Milyen könyvet tervez olvasni a nyáron, és mit ajánl olvasóinknak nyári olvasmányként?

Vasárnap

Novák Mezőlaky Margaréta archeológus, történész

Kisiskolás koromban nem nagyon szerettem olvasni. A könyvek „ízére” elég későn, az alapiskola utolsó két évfolyamában jöttem rá. Ezután már nem múlt el nap, hogy olvasás nélkül aludtam volna el. Amikor gimnazista lettem, tudtam, régész akarok lenni, és faltam a történelmi, régészeti regényeket. Prágai egyetemi éveim alatt már szinte kizárólag szakirodalmat kerestem, s nemigen maradt időm másfajta olvasmányra. Amikor családom lett, a munkahelyi kötelességek mellett újra a könyvek töltötték ki a szabad estéket. Ma már az adott lelki állapotom mutatja meg, melyik könyvet vegyem a kezembe. Egyszerre három-négy is van az éjjeli szekrényemen. Van olyan, amelyet más tevékenység rovására felfalok egy-két nap alatt. Van olyan, amely komolyabb odafigyelést igényel, teljes lelki nyugalmat, az több időbe telik, amíg a végére érek, s van olyan is, amelyet sokadszor is leveszek a polcról, és újra olvasom, talán nosztalgiából. Így voltam Verne Gyula regényeivel is. A keresztapámtól örökölt könyvek közt fedeztem fel az 1896-ban kiadott Öt hét léghajón és a Dél csillaga című regényeket, amelyeket élvezet volt olvasni archaikus nyelvezetük miatt. A májusban elolvasott könyvek sorát két komoly témájú követte: Havas Ágnes Elmondom hát mindenkinek és Link-Nágel Éva A mélység peremén, amely a második világháború legtragikusabb emlékeit tárta elém – a zsidók deportálását és lágerbeli megpróbáltatásait. Mély nyomot hagyott bennem mindkettő. Ezután Odze György Laura diplomáciai kalandjai című könyvébe fogtam. Persze, ha éppen felüdülésre vágyok, meg egy kis izgalomra, szívesen olvasom Agatha Christie regényeit is. Mindig van egy-egy történelmi témájú könyvem is, és keresem az új felfedezéseket, kutatásokat bemutató szakirodalmat. Kíváncsiságomat jelenleg A honfoglalók viselete című, magyar őstörténettel foglalkozó mű köti le, amelynek szerzőit –Sudár Balázs és Petkes Zsolt – személyesen is ismerem. A koronavírus miatti bezártságot nagy mértékben oldották a jó olvasnivalók. Talán a korral jár (már nyugdíjas vagyok), hogy az ember szívesen olvas a lélekről, belső világunkról. Dr. Buda László Mit üzen a lelked? sok-sok kérdésre adott választ. Jelenleg Colin C. Tipping Radikális megbocsátás című alkotását vettem a kezembe. Emellett olvasom David Weiss A velencei című, Tiziano életét bemutató regényét is. Nagyon jól szórakoztam Nyéki Méhes Mózes Palóchonban című könyvén, amelyet egy kellemes szombati napon sikerült elolvasnom. Humora visszaröpített a negyvenes évek falusi világába. Való igaz Juhász Gyula mondása, mely szerint „A könyvek az igazi hallgatag barátok, és ők a legbeszédesebbek”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?