Idén Covid-térképpel nyaralunk

Vasárnap

A nyár kicsit szabadabb lesz, mint az elmúlt hónapok, de nagyon oda kell figyelnünk, hová, milyen feltételekkel utazhatunk és mi vár ránk a hazatérést követően. Idén még a programszervezésnél és a csomagolásnál is fontosabb lesz a külügyminisztérium utazási Covid-térképének szemmel tartása.

A beutazás feltételeit minden ország maga határozza meg, általánosságban azonban elmondható, hogy minden közkedvelt nyaralóhelyen vagy oltási igazolványt, vagy PCR-tesztet kérnek. Pontosabban az országba való belépéskor kell ezek valamelyikét felmutatni, de indulás előtt mindenképp érdemes utánanézni, hol mit kérnek. Egyre több ország ismeri el a szlovák oltási igazolványt, de vigyázat, sokan közülük csak akkor, ha a vakcinát az EU is regisztrálta. Csehországba egy napra bárminemű igazolás nélkül is utazhatunk, több napra 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, 24 órás antigén teszt vagy oltási igazolvány birtokában – utóbbit már az első adag felvétele után 22 nappal elfogadják.

Foci Eb-re beengednek

Magyarországra már három héttel az első adag oltás beadása után korlátozás nélkül utazhatunk, a beoltott személlyel utazó 18 évnél fiatalabb gyermeknek semmilyen igazolásra nincs szüksége. A labdarúgó Eb magyarországi meccseire utazókat a határon orvosi ellenőrzésnek vethetik alá, kötelesek felmutatni egy legkésőbb a határátlépés előtt három nappal készült negatív Covid-tesztet (PCR) és a meccsre szóló belépőt.

Ausztriába ugyanúgy, már az első adag oltás beadása után három héttel utazhatunk, esetleg 72 óránál nem régebbi PCR- vagy 48 óránál nem régebbi antigén tesztről szóló német vagy angol nyelvű igazolással. Szabadon mehetnek az osztrák sógorokhoz azok is, akik az utóbbi fél évben leküzdötték a betegséget (vagy az erről szóló német/angol orvosi igazolást kell bemutatniuk, vagy három hónapnál nem régebbi igazolást arról, hogy a szervezetük ellenanyagot termel).

Horvátországba orvosi igazolással

Ahogy tavaly, valószínűleg idén is Horvátországba készülnek a legtöbben. Pfizer, Moderna és Szputnyik vakcinák esetében 22–42 nappal az első adag beadása után, Astra Zeneca esetében 22–84 nappal az első adag felvételét követően léphetik át a beutazók a horvát határt, erről egy angol nyelvű orvosi igazolást kell felmutatni, mert Horvátország nem ismeri el a szlovák oltási igazolványt. Mindkét adag beadása után is orvosi igazolás szükséges. Ugyancsak engedélyezett a horvát határ átlépése azoknak, akik legfeljebb 180 napja leküzdötték a fertőzést. Esetükben a Covid-pozitivitásról szóló igazolás angol nyelvű változata szükséges. Aki még nem oltatta be magát, az 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antigén teszt birtokában utazhat Horvátországba. A 12 éven aluli gyermekeket sem beoltatni, sem teszteltetni nem kell, ha a szüleik rendelkeznek valamelyik igazolással. A Horvátországba utazóknak nem kötelező előzőleg kitölteniük az elektronikus kérdőívet, de aki ezt megteszi, azt elvileg hamarabb átengedik a határon.

Görögországba Szputnyikkal is

Görögország mindent megtesz, hogy megkönnyítse a turisták beutazását, ezért szinte minden állam, köztük Szlovákia oltási igazolását is elismeri. Nem tesz kivételt az EU által regisztrált és nem regisztrált vakcinák között sem, vagyis a hellén tengerpartokon azok is nyaralhatnak, akik Szputnyikkal oltatták be magukat. A második oltástól a határátlépésig legalább 14 napnak kell eltelnie, de a görögök elismerik az arról szóló igazolást is, ha valaki legalább két, de legfeljebb kilenc hónapja kigyógyult a Covid-fertőzésből. A Görögországba való belépést megelőzően kötelező kitölteni egy elektronikus kérdőívet, ezt követően a turista egy QR-kódot kap, amelyet fel kell mutatnia a rendőrségnek nyomtatott formában, vagy a mobiltelefonjában elektronikus változatban. A görög hatóságok elrendelhetik a turisták orvosi ellenőrzését is, aki ezt megtagadja, azt nem engedik be az országba.
 

