Mit főzzek?

Vasárnap

Zsófia konyhája

Savanyú vetrece*

Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott marhahús, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 2 dl fehérbor, 2 dkg liszt, 2 babérlevél, só, bors, 1 tk. pirospaprika, 1 ek. mustár, 1 citrom reszelt héja és leve.

A felkockázott szalonnát a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát. Rátesszük a csíkokra vágott marhahúst, átkeverjük, felöntjük borral és kb. 2 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, pirospaprikát, és puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, tejfölös-mustáros habarással besűrítjük, és citromhéjjal meg -lével ízesítjük. Párolt rizzsel vagy puliszkával tálaljuk.

* A vetrece erdélyi étel, a tokány egy fajtája.

 

Csokoládés-dióhabos holdacskák

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 8 dkg cukor, 12 dkg sertészsír, 1 tk. sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 4 tojássárgája, 2 ek. natúr joghurt; töltelék: 12 dkg baracklekvár, 5 dkg étcsokoládé; hab: 4 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 15 dkg darált dió.

A sütőporral elkevert lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a citromhéjat, a tojássárgáját, a joghurtot, és összedolgozzuk. A tésztát 30 × 40 cm-es kizsírozott tepsibe nyomkodjuk, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk apróra vágott csokoládéval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, összekeverjük a dióval, és a süteményre kenjük. 170 °C -ra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Amikor kihűlt, hold alakú szaggatóval kiszaggatjuk.

 

Túrós-kapros pogácsa

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 tk. só, 25 dkg túró, 1 csokor apróra vágott kapor, 10 dkg sertészsír, 1,5 dl tejföl, 1,5 dkg élesztő, 1 tojás + 1 a kenéshez.

A lisztet, a sót, a túrót, a kaprot, a zsírt és az élesztőt összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, és alaposan kidolgozzuk. Letakarva 30 percig pihentetjük. Kinyújtjuk, feltekerjük, hajtogatjuk, és újabb 30 percig pihentetjük. Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk, és 2 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapíros tepsire rakjuk, megkenjük tojással, és 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?