A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra
Pozsony |

Az alkalmazottak többsége a pénzt részesíti előnyben az étkezési utalványokkal szemben – derül ki az NMS Market Research Slovakia legfrissebb felméréséből.

Márciustól az alkalmazottak dönthetnek az étkezési utalványok és a pénzbeli juttatás között, a munka törvénykönyvének ezzel kapcsolatos módosítása azonban egy átmeneti időszakkal is számol, lehetővé téve a munkáltatóknak a felkészülést. Az új szabályok így csak jövő januártól lesznek kötelezők a munkáltatók számára, addig ezt csak azok az alkalmazottak vehetik igénybe, akiknek a munkáltatójuk ezt már idén lehetővé teszi.

Az NMS Market Research Slovakia a legfrissebb felmérésében ezzel kapcsolatban annak járt utána, hogy az alkalmazottak mely lehetőséget részesítik előnyben. „A többség, a megkérdezettek mintegy 54 százaléka a készpénz mellett tette le a voksát” – nyilatkozta Martin Krajčovič, a legnagyobb üzletláncokat (Billa, dm, Kaufland, Lidl, Metro, Terno, Tesco) tömörítő Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) az elnöke. Szerinte a felmérésben szerepelő adatot támasztják alá az eddigi tapasztalatok is, akik ugyanis már élhettek a választás lehetőségével, azoknak az 57 százaléka a készpénzt választotta. „Annak ellenére, hogy az újítás még csak az elején jár, már most látszik, az alkalmazottak élnek ennek a lehetőségével, értékelve a pénzbeli juttatás adta szabadságot” – tette hozzá Krajčovič.

A szakmai szervezet már régebben felhívta a figyelmet arra, hogy az utalványok kibocsátóinak fizetett közvetítői díjak nem egy esetben az 5 százalékot is meghaladták, az eddigi rendszer így csak a kibocsátóknak kedvezett. „Csak a szakmai szervezetünkbe tömörült üzletek évente mintegy 15 millió eurós díjat fizettek a kibocsátóknak, amit hatékonyabban is fel lehetett volna használni” – mondta el Krajčovič.

Az étkezési utalványokat kibocsátó társaságokat tömörítő Modern Juttatások Szövetsége (AMOBE) ezzel szemben hevesen bírálta az új szabályokat, azt állítva, hogy ha az alkalmazottakra hagyják a döntést, nőnek a cégek bürokratikus terhei, ráadásul, a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha az alkalmazottak az étkezési utalványok helyett készpénzt kapnak, megugrik azok száma, akik ezt nem az étkezésre költik, az éttermek bevételei pedig emiatt százmilliókkal csökkenhetnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?