódénak Bandika. Ervin bólintott, és megnyugtatta barátját, hogy a történelmi események többségének valódi jelentőségét csak évszázadok, évezredek elteltével képes az emberiség megérteni. Példaként az egyiptomi piramisokat említette, Nagy Sándor indiai hadjáratát, a népvándorlást, meg a százéves háborút. Elmondta azt is, hogy azok közé az emberek közé tartozik, akik nyáron a telet, télen pedig a nyarat kedvelik jobban. Akkor maga évszakfüggő? – kérdezte Bandika.

Ervin szerint nem ez a kérdés, hanem hogy hiszünk-e a harmadik hullámban. Egyesek szerint biztosan jön, mások szerint már itt is van. Csak azt nem értem, miért pont Indiában fejlődött ki. Hisz Indiában rettenetesen meleg van, a koronavírus pedig a hideget szereti. Korunk egyik legnagyobb rejtélyével állunk szemben – bólintott Bandika. Majd olyan képet vágott, mint Onedin kapitány, amikor megtudta, hogy Nicolae Ceauşescu kivetette a román köztévé kínálatából az Onedin családot, mert nem tetszett neki. Sok román ember kezdett akkor magyar tévét nézni – jegyezte meg Ervin. De akkor most mi lesz? – vette vissza a szót Bandika. Megint nem lehet majd találkozni? Kizárt dolog – intett Ervin. Most, hogy már Biden és Putyin is találkozhatott, kegyetlenség lenne az embereknek megtiltani.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?