30 másodperc életet menthet

kézmosás

A koronavírus-járvány bebizonyította, milyen fontos, hogy kezünk tiszta legyen. A fertőtlenítőszer-adagoló manapság már a hivatalok, az egészségügyi intézmények, az iskolák berendezésének elengedhetetlen része.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja az állami szerveknek, hogy mindenki számára tegye lehetővé a kézfertőtlenítést úgy, hogy az kötelező legyen a közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökben. Külön figyelem illeti meg e tekintetben az egészségügyi intézményeket. „A megfelelő és alapos kézmosás fontos része az egészségvédelemnek. Épp a világjárvány idején alapvető eszköz volt a koronavírus elleni harcban. Ezért csatlakoztunk a WHO által meghirdetett kampányhoz, amely során a kórházakkal együtt segítettük a jobb tájékoztatást. Nem vitás, hogy alapos kézmosással megakadályozhatjuk a kórokozók terjedését és megvédhetjük az életet” – mondta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Nemcsak a pandémia idején van különleges szerepe a helyes kézhigiéniának a betegellátásban szerepet vállaló emberek életében. A nozokomiális, vagyis kórházi fertőzések 60 százaléka az egészségügyi dolgozók kezén keresztül terjed. Az orvosoknak, ápolóknak és minden más egészségügyi dolgozónak szem előtt kellene tartania a kézhigiénia szabályait. Tehát akkor kell kezet mosnia az egészségügyi dolgozónak,

  • mielőtt megérinti a beteget
  • sterilitást igénylő beavatkozás előtt
  • mielőtt megérinti a biológiai anyagot
  • miután megérintette a pácienst

A megelőzés fontossága

Az Európai Unióban évente 672 000 ember kap bakteriális fertőzést, s a kórokozók egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben. A baktériumok több ember halálát okozzák, mint a HIV, az influenza vagy a légi katasztrófák. A baktériumok okozta betegségek 75 százalékát a kórházi vagy nozokomiális
befertőzések teszik ki.

„Csaknem 40 százalékukat az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozzák. Ezen a téren egyre romlik a helyzet, s lassan abba a helyzetbe kerülünk, amikor a gyógyszerek nem hatnak, s a fertőzést nem lesz mivel kezelni” – mutatott rá dr. Mária Štefkovičová, a tiszti főorvos epidemiológiai főtanácsadója. A kézhigiénia a közegészségügy súlyos problémája, ami nemcsak a betegellátás, hanem a szlovákiai lakosság egészségi állapotát és halandóságát is befolyásolja. Az is segíti a megelőzést, ha az egészségügyi intézménybe lépve kezet mosunk. A kutatások azt mutatják, hogy a leghatásosabb az alkoholos kézfertőtlenítés, mert gyorsabb és jobban védi a bőrt, mint a gyakori szappanos kézmosás. Bizonyíthatóan csökkenti a kórházi kezelések számát, az antibiotikum-fogyasztást, a betegellátás költségeit.

Érdekes

A helyes kézmosás lépései

Alaposan és gyakran mosson kezet! Ügyeljen a körmei alatti és az ujjai közötti területekre is! A fertőződés kockázata jelentősen csökkenthető néhány egyszerű higiéniai szabály betartásával. Például azzal, hogy mosatlan kézzel nem nyúl a szeméhez, a szájához vagy az orrához.

Így mosson kezet:

  • A jól benedvesített kézre juttasson megfelelő mennyiségű szappant.
  • Dörzsölje szét a habot a kéz belső felületén, utána a kézfej hátán, illetve az ujjak között.
  • Az ujjvégeket dörzsölje a tenyérhez.
  • A hüvelykujjat se hagyja ki!
  • Bő vízzel öblítse le a habot.
  • Papírtörlővel törölje meg a kezét.
  • Papírtörlővel zárja el a csapot.

A fertőtlenítés 20-30 másodpercig tart

Nem előnyös, ha az egészségügyi dolgozók előnyben részesítik a kézmosást, a kesztyűviselést, a fertőtlenítő szappanok használatát az alkoholos fertőtlenítéssel szemben. Indokolatlanul csökkenti a helyes kézhigiénia hatékonyságát.

„A hagyományos kézmosás átlagosan 40-60 másodpercig tart, az alkoholtartalmú készítménnyel való fertőtlenítés 20-30 másodpercig. Egy ápoló a nyolcórás műszak alatt 56 percet tölt kézmosással, viszont a fertőtlenítés mindössze 18 percet vesz igénybe. A kesztyű a pandémia alatt sem helyettesíti a fertőtlenítést. Nem nyújt nagyobb védelmet, mint a kézmosás és a fertőtlenítés. Csak akkor ajánlott, amikor vérrel vagy biológiai anyaggal való fertőzés kockázata fenyeget. Az egészségügyben alkoholos kézfertőtlenítést, a mindennapi életben az egyszerű, nem fertőtlenítő szappannal való kézmosást ajánljuk. Alkoholos fertőtlenítés a mindennapi életben csak akkor szükséges, ha nincs a közelben mosdó” – figyelmeztetett dr. Jaroslava Brňová, a Nagyszombati Egyetemi Kórház kórházi higiéniai és epidemiológiai osztályának munkatársa.

A WHO múlt heti, a kéz higiéniájával kapcsolatos kampányába több szlovákiai kórház is bekapcsolódott. A kórházlátogatók százainak volt lehetőségük arra, hogy megtanulják a helyes kézmosás és fertőtlenítés szabályait, majd speciális UV lámpa segítségével meggyőződhettek arról, hogy valóban jól tisztították-e meg a kezüket. A speciális anyagot tartalmazó kézfertőtlenítő szer az ultraibolya sugárzás hatására megmutatta a rosszul fertőtlenített helyeket: legtöbbször az ujjvégeket, a hüvelykujjat, a kézfejet, az ujjközöket.

Más fertőzések ellen is véd

Ez volt a WHO múlt heti kampányának címe. „A kézhigiénia nemcsak a koronavírus elleni küzdelemben, hanem más fertőzések megelőzésében is meghatározó szerepet játszik” – emelte ki dr. Tatul Hakobyan, a WHO szlovákiai irodájának képviselője. A kampányba világszerte 23 564 egészségügyi intézmény – köztük 44 szlovákiai – kapcsolódott be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?