A virágok nem csak szépek!

Vasárnap

Desszert-különlegességek

Érdekes

50 perc

Virágos keksz

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, csipetnyi só, 2-3 csepp rózsaesszencia, ehető virágok (árvácska, rózsa, bodza, levendula, százszorszép, rozmaring stb.)

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük, majd kinyújtjuk (könnyebb, ha fóliát terítünk rá), s tetszés szerinti alakúra kiszaggatjuk.

A virágokat átvizsgáljuk, leöblítjük, leszárítgatjuk (nehogy piszok vagy bogár legyen rajtuk), a kekszek tetejére rakjuk s bele is tapogatjuk; ha nem tapadnak jól, kicsit megvizezzük a tészta tetejét. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10–15 perc alatt a kekszeket készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne barnuljanak meg!

Érdekes

45 perc

Virágos-pudingos túrótorta

Hozzávalók: piskótatorta 5 tojásból, 1 cs. vaníliás pudingpor, 25 dkg túró, ízlés szerint cukor, citromhéj, vaníliás cukor, mazsola + ehető virágok a kertből, baracklekvár.

A piskótát a szokásos módon megsütjük (5 tojáshoz 4 ek. cukor, 1 ek. vaníliás cukor, 5 ek. sima liszt, 1 kk. sütőpor). A pudingot a tasakon levő utasítás szerint megfőzzük, ha kihűlt, elkeverjük a túróval és a többi ízesítő-illatosító hozzávalóval.

A tortát két (vagy három) korongra vágjuk, az alsót (és a középsőt) megkenjük barackízzel, s megtöltjük a krémmel. Végül a torta külsejét is lekenjük, és a megmosott szép kis virágainkkal díszítjük. Tálalásig a hűtőben tároljuk.

Érdekes

30 perc

Körömvirágos pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg félgrízes liszt, 50 dkg túró, 1 tojás, 25 dkg margarin, 1 cs. sütőpor, 1 kk. só, 1 marék körömvirágszirom, 1 tojás a tetejére.

A margarinból 3 evőkanálnyit felolvasztunk, a körömvirágszirmokat 2-3 percig dinszteljük benne, majd hagyjuk megdermedni. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a sót, az egész tojást, a margarint, a körömvirágos margarint, és összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle. A korongokat kikent tepsibe rakjuk, lekenjük felvert tojással, megszórjuk durva szemű sóval (sajttal, maggal), és 180 fokos sütőben 15–20 perc alatt aranysárgára sütjük.

Érdekes
Vasárnap

90 perc

Orgonatorta

Hozzávalók – krém: 25 dkg natúr krémsajt, 25 dkg mascarpone, 15 dkg porcukor, 2 ek. tej, 1 tk. vaníliakivonat, kb. 10 g orgonavirág (fele apróra vágva); tészta: 37 dkg kristálycukor, 22,5 dkg vaj, 6 tojás, 45 dkg liszt, 1 tk. szódabikarbóna, 2,5 dl görög joghurt, 1 tk. vaníliakivonat, 1-2 csipet só, 1 lime, 3 ek. orgonatea (elhagyható), 20 g orgonavirág (fele apróra vágva) + 1-2 ek. a díszítéshez.

Krém: A krémsajtot és a mascarponét kikeverjük, majd a többi hozzávalóval enyhén habos állagúra dolgozzuk; ne keverjük túl, mert összeeshet. A hűtőbe tesszük.

Tészta: A puha vajat a cukorral habosítjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat; minden tojás után simára keverjük. A lisztet a szódabikarbónával átszitáljuk, és a sót is hozzáadjuk. Ennek, majd a joghurtnak a harmadát is a cukros-vajas tojáshoz adjuk, simára keverjük, majd a következő és az utolsó harmadot is beledolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a vaníliát, az orgonás teát, a lime levét és lereszelt héját, legvégül a virágokat, és homogénné dolgozzuk. A tésztát két 20 centis tortaformában 170 fokon kb. 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Ha a tortalapok teljesen kihűltek, a krémmel vastagon összetöltjük őket. A torta külsejét is lekenjük, majd orgonavirággal díszítjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?