Spanyolországba regisztrált vakcinával

Spanyolország az EU és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert vakcinákkal beoltott személyeket engedi be, a második oltás után 14 nappal. Egyelőre mindenkinek, aki az országba be szeretne lépni, ki kell töltenie egy elektronikus kérdőívet (SpTH, azaz Spain Travel Health néven mobilapplikáció formájában is letölthető), és az ezáltal kapott QR-kódot kell felmutatni a határon vagy a repülőtereken. A reptereken mérik az utasok testhőmérsékletét is. A belépéshez 48 óránál nem régebbi, angol, spanyol, német vagy francia nyelvre hivatalosan lefordított PCR- vagy antigén tesztről szóló igazolás is elégséges, amely tartalmazza az adott személy útlevelének számát és a tesztet végző laboratórium adatait is. A Covid-fertőzés leküzdése esetén az lépheti át a spanyol határt, akinél legalább 11, de legfeljebb 180 napja diagnosztizálták a megbetegedést, és felgyógyult belőle. Az erről szóló igazolás nem alapulhat antigén teszten (PCR-teszt vagy antitestvizsgálat szükséges). A Baleár- és a Kanári-szigetekre való beutazásra külön szabályok vonatkoznak, ezekről érdemes indulás előtt pár nappal tájékozódni.

Olaszországba a tervek szerint június közepétől lehet majd oltási igazolvánnyal utazni, addig 48 óránál nem régebbi PCR- vagy antigén tesztet kell felmutatni. Itt is szükséges az elektronikus kérdőív kitöltése, a QR-kódot a rendőrjárőrök is bármikor ellenőrizhetik. A múzeumokba szabad a belépés, az éttermekben hatan ülhetnek egy asztalnál.

Lengyelország, Bulgária

Lengyelországba szlovák oltási igazolvánnyal (kivéve a Szputnyikot) és 48 óránál nem régebbi PCR- vagy antigén tesztről szóló lengyel vagy angol nyelvű igazolással utazhatunk. Aki legfeljebb hat hónapja küzdötte le a betegséget, annak nincs szüksége tesztre. Bulgáriába szintén korlátozások nélkül beléphet bárki, akinél legalább két hét telt el a második adag oltás beadása óta, vagy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet, esetleg 48 óránál nem régebbi antigén tesztet tud felmutatni. Nincs szükségük tesztre azoknak, akik legalább 15, de legfeljebb 180 napja leküzdötték a koronavírus fertőzést (nekik a pozitivitásról szóló angol nyelvű igazolást kell felmutatniuk).

Törökországba megkötésekkel

Törökországba azok utazhatnak, akik érvényes oltási igazolvánnyal (a második oltástól 14 nap telt el, vagy hat hónapnál nem régebbi), a betegség leküzdéséről szóló igazolással rendelkeznek, és az utóbbi két hétben nem jártak Nagy-Britanniában, Iránban, Egyiptomban, Szingapúrban, Afganisztánban, Indiában, Bangladesben, Brazíliában, Dél-Afrikában, Nepálban vagy Srí Lankán. Aki nem rendelkezik oltási igazolvánnyal, annak 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet, vagy 48 óránál nem régebbi antigén tesztet kell a határon vagy a reptéren felmutatnia – ez alól a hat évnél fiatalabb gyermekek mentesülnek. A regisztrációs kérdőív kitöltése ajánlott.

Ciprus, Montenegró, Egyiptom

Ciprus a Pfizer, a Moderna és az Astra Zeneca mellett elismeri az orosz Szputnyik és a kínai Sinopharm vakcinával való oltottságot is. Mivel Szlovákia Ciprus szempontjából egyelőre a vörös zónába tartozik, az oltási igazolvánnyal rendelkezők kivételével mindenki számíthat arra, hogy érkezéskor a reptéren is tesztelhetik. Utazás előtt 24 órával mindenki (a beoltottakat is beleértve) köteles kitölteni a szlovák külügyminisztérium honlapján elérhető kérdőívet.

Montenegró biztonságos országként tartja számon Szlovákiát, és a belépést semmilyen módon nem korlátozza. Nem kell felmutatni sem oltási igazolványt, sem PCR-tesztet, de mivel Szlovákia nem közvetlenül határos ezzel a balkáni országgal, mindezekkel számolni kell az átutazáskor. Beltérben ötéves kortól kötelező a maszkviselés, az éjszakai szórakozóhelyek zárva tartanak.

