Gyaloglással az egészségünkért

Fontos a helyes technika elsajátítása (Mészáros Tibor felvételei)
Pozsonyeperjes/Vágsellye/Pered |

Egyre több személyt látni a környéken botokkal a kezükben gyalogolni. A nordic walking szinte bárki számára elérhető mozgásforma.

Azóta, hogy a koronavírus-járvány miatt az emberek – jobb esetben – önkéntes karanténban töltik idejüket, vagy a kijárási tilalom, a járások közötti átjárhatóság tilalma miatt nem mozoghatnak szabadon, megfigyelhető, hogy egyre többen járnak ki a szabadba, a települések határába, a folyópartra vagy az erdőbe. Hétvégén, de akár hétköznap délután, kora este is látni kerékpárzókat, futókat, és egyre többen bukkannak fel speciális nordic walking botokkal.

Fontos a helyes technika

A pozsonyeperjesi Mórocz Magdolna nordic walking edző számos kedvező hatása miatt döntött úgy, hogy elvégzi az edzői tanfolyamot. Elsősorban saját magán vette észre a változást.

„A kalciumszintemet figyeltem, ami egy év alatt hihetetlenül sokat javult. Nagyon jól be tud épülni a kalcium a csontokba, tehát nagyban segíti a csontsűrűség megfelelő szinten tartását ez a mozgásforma. Számomra ez volt a legfontosabb változás. Ez tulajdonképpen mindenkinek fontos lenne, hogy ahogy idősödünk, ne legyenek a csontritkulás miatt problémáink. Manapság valóban nem csak üres frázis, hogy előrebukott fejjel ülünk a képernyő előtt, főleg, ha a szemünk sem tökéletes, akkor észrevétlenül is közelebb hajolunk hozzá. Amint a fej előrehajlik, a nyakcsigolyák befeszülnek, és az egész gerinc olyan pozícióba kerül, amely hosszú távon problémákkal, fájdalmakkal járhat. Gyakran előfordul, hogy ha valakinek fáj a dereka, akkor valójában a nyak és a hátgerinc miatt vannak a problémák. Főleg a nőknél jellemző, hogy nehéz táskákat cipelnek, legtöbbször a vállukon, amelyet automatikusan felhúznak, megfeszítenek. A nordic walking során gyönyörűen kiegyensúlyozódik a helytelen testtartás, de ehhez nagyon fontos a megfelelő technika elsajátítása. Ha így végezzük ezt a sportot, mozgékonnyá válik a lapocka, a vállunkat tudatosan leengedjük, kilazul a nyakunk, erősödik a gerincünk, amely a fiatalság fokmérője. Ha jól működik a gerinc, mozgékonyak a lapockák, nincsenek befeszülve az izmok, akkor rugalmasak, fiatalosak tudunk maradni” – magyarázta Mórocz Magdolna.

Hangsúlyozta, a nordic walking azért is nagyszerű választás, mert egyszerű, mégis nagyon hatékony mozgásforma. Nem kell hozzá sok eszköz, nagy befektetés, csak a botokat kell megvenni és egy túracipő szükséges. Eleinte nem fontos a legdrágábbat választani. Ha viszont valakinek megtetszik a sportág, idővel jobb minőségű lábbelit, ruházatot is vásárolhat, de nem ezen múlik.

„Sokkal inkább a megfelelő technika elsajátítása a fontos. Enélkül ugyanis nem tudjuk azokat az izomcsoportokat megmozgatni, amelyeket a helyes módszerrel lehet. Ha azt elsajátítjuk, akkor tudjuk meg, milyen nagy különbség van a túrabottal való séta és a nordic walking között”

– tette hozzá Mórocz Magdolna, aki szerint az egész természet a tornatermünk, vagyis bárhol végezhetjük ezt a sportot. Korhatár lényegében nincs, már az 5-6 évesek is el tudják sajátítani a mozgásformát, amely jó hatással van a jobb és a bal agyfélteke összehangolására, a koordináció, az egyensúly fejlesztésére, ezáltal a tanulási képesség is fejlődik.

Néha ki kell szórni a földet a cipőből​​​​​.

„Erősíti az immunrendszert, edzettebbek, ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben. Megfelelő ruházatban bármilyen időben végezhető, és idővel megfigyelhetjük, hogy egyre kevesebb ruha kell ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Jót tesz az ízületi bántalmakra, hiszen azoknak is mindenképpen szükségük van a mozgásra, akik ezzel a betegséggel küzdenek, de sokat javulhat az állapota a cukorbetegeknek, a szív- és érrendszeri panaszokkal, a magas vérnyomással és a túlsúllyal küzdőknek is. A szellemi munkát végzőknek nagyon jó kikapcsolódás, mert ha valaki a gondok, tennivalók helyett elkezd a légzésére figyelni, egy időre biztosan elfelejti a problémáit. Eddig sosem láttam még szomorú nordic walkingost, csak mosolygósat” – részletezte Mórocz Magdolna. Nevetve hozzátette, csak a vaddisznókkal kell vigyázni, főleg tavasszal, amikor kicsinyeik vannak.

Hiányzott a mozgás

A Vág partján, Deáki és Pered határában többször találkoztam nordic walkingozókkal. Látni lehet egyéneket, de kisebb csoportokban gyalogolókat is, az idősebb és a fiatalabb korosztályból egyaránt. Egyikük, akivel Vágsellyén a Vág partján találkoztam, elmondta, januárban kezdte ezt a sportot, mert hiányzott neki a mozgás, azóta majdnem napi szinten gyakorolja.

„A férjemmel megnéztünk néhány oktatóvideót, hiszen a lezárások miatt más lehetőségünk nem volt. Rendeltünk botokat és nekikezdtünk. Azóta ha tehetjük, minden nap járunk legalább egy órát, akár munka után is, mert nagyon jó az egész napos benntartózkodás után kiszellőztetni a fejünket. Erre sokkal könnyebb magam rászánni, mint például arra, hogy egy órát tornázzak bent a szőnyegen. Hétvégén általában hosszabb túra is belefér. Észrevehetően edzettebbek lettünk, kényelmesebben beleférünk a ruháinkba, a derékproblémáim sokat javultak”

– fogalmazott az egyik járókelő.

Egy másik túrázó Pered határában beszélt a tapasztalatairól: „Ülőmunkát végzek és a lezárások óta nincsenek jógaórák, amelyekre rendszeresen jártam. A nordic walking jónak bizonyult arra, hogy felkeljek a számítógép elől és kimozduljak. Eleinte 3-4 kilométert tettem meg, mostanában 8-10-et szoktam hetente körülbelül ötször, hétvégén, amikor jobban ráérek, akár 12 is összejön. Három hónapja végzem rendszeresen, és nem számít, milyen idő van, hóesésben, napsütésben egyaránt nagyon jólesik. Akár egyedül is szívesen megyek, de még jobb, ha sikerül a barátaimmal egyeztetni az időpontot, mert ketten-hárman érdekesebb. Észrevehetően javult a testtartásom, a légzésem, mozgékonyabb, fittebb lettem” – részletezte a sport jótékony hatásait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?