Abrakadabra 5 csodás mese(film) az egész családnak

Vasárnap

A kockásfülű nyúl, Doktor Bubó, Pompom meséi, A nagy ho-ho-horgász. Hol vannak már azok a régi rajzfilmek, amelyeken mi felnőttünk? Milyen mesefilmet mutassunk, nézzünk manapság a gyerekekkel? Vajon fogják még értékelni a nagy klasszikusokat?

Elvégre a csemeték épp azokra a részletekre figyelnek fel egy történetben, amelyeket mi, felnőttek rendszerint lényegtelennek tartunk… Szerencsére az elmúlt években elmosódtak a határvonalak az animációs és az élőszereplős filmek korosztályonkénti mondanivalója kapcsán. A készítők ma már nagyobb hangsúlyt fektetnek az olyan egyetemes kérdések felvetésére és megválaszolására, melyek valóban üdítő kikapcsolódást nyújtanak fiataloknak és időseknek egyaránt, a családi mozizást pedig vidám, közösségi élménnyé kovácsolják. Ezek a csodás rajzfilmek egyszerre lehetnek tanulságos és vidám komédiák, bármi belefér! Szívesen nézi gyerek, tinédzser és bizony, még mi is. Ha otthon kifogytunk a régi klasszikusokból, most segítünk új kedvenceket találni: jöjjenek a legjobb animációs filmek gyermeknapra.

1. A fantasztikus Róka úr. Ilyen egy vagány csirkefogó története

A Wes Anderson gondozásában megjelent és stop motion animációs technikával vászonra vitt A fantasztikus Róka úr történetében egy kalandvágyó tyúktolvaj életét követhetjük végig. Róka úr története a klasszikus, a rosszfiú megjavulni készül (mese)filmes klisé köré kénytelen felépülni, ám története csavaros, karakterei pedig valósággal életre kelnek az animáció álcája mögött. A történetbe jó adag társadalomkritika is vegyül, ám ezt jótékonyan elfedi a színes mesei keret. Aki még nem kóstolt bele ebbe az univerzumba, azt garantáltan magával ragadják majd a pörgős, humoros párbeszédek, a dramaturgiai megoldások, az összetett karakterek, az elrejtett, szertelen fricskák a rendező részéről, na és persze az igényes képi világ.

2. Lelki ismeretek. Avagy mitől leszel az, aki vagy?

A Lelki ismeretek a Pixar egyik legeredményesebb alkotása, emellett igazi újdonság is, 2020 karácsonyán került bemutatásra. Pete Docter író-rendező neve sokak számára ismerős lehet, már közel két évtizede csal ugyanis könnyeket a szemekbe és nevettet meg kicsiket és nagyokat. A kétszeres Oscar-díjas író-rendező számára azonban messze a Lelki ismeretek okozta a legtöbb és egyben a legnagyobb fejtörést, hisz Docter nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy egy zenész történetén keresztül bemutassa a túlvilágot. A történet főhőse Joe Gardner, egy középiskolai zenetanár, akinek azonban leghőbb vágya, hogy egyszer valódi jazz-zenész legyen, ám úgy érzi, ez soha nem fog összejönni. Ám amikor álma végre beteljesülni látszik, hirtelen egy másik világban találja magát, ahol rákényszerül, hogy egy lélek társaságában elgondolkozzon azon, valójában mi is az a lélek, mitől leszünk azok, akik? Végigpörgetve a Pixar eddigi filmtermését, talán a Lelki ismeretek az, ami témáját tekintve a leginkább felnőttes darab. A kor legfejlettebb és legigényesebb animációjával azonban a kisebbek számára is élvezetes mesefilm lehet.

3. Hotel Transylvania. Így a lazulnak a szörnyek manapság

A popkultúra terjedésével a mai csemeték már aligha rémülnének halálra Lúdas Matyi Döbrögire mért botütéseitől, a manapság divatos vámpírmítosz azonban őket is a képernyő elé vonzza. Különösen a Hotel Transylvania című animációs film tesz így. A történet szerint az emberek miatt korán megözvegyült Drakula a végsőkig óvná egyetlen csemetéjét, az édes Mavist. A kamaszodó lány azonban egyre inkább szeretne kitörni a szülői kastélyból, ami 118 év után érthető is a részéről. Bár a filmsorozat cselekménye és üzenete nem a legeredetibb, visszájára fordított világa, kedves karakterei és pörgős hangulata könnyen magával ragadja a nézőt – kicsit és nagyot egyaránt. Három sikeres epizód után pedig ismét visszatér majd a vászonra. A legújabb részben arra keressük majd a választ, vajon mi történne, ha Drakuláék és az összes többi szörny emberré, míg a család egyetlen emberi tagja szörnnyé változna?

4. Pókember: Irány a Pókverzum! Ilyen egy boldog pók élete

Helytelen önkény ugyan, de figyelembe véve az elmúlt évek meglehetősen csúnya melléfogásait a sokak által kedvelt karakterrel, ideje igazságot szolgáltatni a közkedvelt Hálószövőnek. A Sony ezt nemcsak azzal érte el, hogy legújabb történetét, a Pókember: Irány a Pókverzum című darabot animált köntösbe csomagolva tárta a nézők elé, hanem azzal is, hogy a fókuszt kivételesen nem Peter Parkerre, hanem utódjára, Miles Moralesre helyezte. Az egész estés animáció lefolyásában lebilincselő élményt kínál az egész családnak. Míg a gyerekeket a csodás és lenyűgöző látványvilággal, a felnőtteket a rendkívül eredeti karakterekkel és olykor egészen meglepő képregénykockák dinamikájával kápráztatja el.

5. Yakari – a mozifilm. Egy régi, de soha nem kopó kedvenc

A francia Yakari la toison blanche című animációt a Minimax nézői jól ismerhetik, nemrégiben pedig a belőle készített egész estés film is bemutatásra került. Sőt, a Toby Genkel és Xavier Giacometti nevével fémjelzett mesefilmben a sorozat összes közkedvelt karaktere feltűnik. A történet főhőse továbbra is Yakari, a kis sziú indián, aki a saját útját járja legjobb barátjával, Kismennydörgéssel. A történet szerint Yakari és Kismennydörgés hosszú utat járnak be a félelmetes prémvadászok földjén, Észak-Amerika tájain, míg újra megtalálják a hazavezető utat. Megunhatatlan kedvencként szerepel most a listánkon.

Érdekes

Plusz egy. A népmesék szerelmeseinek

Mégis, a legjobban talán a saját kultúrkörünk népmeséit tudjuk értelmezni és élvezni. E darabokra vagyunk a legbüszkébbek, az ő történeteiket mondjuk el újra és újra gyermekeinknek az ágy mellett gubbasztva a sötétben. A népmesék és gyermekdalok kategóriában így olyan klasszikusokat ajánlanánk most, mint a Cigánymesék vagy a gyerekdalok, nyelvtörők feldolgozását kínáló Eszterlánc. Napjaink íróinak rajongói pedig a Kortárs gyermekversek és dalok gyűjteményében olyan elismert művészek szövegeit hallhatják viszont, mint Jász Attila és Tóth Krisztina.

Képek: Netflix, Twentieth Century Fox, Disney

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/22. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?