Szabad az út Egyiptomba is, a feltétel 72 óránál nem régebbi PCR-teszt (6 éven aluli gyermekeknek nem kötelező), amely 30 dollárért a repülőtéren is elvégezhető, ez esetben azonban megtörténhet, hogy napokig a szállodában kell várni az eredményre.

Nyaralás után karanténba

Az sem mindegy, hogy a hazatérést követően visszatérhetünk-e a megszokott életvitelünkhöz, vagy karanténba kell vonulnunk. A szlovák külügyminisztérium az átláthatóság és könnyebb tájékozódás érdekében Covid-térképet hozott nyilvánosságra, amelyen folyamatosan aktualizálja a zöld, vörös és fekete országokat. A zöld országokból való hazatérés zökkenőmentes, ha valaki csak ezeket látogatta meg és nem is utazott át vörös zónába tartozó országon, akkor elég, ha regisztrál a külügyminisztérium honlapján (korona.gov.sk/ehranica/), vagy a reptéren kitölti az elektronikus űrlapot. Akiknél legalább három hét telt el bármely vakcinafajta első adagjának beadása óta, nem több mint 180 nap telt el azóta, hogy megfertőződtek, vagy nincsenek még 18 évesek, azoknak nem kell sem karanténba vonulniuk, sem teszteltetniük magukat. A többieknek 72 órás PCR-tesztet, vagy 12 órás antigén tesztet kell felmutatniuk, vagy kötelező számukra 14 napos karantén, amelyet szintén bármikor befejezhetnek negatív teszteredménnyel.

A vörös zónába tartozó országokból hazatérő személyek szintén kötelesek regisztrálni és legalább nyolc napig házi karanténban maradni – utána mehetnek tesztre (teszt nélkül kötelező a 14 napos karantén). Ez érvényes a beoltottakra is, kivételt csak azok képeznek, akik a vörös zónába tartozó országokban dolgoznak. A fekete országokból érkezőknek abban az esetben is 14 napig kell karanténban maradniuk, ha a hazatérést követő nyolcadik napon elvégzett Covid-tesztjük negatív. A vörös és fekete országokból hazaérkezett személyekkel egy háztartásban élők szintén kötelesek karanténba vonulni – kivételt képeznek azok, akik legalább két hete kapták meg az MRNA vakcina második, vagy négy hete a vektorvakcina első adagját, esetleg 14 napja bármelyik vakcina első adagját, amit a betegség leküzdését követő 180 napon belül adtak be nekik, valamint azok, akik 180 naptól nem régebben gyógyultak fel a betegségből. Az átutazás nem számít a vörös vagy fekete országban való tartózkodásnak, ha nem tartott nyolc óránál hosszabb ideig, és az adott személy csak üzemanyag-tankolás vagy repülőgépre való átszállás céljából állt meg az adott országban. Július 1-jétől a beoltott személyek utazását jelentősen megkönnyíti az egységes Covid-útlevél. Arról, hogy melyik fajta vakcina és hány adag beadása után engedélyezik a belépést, a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek. Mindez nem hangzik egyszerűen, de még mindig jobb, mintha sehová sem mehetnénk.

Érdekes

Zöld országok

Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Portugália, Lengyelország, Ausztria, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Olaszország, Taiwan

Vörös országok

Egyiptom, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Jordánia, Kanada, Kuba, Malajzia, Libanon, Mongólia, Puerto Rico, Oroszország, Szerbia, USA, Thaiföld, Tunézia, Törökország, Ukrajna

Fekete országok

Nagy-Britannia, Mexikó, Dominikai Köztársaság, Peru, Bolívia, Brazília, Argentína, Marokkó, Zanzibár, Szaúd-Arábia, Omán, Kína, Nepál, India, Vietnám, Kambodzsa, Indonézia, Srí Lanka

Érdekes

Mire ügyeljünk?

- Érdemes figyelni a külügyminisztérium honlapját, mert az országok besorolása hétről hétre változik (www.mzv.sk)

- Az egyes országok is folyamatosan változtatják a beutazás feltételeit, erről az utazás előtt egy-két nappal tájékozódjunk az utazási irodában, a külügyminisztérium honlapján vagy az adott ország nagykövetségén

- A feltételek menet közben is változhatnak a járványügyi helyzettől függően, ezért a nyaralás folyamán az adott ország előírásait, hazatérés előtt pedig az itthoni szabályozást kell figyelni

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/24. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?