Az erőszak sodrása, és ami megtart

Vasárnap

Egyszer egy családban – ahol az apa többször nősült, és a házasságokból több gyermek is született – az történt, hogy az egyik fia (legyen a neve Mátyás) annyira beleszeretett a mostohatestvérébe (legyen a neve Tamara), hogy szinte belebetegedett a szerelembe.

Mátyás tisztában volt azzal, hogy ez egy elég kínos és mások által elítélt dolog, ezért próbálta magába fojtani az érzéseket, aminek következtében a vágyódás egyre csak erősödött. Szinte nem is tudott másra gondolni, csak Tamarára. A legjobb barátjának feltűnt furcsa viselkedése, ki is húzta belőle az okát. Azt tanácsolta Mátyásnak, legyen agyafúrt, tetesse magát betegnek! Ha majd az apja – aki nem mellesleg magas rangú pozícióban vezető – érdeklődik beteg fia felől, kérje meg, hogy Tamara, vagyis a saját húga ápolhassa őt. Az apja bele is ment, és megbízta ezzel a lányát. Mátyás csúnyán kihasználta az adandó alkalmat, és amikor Tamara ételt vitt be neki, le akart feküdni vele. Bár Tamara is érzett némi vonzalmat Mátyás iránt, mégis józanabbul viselkedett: először gondolják át az egészet, hátha találnak valamilyen módot arra, hogy kapcsolatukat ne kelljen titkolni – biztosan lenne rá megoldás, és megértést is találnának apjuknál. De Mátyás már nem tudott uralkodni magán. Tamara ellenkezni kezdett, Mátyás pedig erősebb volt nála, megerőszakolta. Utána pedig annyira meggyűlölte a húgát, hogy nagyobb lett a gyűlölete, mint az addigi szerelme... A történetnek tragikus végkimenetele lett.

Neveletlen fiú?! Tomboló hormonok?! Rossz tanácsadó?! Felelőtlen apa?! Provokáló leány?! Begyöpösödött társadalom?! Változó világ?! Ki, mit és hol rontott el? És melyik pontban lehetett volna még változtatni, közbelépni?

Az erőszakkal találkozva ránk nehezednek a kérdések, lebénítva józan gondolkodásunkat is, és marad a mutogatás, az ítélkezés és az újabb erőszak. Pedig a képlet átlátható: a felébredt érzelmek elfojtása révén felszínre tör a birtoklás vágya és az abból fakadó elvesztési félelem, s ez a vágy, ha akadályba ütközik, erőt kifejtve eszeveszetten betör a vágyott személy életébe. A végén marad az üresség, mely hirtelen átalakul gyűlöletté.

Mielőtt abba a hibába esnénk, hogy magunktól távol tartva ezt a jelenséget hideg észszerűséggel tovább keresnénk a bűnöst, a hibást, a felelőtlent, a naivat, és mindenkire kiszabnánk a megérdemelt szankciót, próbáljuk közel engedni magunkhoz a folyamatot. Mert az erőszak nem korlátozódik egy férfi által egy nőn elkövetett nemi erőszakra! E bűncselekmény ugyanis egy folyamatnak a kiemelt része. Anélkül, hogy kimenteni szeretnénk az elkövetőt, látnunk kell, hogy Mátyás nem egy rosszindulatú bűnöző, hanem egy „erős sodrású folyóba esett”, még ki nem fejlett személyiségű fiatal, aki nem tudja kezelni saját érzelmeit. Betege lett azoknak!

Gondoljunk csak bele, milyen könnyen válhat bármelyikünk hasonló folyamat részévé: egy munkahelyi projektben egy csoportba kerülünk egy szimpatikus munkatárssal, aki mellesleg jól ért a feladatköreihez, és nem mellesleg vonzó is. Egy idő után azon kapjuk magunkat, hogy munkába utazva azon gondolkodunk, vajon érkezésünkkor már ott lesz-e, vagy később érkezik, és hátha egyszerre utazunk a liftben. Persze, tudjuk, hogy van családja, nem illik a zavarosban halászni... Mivel a főnök tartozik nekünk egy szívességgel, úgy egy másik beavatott kolléga ötlete folytán megkérjük, úgy intézze a szolgálati utat, hogy egy szállodába kerüljünk. Innen a részleteket nem ecsetelem, már szinte filmbe illő jelenet kerekedne belőle. Ám csupán egy pillanat, amikor a kellemes hangulatú folyamatot megzavarja az erőszak szele. Ebben a pillanatban összedől a kártyavár!

Milyen védettségünk van arra az esetre, ha rajtunk akarnának eluralkodni hasonló folyamatok? Amikor egy addig kellemes érzés kezd nyomasztóvá és irányítóvá válni életünkben, ami szemben áll saját elveinkkel? Milyen védekező mechanizmusok indulnak el bennünk, melyek csak félrevezetnek? Milyen megküzdési stratégiánk van olyan helyzetekre, amikor mi válnánk betegévé az egésznek? Mi állítja meg a folyamatot, és mi az, ami gyógyító hatásként még időben ki tud józanítani?

Először is beláthatjuk, hogy felnőttként is szükségünk van egy megbízható emberre, akivel megoszthatjuk érzéseinket, gondjainkat! Aki nem „jótanáccsal” lát el bennünket, hanem a valóság tükrét tartja elénk. Manapság ez egy hivatásos mentor vagy lelki gondozó, aki józanul lát minket, a folyamatokat, aki még időben rá tud mutatni, hogy milyen következményei lehetnek egy lazának tűnő lépésnek. Akkor válunk ugyanis felnőttekké minden téren, ha elsősorban magunkért és másokért is felelősséget vállalva józanul élünk!

Másodszor: komolyan vehetjük a Szentírás tanítását: „Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el: álljatok ellene a hitben szilárdan...” (Péter apostol első levele 5,8)

Egyébként Mátyás és Tamara megrázó történetének eredeti változata is a Bibliában található meg.

Süll Tamás, a ZIPS – Család- és párkapcsolatsegítő központ vezetője, református lelkész, mentálhigiénés szakember, egyetemi oktató

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/15. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?