Székrekedés vagy alvászavar is jelezheti a Parkinson-kórt

Parkinson-kór

Remegés, apró mozdulatok, merevség, csoszogó járás, székrekedés, depresszió és alvászavar. Kezdeti stádiumban ezzel mutatkozhat meg a Parkinson-kór.

Bár gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegségről van szó, jó irányba lehet befolyásolni.

Ez a betegség leggyakrabban 60 éves kor körül jelentkezik, de nem ritka a 40 éves beteg sem. Oka lehet öröklött hajlam, a környezet hatása, a káros anyagok, életmód és még sok minden más. A Parkinson-kórban szenvedőnek összpontosítania kell, hogy meg tudjon mozdulni. Izmai feszültek, merevek. A betegek bizonyos része nyugalmi állapotban is remeg, rendszerint a felső végtag. Sokszor elesik, aprókat lép. Székrekedés, szaglási zavar, depresszió, alvászavar, hallucináció, a szisztolés vérnyomás csökkenése és merevedési zavar jelentkezhet. Oda kell figyelni arra, ha a beteg hirtelen apró betűkkel kezd írni, nehézséget okoz neki a rágás, a nyelés, az artikuláció.

Modern kezelés

A Parkinson-kór degeneratív betegség, ami azt jelenti, hogy fokozatosan romlik a beteg állapota. Folynak ugyan a kutatások, de még nincs olyan gyógyszer, amely meg tudná gyógyítani a beteget, viszont minél előbb felismerik, annál jobbak a beteg kilátásai. A gyógyszeres kezelés mellett a szlovákiai orvosok már néhány éve alkalmazzák a mély agyi stimulációt, ami azt jelenti, hogy az agyba neurostimulátorral összekötött elektródot vezetnek be – rendszerint a mellkas vagy a has bőre alá –, ami jeleket bocsát ki, amelyeket az agyba továbbítanak, s ezzel leállítják, illetve csökkentik a Parkinson-kór tüneteit kiváltó elektromos kisüléseket. Ezzel a módszerrel jelentősen javítható az életminőség, de a betegség okát nem szünteti meg.

Rendkívül fontos a mozgás

Sokkal jobb helyzetben vannak azok, akik sokat mozognak vagy sportolnak, mint azok, akik nem csinálnak semmit. Kevesebb gyógyszert kell szedniük. A környezetnek is ösztönöznie kell a beteget, hogy olyan mozgást végezzen, ami megemeli a pulzust. Kitűnő módszer erre a tánc vagy az erősítés. Nagyon fontos a rendszeres napi séta. A kéz és a láb mozgásának összehangolása ideális az ilyen betegeknek, mert ha helyesen csinálják, a test izmainak 90 százaléka mozgásba lendül.

Tanácsok a családtagoknak

  • Fontos a rendszeres folyadékpótlás, a változatos étkezés, a megfelelő vitamin- és rostpótlás, az optimális testsúly fenntartása. Ha problémát jelent a nyelés, puha ételt készítsünk a betegnek.
  • Biztosítsuk a rendszeres orvosi ellenőrzést és rehabilitációt.
  • Úgy rendezzük be a lakást, hogy biztonságos, tágas legyen, megkönnyítse a mozgást.
  • Ahol csak lehet, helyezzünk el fogantyút, ami megakadályozza az esést. Az asztal, a szék éles szélét ragasszuk le. Ha súlyosabb a mozgászavar, szereljünk fel olyan berendezést, amivel jelezheti a beteg, hogy elesett vagy hogy nem tud felállni.
  • Fontos a lakás jó megvilágítása. Főleg éjszaka fordul elő, hogy a rossz megvilágítás miatt elesik a beteg.
  • A ruhán az apró gombokat cipzárral helyettesítsük, az ing helyett pólót viseljen, a cipő pedig fűző nélküli, csúszásmentes talpú legyen.
  • Erősítsük a beteg önellátó képességét, mert a túlzott együttérzés, sajnálat gyengíti és passzívvá teszi őt.
  • Ne siettessük, hagyjunk elég időt az egyes műveletekre – a stressz nehezíti a mozgását.
  • Ne zárjuk ki a társasági életből.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?