Téma a VASÁRNAPBAN: Menekülnek a nővérek

Vasárnap

Évek óta tudjuk, hogy vészesen kevés az egészségügyi nővér a szlovákiai kórházakban. Most, a szükségállapot megszűnte után még kevesebben lesznek, mert a járvány második hulláma alatt rájuk nehezedő nyomás miatt azok is felmondanak, akik egyébként még maradtak volna.

Az ország egészségügyi intézményeiben 31 ezer nővér dolgozik, közülük 1429-en már 65 éven felüliek, 3856-an pedig 60 és 64 év közöttiek, tehát jócskán meghaladták vagy épp elérték a nyugdíjas kort. Nyugodtabb körülmények között talán még maradtak volna, de ennyi stressz és ilyen igénybevétel már sok nekik. Azok, akik elérték a nyugdíjkorhatárt, a veszélyhelyzet idején is távozhattak, most pedig követik őket a fiatalabbak, mutat rá Lukáš Kober, az Egészségügyi Nővérek és Szülészasszisztensek Szlovákiai Kamarájának irodaigazgatója. „Idén januártól már 664-en szüntették meg a regisztrációjukat, ebből 560-an nyugdíjba vonultak, a többiek más okokból. További 451 nővér ideiglenesen szüntette be a regisztrációját, egészségügyi okokból, gyermekszülés miatt, vagy mert más munkát akar kipróbálni. Vagyis már május végéig több mint ezren távoztak a rendszerből, míg tavaly az egész évben 911-en mentek el, és 900-an szüntették be a regisztrációjukat” – állítja Kober.

 

Évente mennyien jelentkeznek be a kamarába? Mennyire lenne szükség? Miért vágynak a fiatalok külföldre? Miért nem akarnak a szakképzett nővérek a hazai egészségügyben dolgozni? Hova mennek a fiatalok? Mennyi beteg jut egy nővérre? Milyen a nővérek hangulata? Mi a helyzet az Európai Unióban?

Vrabec Mária riportjában ezekre a kérdésekre is választ kapnak a már megvásárolható Vasárnapban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?