Növényeket a fürdőszobába!

Vasárnap

A fürdőszobák sok esetben szűk, természetes fénytől elzárt, depresszív szegletei a lakásnak. Néhány növény viszont ilyen helyen érzi magát a legjobban, így ha fürdőszobánkat a megfelelő növényekkel dekoráljuk, akár átütő eredményt is elkönyvelhetünk.

Mivel minimális fényre minden növénynek szüksége van, csak olyan fürdőszobában tarthatunk élő zöldet, amelybe jut legalább egy kevéske természetes világosság, vagyis a helyiség rendelkezik minimum egy picike ablakkal.

Szeresse a meleget és a párát

Olyan növényeket válasszunk, amelyek látványosak, tehát képesek „rátelepedni” a fürdőszoba hangulatára. Jó választás lehet az orchidea, amely szereti a meleget és a párát, neki viszont a napfényigénye is elég nagy, így csak olyan fürdőszobában fogja jól érezni magát, ahová elég napfény jut.

Látványosan képes feldobni egy szürke fürdőszobát a filodendron, feltéve, ha jut neki elég hely. Legnagyobb hátránya éppen terebélyessége, melynek következtében nem épp apró panellakásokba való. Előnye viszont, hogy kevés fénnyel is elvan, ráadásul nem szereti, ha túllocsolják, így a fürdőszoba párájából is jóllakik.

Begónia és borostyán

A fürdőszoba a begónia egyik kedvenc helyisége, sokan itt szokták átteleltetni. Gondozása nem igényel szakértelmet, ha kap elég friss levegőt, vizet és meleget, boldog lesz. Legjobban a 15–20 fokot szereti. Érdemes alulról locsolni, mert a száránál könnyedén penész képződhet.

Jó választás lehet a borostyán is, amely nagyobb felületeket is képes birtokba venni, ha jól érzi magát. A szárakon kapaszkodó léggyökerek fejlődnek, melyek aztán szinte minden felületen megtapadnak, legyen az tapéta, ablak-, ajtókeret vagy házfal. A közvetlen, tűző napfényt nem is szereti, viszont a teljes árnyékot sem.

Szúrósat inkább ne

Vannak növények, amelyek ugyan bírják egy fürdőszoba légkörét, mégsem keltenek túl kellemes érzetet egy ilyen helyiségben. Ide tartozik az aloe vera és az anyósnyelv, amelyek ugyan elterjedtek és népszerűek, fürdőszobában csak magas polcokon, vagy olyan helyen érdemes tartani őket, ahol biztosan nem érünk hozzájuk, hiszen szúrósak. Helyettük válasszuk inkább a szerencsebambuszt, amelyet igazából el sem kell ültetni, azzal is megelégszik, ha álló vízbe helyezzük, és békén hagyjuk.

Érdekes

Pótmegoldás ablak helyett

Sok lakás elrendezéséből fakadóan nincs a fürdőszobának ablaka, és nem is lehet, mert külső fallal sem rendelkezik, vagy a lichthofba néz. Ha mégis szeretnénk természetes fényt csempészni a legvizesebb helyiségbe (mondjuk azért, hogy növényeket is tarthassunk ott), pótmegoldás lehet az üvegtégla. Ha kivitelezhető, hogy egy keleti vagy déli tájolású helyiséggel szomszédos fürdőszobafalba beépítsük, fél négyzetméternyi üvegtégla már csodákat tud tenni egy árnyékos fürdőszoba fényviszonyaival.

Galéria

Križanovič Melinda

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/16. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?