A törzsi mintáktól a szecessziósig. Ismét divatosak a cementlapok

Vasárnap

Régi bérházak folyosóiról ismerhetjük a változatos mintázatú hagyományos cementlapokat, vagy más néven mozaiklapokat. A 19. és a 20. század fordulóján elterjedt burkolólapok reneszánszukat élik.

Nem kell búslakodnia annak, aki szecessziós mintázatú padlómozaikkal kirakott házban szeretne élni, de nem teheti. Vásárolhat magának szinte bármilyen mintázatú cementlapot, hiszen Magyarországon nemegy manufaktúra újragyártja az egykor elterjedt cementlapokat, sok esetben az akkor elterjedt mintázatokkal.

Drága, de szép

A cementlap gyártása a 19. század második felében indult Barcelonából, a századfordulóra pedig általánosan elérhetővé vált a módosabbak körében Európa- és világszerte. Mivel sérülésmentessége elsődleges szempont, nagyon szilárd kötőanyaggal készül, fémből előre legyártott öntőformákban, amelynek egyes részeibe színezett, pigmentezett cementkeveréket öntenek. Aprólékos és precíz munka, amely értelemszerűen magas minőséget képvisel, ezért meg is kell fizetni. Olcsó cementlap nem létezik, aki ilyet szeretne, számoljon vele, hogy a négyzetméterárak hatvan eurónál, illetve húszezer forintnál kezdődnek. A választék a komolyabb gyártóknál zavarba ejtő: a geometrikus vagy törzsi mintáktól a klasszikus motívumokon át a modern és mediterrán formavilágig szinte mindent megtalálunk cementlapban, sokféle színkombinációban.

Nem csak padlóra

Cementlappal nemcsak padló, hanem konyhai munkafal vagy fürdőszoba is burkolható. Sokan ezeken a helyeken csak egy-egy sávban alkalmazzák őket, mert így is képesek meghatározni a tér arculatát. A vizes helyiségekben azonban fokozottan figyelni kell a cementlap azon tulajdonságára, hogy felülete porózus, vagyis felületi kezelést igényel. Ezeket az impregnáló anyagokat megkaphatjuk a gyártók márkaboltjaiban.

Aki építkezik vagy felújít, és a cementlap mellett dönt, érdeklődjön a raktárkészletekről, vagy időben adja le a rendelést a gyártónál, a ritkábban rendelt motívumok esetében ugyanis hónapokba telhet, mire leszállítják.

 

Érdekes

Vásárlás előtt

Mivel a cementlap nem olcsó burkolóanyag, és hosszú időre szól, érdemes nem elsietni a vásárlást. Cementlapokból is léteznek gyanúsan olcsó utánzatok (úgynevezett „cementlap hatású burkolóanyagok), amelyek később meglepetést okozhatnak. Vásárlás előtt két egyszerű trükkel győződhetünk meg arról, milyen a vásárolni kívánt áru minősége. Csöppentsünk az ujjbegyünkre vizet, és finoman dörzsöljük szét a cementlap felső felületén. Ha a pigmentanyag helyenként elmosódik, kezdhetünk gyanakodni. A másik próba, hogy egymás mellé fektetünk legalább négy cementlapot, hogy kiadják az alapmotívumot. Ha a lapok széleinél milliméter pontosan érintkezik a minta, jó minőségű áruval van dolgunk, a gyártók ugyanis figyelni szoktak a motívum folytonosságára.

Križanovič Melinda

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/24. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?