A világkonyha édes remekei

Vasárnap

Könnyű gasztrotúra 

Érdekes
Vasárnap

75 perc

Török sajtos-túrós burek

(Piteszerű, ropogós rétes)

Hozzávalók: 1-2 csomag réteslap (összesen 18–20 lap) 50 dkg túró, 20 dkg feta, 20 dkg reszelt sajt, 1 cs. petrezselyem, 1 tojás, 1 dl tej, 10 dkg olvasztott vaj, őrölt bors.

A túrót villával összenyomkodjuk, hozzámorzsoljuk a fetát, majd a reszelt sajtot meg a vágott petrezselymet és a borsot is hozzáadjuk; alaposan összekeverjük.

A réteslapokat két részre osztjuk. Egy sütőtálat olvasztott vajjal kikenünk, belefektetünk egy réteslapot, átkenjük olvasztott vajjal, majd a többi (fele adag) lapot is belerétegezzük, mindig megkenve vajjal. Elosztjuk rajta a sajtos tölteléket, utána befedjük a maradék réteslapokkal, melyeket szintén lekenegetünk vajjal. Ha megvagyunk, akkor a széleket finoman lenyomkodjuk.

A tojást a tejjel elhabarjuk. A bureket megszurkáljuk hústűvel, a tejes tojást a tetejére kanalazzuk, s 15–20 percet pihentetjük, hogy a tészta beszívhassa.

A bureket 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 30 perc alatt pirulásig sütjük. A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük, majd szeleteljük és tálaljuk.

Érdekes
Vasárnap

95 perc

Szlovén gibanica

(Rakott rétes)

Hozzávalók: 2 cs. réteslap, 1 tojás, 1 kis pohár tejföl; omlós tészta: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, csipet só, csipet cukor, hideg víz; töltelékek – almás: 1 kg alma, 3-4 ek. cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tk. őrölt fahéj; túrós: 50 dkg túró, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 tojás; mákos: 30 dkg őrölt mák, 10 dkg cukor, citromhéj, 1 vaníliás cukor, kb. 1,5 dl tej; diós: 30 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, kb. 1,5 dl tej.

Omlós tészta: Hozzávalóit gyors mozdulatokkal annyi vízzel összegyúrjuk, hogy összeálljon, majd átlátszó fóliába tekerve hűtőbe tesszük.

Almás töltelék: A meghámozott almát durvára reszeljük, állni hagyjuk, kinyomkodjuk, s hozzákeverjük a cukrot meg a fahéjat.

Túrós: Hozzávalóit krémesre keverjük.

Mákos: A darált mákot elkeverjük 1 citrom lereszelt héjával, s leforrázzuk cukorral felfőzött tejjel.

Diós: Ugyanúgy készül, mint a mákos.

Összeállítás: Az omlós tésztát egy kb. 20 x 30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, elkenjük rajta a mákos töltelék felét, majd betakarjuk 2 réteslappal (a túllógó széleket a töltelékre hajtjuk), s lekenjük tojásos tejföllel. Erre kerül a túrós töltelék fele, ismét 2 réteslap, kenés, rásimítjuk a diós töltelék felét, megint 2 réteslap, kenés, és végül az almás töltelék fele. Betakarjuk ismét 2 lappal, és megkenjük vékonyan tojásos tejföllel. A rétegezést újra elvégezzük, majd a tetejét betakarjuk a megmaradt réteslapokkal, lekenjük, és 160 fokon kb. 1 órán át sütjük.

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd hosszúkás szeletekre vágjuk, és porcukorral meghintve kínáljuk.

Érdekes
Vasárnap

75 perc

Görög portokalopita

(Citromos torta)

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg búzadara, 20 dkg cukor, 2 kk. szódabikarbóna, 2,5 dl natúr joghurt, 3 tojás, 1 citrom lereszelt héja + fél citrom leve, csipet só; szirup: 2-3 citrom leve és lereszelt héja, 15 dkg cukor, 3 dl víz.

Kézi habverővel összekeverjük a tojásokat, a joghurtot, a cukrot, a sót, a citrom levét és a héját. Ehhez adjuk a liszt, a búzadara és a szódabikarbóna keverékét. Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapíros (20 × 30 cm-es) tepsibe öntjük, s 160 °C-ra előmelegített sütőben 30–45 percig (tűpróbáig) sütjük.

Közben a szirup hozzávalóit pár perc alatt összeforraljuk. Amikor kisült a tészta, villával megbökdössük úgy, hogy ne szúrjuk át az aljáig. A szirup felét forrón ráöntjük, és alufóliával letakarjuk, így hagyjuk állni negyedórát, majd ráöntjük a szirup maradék részét is. Amint kihűlt, betesszük a hűtőbe kb. egy órára, utána fogyasztható.

Érdekes
Vasárnap

80 perc

Svájci bortorta

Hozzávalók: 8 tojás, 20 dkg cukor, 1,5 dl desszertbor, 1 zsemle, 20 dkg darált dió, 20 dkg tortabevonó vagy étcsokoládé, 20 dkg vaj.

A zsemlét borba áztatjuk. A tojássárgákat 10 dkg cukorral habosra keverjük, s hozzáadjuk a kinyomkodott, elmorzsolt zsemlét. A csokoládé felét lereszeljük, azt is hozzátesszük, és jól összedolgozzuk.

A tojásfehérjéket a megmaradt 10 dkg cukorral kemény habbá verjük. A hab felébe beledolgozzuk a diót, majd a zsemlés masszát, ezután hozzáadjuk a hab másik felét. Egy 26 cm-es tortasütőt vastagon kivajazunk, és beleöntjük a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, utána a hőt levesszük 150 fokra, és még ugyanennyi ideig sütjük (tűpróba!). Amikor kész, a formát eltávolítjuk, és a tortát hagyjuk kihűlni, majd bevonjuk csokoládéval.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/20. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?