Hogyan utazzunk kisgyerekekkel?

Vasárnap

A kisgyermekes szülők egyik rémálma az utazás megszervezése. Hiszen a picik nem olyan rugalmasak, ha valami kimarad a csomagból, abból világháború lehet. Ám ha mindent előre eltervezünk, fantasztikus lehet a nyaralás.

1. Hova utazzunk?

Ha kisgyerekekkel utazunk, akkor nagyon fontos olyan úti célt választani, ami mindenki számára szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Lehet, hogy szívesen vennénk részt egy kalandtúrán, de a picik azt nem fogják értékelni. Alkalmazkodjunk az igényeikhez, lassuljunk le mi is. A helyszín kiválasztásakor vegyünk figyelembe több szempontot. Például, hogy van-e a közelben kórház, gyógyszertár, élelmiszerüzlet. Hogy mennyire beszéljük az adott hely nyelvét. Hogy vannak-e kalandparkok, állatkertek, gyerekeknek szánt programok. Ezek mind-mind olyan apróságok, amelyek megkönnyítik a nyaralást. Az sem elhanyagolható szempont, ha a pici nem szeret autózni. Ilyenkor igyekezzünk minél közelebbi helyszínt választani, hiszen ha a gyerek több órán keresztül nyűgös, akkor mi is ingerültebbek leszünk, ami az egész útra rányomja a hangulatát.

 

2. A szállás

Szállásválasztásnál amellett, hogy odafigyelünk az elhelyezkedésére, arra is gondoljunk, hogy családbarát legyen. Vannak olyan szállodák, amelyek kifejezetten felnőtteket várnak, és olyanok is, ahova csak családosok mehetnek. Ha kisgyerekkel utazunk, az apartman is jó választás lehet, hiszen akkor nem kell szállodai ütemtervhez igazodniuk. Ugyanakkor, ha szállodába megyünk, választhatunk olyat, ahol különféle programokkal szórakoztatják a gyerekeket, ahol szemmel tartják őket. Így a szülők is tudnak picit pihenni.

 

3. Csomagolás

A csomagolásnál számolni kell azzal, hogy a gyerekeknek sokkal több ruhára van szükségük. Azzal is, hogy ha azt szeretnénk, az otthoni komfortérzetük megmaradjon, pakoljunk olyan holmikat, amelyek nélkülözhetetlenek számukra. Legyen ez egy kedves játék, vagy amivel aludni szoktak. Többféle játékot vigyünk, hogy bármikor le tudjuk kötni a figyelmüket. Ne feledkezzünk el a napkrémről, néhány fontos gyógyszerről, ragtapaszról. Bár ezeket szinte bárhol be lehet szerezni, ha váratlanul lenne rá szükségünk, jó, ha kéznél van.

 

4. Az utazás

Egy hosszabb autós utazás igazi rémálom lehet. Monoton, véget nem érő útnak tűnhet, főleg a gyerekeknek. Ha hosszabb útra megyünk, igyekezzünk kétóránként 15–20 perces pihenőt tartani. Így sokkal tovább fog tartani az út, de legalább elviselhetőbb lesz. Hiszen át tudjuk mozgatni magunkat, a gyerekeknek is jót tesz, ha tudják, nemsokára úgyis megállunk. Bár nem tanácsos a gyerekek kezébe táblagépet adni, egy hosszabb úton megengedett. Ha az utazás alatt nézhetik a kedvenc meséjüket, kevésbé lesznek nyűgösek, kevésbé fognak figyelni az utazásra. De vigyázat, ne legyen a kezükben az egész út alatt! Hallgassunk közösen gyerekdalokat, énekeljünk, mondókázzunk, szavaljunk, számoljuk a piros autókat, a végén még egész jó szórakozás lesz az autózás.

 

5. Vigyázzunk egymásra

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy vigyázzunk a nyaraláson (is). Most nemcsak a koronavírus-járványra gondolunk – bármennyire kedvezőek is a mutatók, a vírus nem tűnt el, ne legyen hamis biztonságérzetünk. Mossunk gyakran kezet, ne menjünk tömegbe, igyekezzünk betartani távolságot. De emellett figyeljünk oda más veszélyekre is. Ilyen lehet a leégés – a gyerekek jobban ki vannak téve ennek a veszélynek –, a vízi balesetek, mint a csúszós medence vagy a fulladásveszély. Természetesen a kirándulás alatt ne ezeken stresszeljünk, csak figyeljünk oda jobban, hogy sok kellemetlenségtől, esetleg tragédiától megóvjuk magunkat, családunkat.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/23. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes

Ha víz mellé vágyunk

Autóval könnyen elérhető úti célok

 

* Balaton, a magyar tenger. Áraiban vetekszik az Adriai-tengerparttal, ám közelsége nagy előny.

* Széles-tó (Zemplínska Šírava). Ha kempingezni mennénk, fedezzük fel Szlovákia legnagyobb mesterséges tavát.

* A Fertő-tó. Ausztria és Magyarország határán fekszik, közel Szlovákiához. Nemcsak a víz miatt érdemes idelátogatni, a környék természetvédelmi terület, remek túrákat biztosít az egész családnak.

* Az Adriai-tenger. Gyerekkel utazva kihívás lehet eljutni az Adriai-tengerig. Ha homokos partra vágyunk, inkább az olaszországi rész ajánlott, ha pedig a kristálytiszta tenger mellett pihennénk, akkor Horvátország és Szlovénia. Gyerekeknek a homokos part nagyobb élmény, hiszen akkor tudnak kagylót keresni, homokvárat építeni.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?