GALÉRIA + VIDEÓ: Csallóközi kerékpártúrán a külügyminiszter és az államtitkár

Indulás
Bős |

Közös kerékpártúrával erősítette a szlovák-magyar kapcsolatokat Ivan Korčok külügyminiszter és Filip Mónika, az oktatási minisztérium államtitkára, akik ma reggel nyakukba vették a déli régiót. Bőstől Komáromig bicikliztek.

Bősről indult a miniszter és az államtitkár biciklitúrája, amelyet Ivan Korčok kezdeményezett. A külügyminiszter lapunknak elmondta, hogy értékelni és fejleszteni kell a szlovák-magyar kapcsolatokat, ugyanis a jó viszony ellenére az elmúlt időszakban több negatív visszajelzést is hallott.

„Számomra sem volt kellemes, amikor úgy próbálták beállítani a helyzetet, hogy úgy tűnjön, nem baráti kapcsolatokat ápolok a magyarokkal. Ezért javasoltam, hogy biciklizzünk egyet a déli országrészben bicikliznénk egyet” – mondta a miniszter.

Filip Mónika is örült a felkérésnek, bár a lelkesedését beárnyékolta, hogy a hét elején ellopták a biciklijét a fővárosban. „Feltörték az autómat, és éjszaka ellopták a kerékpárom, amit egy éve vettem, úgy hétezer kilométert tettem már meg vele. Szerencsére egy barátom segített, az ő biciklijével teljesítem a túránkat” – tette hozzá az államtitkár.


Mindkét politikus kiemelte, hogy fontos a kedvező kapcsolatok további fejlesztése és ápolása, valamint azt is, hogy az itt élő magyarok gazdagítják az ország kultúráját. „Tudom, hogy a polgármesterek is megerősítik, hogy nemcsak Magyarországgal jók a kapcsolatok, hanem az itt élő szlovákok és magyarok között is” – folytatta Korčok.

Fenes Iván Bős polgármestere örömmel fogadta a vendégeket. „Leginkább annak örülök, hogy a miniszter úr és az államtitkár asszony trikóján magyarul is rajta volt, hogy „Együtt Szlovákiáért” – jegyezte meg Fenes Iván. Bősön az egyik vendéglátós közös fotót is kért a két politikustól, akik nem sokkal kilenc után indultak el Dunaszerdahelyre.

Az út során Nagymegyeren is megpihentek, majd Komáromban zárult a túra. A Monostori hídnál Ivan Korčok úgy fogalmazott, nem bánják, hogy ilyen forróságban vágtak útnak, mindenhol szép fogadtatást kaptak. Magát északinak („horniak”) minősítve úgy fogalmazott, ez a déli vidék „hazánk gyönyörű része”, amit ő egyébként jól ismer.

A kerékpározó tisztviselők fogadására szintén bringán érkező Keszegh Béla komáromi polgármester elmondta, beszélni fognak a határátlépésről, amely kapcsán felhívják a miniszter úr figyelmét arra, hogy legyenek tekintettel az országhatáron naponta átlépő ingázók számára, „s hogy mennyire szerves Komárom északi és déli részének a határon való átkelés”.

Filip Mónika szerint kényelmesen, nagyjából 30 km/h-s sebességgel haladtak végig a Duna mellett. A beszélgetések során érintettek olyan érzékeny témákat is, mint a szlovák-magyar kettős állampolgárság kérdése. „Megegyeztünk abban, hogy mindkét félnek önkritikusnak is kell lennie, s nagyon fontos, hogy együttműködjünk és nyitottak legyünk” – mondta az államtitkár, majd hozzátette, a külügyminiszter úgy látja, az itteni magyarokat gazdagítják Szlovákia kultúráját.

Galéria

(béva, vp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?