Ma temetik Fülöp herceget

Ma temetik Fülöp herceget

Fülöp herceg április 9-ei halála az egész világot megrendítette, rengetegen fejezték ki részvétüket a királyi családnak. A temetést ma, közép-európai idő szerint 16 órakor tartják. Az eseményen a világjárványra való tekintettel mindössze 30 fő vehet részt. Ott lesz természetesen a királyi család, Boris Johnson lemondta részvételét, hogy helyet adjon egy további rokonnak. A temetésre hazaérkezett a tavaly óta Amerikában élő Harry herceg is, aki a kötelező karanténját töltötte e héten.

Megemlékezések

Vilmos cambridge-i herceg hétfőn külön megemlékezésben méltatta nagyapját, hangsúlyozva, hogy nagypapájának egy évszázadot átívelő életét az ország, a Nemzetközösség, a királynő és a család szolgálata határozta meg. Szerencsésnek mondhatja magát, hogy eddigi felnőttkorának jelentős részében is maga mellett tudhatta nagyapját, „jóban és a legnehezebb időszakokban egyaránt”.

Vilmos szerint gyermekei számára is örök emlék marad dédnagypapájuk kalandos szellemisége és „csibészes humora is”.

Harry ugyancsak hétfőn ismertetett megemlékezésében kivételesen éles eszű emberként jellemezte elhunyt nagyapját, olyasvalakiként, aki képes volt magára vonni bárki figyelmét, akár kedvességével, „akár azzal, hogy soha nem lehetett tudni, mit fog éppen mondani”. Harry herceg megemlékezése szerint nagyapja a királynő sziklaszilárd támasza volt, ugyanakkor legendás volt évődő megjegyzéseiről is.

„Folytathatnám, de tudom, hogy ő viszont azt mondaná mindnyájunknak, sörrel a kezében, hogy eredjetek a dolgotokra” – fogalmazott Harry.

Boris Johnson miniszterelnök az alsóházban mondott – hivatalosan II. Erzsébet királynőhöz intézett – megemlékező beszédében kiemelte, hogy Fülöp herceg a második világháborúban a brit királyi haditengerészet tisztjeként szolgált a földközi-tengeri és a csendes-óceáni hadszínterek tűzvonalában, és bátorságáért számos elismerésben részesült. A brit kormányfő megemlítette az edinburgh-i herceg vonzódását a technikai újdonságokhoz, az innovációhoz. Fülöp ismert volt arról, hogy már az 1970-es években egy saját tervei alapján átalakított elektromos taxival közlekedett London utcáin, az elsők között kezdett mobiltelefont használni, és az általa alapított, az évtizedek alatt rendkívül széles körűvé és nemzetközivé vált képességfejlesztő és támogatási program – a Duke of Edinburgh’s Award – milliók életében kapott szerepet világszerte. Johnson felidézte, hogy Fülöp herceg jelentős szerepet játszott a versenyszerű fogathajtó sport meghonosításában és szabályrendszerének kialakításában is.

„Az is igaz, hogy néha lovasfogattal hajtott át a finomkodó diplomáciai protokollon”, például amikor lekicsinylően szólt arról, hogy a franciáknak milyen elképzeléseik vannak a reggeli fogalmáról, vagy amikor Pápua Új-Guineában azt találta mondani egy brit diáknak, hogy szerencséje van, hogy még nem ették meg, a Kajmán-szigetek lakóiról pedig azt, hogy kalózok leszármazottai.

A világ azonban mindezeket soha nem vette tőle rossz néven, ellenkezőleg: mindenki pontosan értette, hogy Fülöp herceg csak a jeget próbálta megtörni, azt akarta, hogy az emberek nevessenek és feledjék gondjaikat – mondta méltató beszédében a brit kormányfő.

Boris Johnson kijelentette: Fülöp herceg jobbá tette az országot, és ezért a jövendő nemzedékek hálával és szeretettel őrzik majd emlékét.

01

Visszafogott szertartás

Fülöp nem állami temetést kap: ezt alapvetően az uralkodók számára tartják fenn, ritka kivétel az, ha valaki ilyesmiben részesül, Winston Churchilltől vett így búcsút népe. Az anyakirályné és Diana hercegnő kapott olyan temetést, mint amilyet most Fülöp hercegnek is rendeznek. A koronavírus miatt életbe léptetett korlátozások miatt azonban a szertartás jóval visszafogottabb lesz, mint amilyet egyéb körülmények között tartanának – igaz, a BBC szerint a királyi család tagjai azt sugallják, ez sokkal jobban képviseli majd azt, amit Fülöp maga is szeretett volna. 

Ma helyi idő szerint 14.40-kor – hazai idő szerint 15:40-kor – Fülöp koporsóját egy olyan Land Roverre helyezik, amelynek tervezésében maga a herceg is részt vett. A Land Rovert Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő négy gyermeke, Károly trónörökös, András yorki herceg, Anna hercegnő és Eduárd, Wessex grófja, valamint az unokák közül Vilmos herceg és öccse, Harry herceg kíséri gyalogosan a kápolnához. A Királyi Lovastüzérség ágyúi díszlövéssel búcsúztatják a herceget, harangszó mellett.

A koporsó 14.53-kor érkezik meg a tervek szerint a Szent Görgy-kápolna nyugati lépcsőjéhez, ahol a himnusz, majd egy tengerészdal szól tiszteletére. A windsori esperes és a Canterbury érsek fogadja a koporsót, amellyel a királyi család tagjai mellett Fülöp személyi titkára lép csak be a kápolnába, a menet többi része kinn marad.

Helyi idő szerint 15 órakor egyperces csöndet tartanak országszerte, majd miután a koporsót a ravatalra helyezték, megkezdődik a temetés. Fülöpöt a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra.  Itt nyugszik mások mellett Viktória királynő, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamája és Albert herceg, Viktória férje is.

A járvány miatt

II. Erzsébet brit királynőnek a járvány miatt valószínűleg egyedül kell megélnie a gyászát és elbúcsúztatnia férjét. Mivel a királyi család tagjai nem egy háztartásban élnek, ezért a jelenleg Angliában és Walesben érvényes járványügyi szabályok szerint a temetésen résztvevőknek is tartaniuk kell egymástól a védőtávolságot, a királynő így egyedül fog ülni a szertartáson. A temetésen ezenkívül minden résztvevő számára kötelező lesz a maszkviselés, és még az angol himnusz éneklését is megtiltották.

Az Egyesült Államokból hazaérkező Harry hercegnek karanténban kellett töltenie a hetet, hogy a szertartáson ő is ott lehessen. Mint ismert, a herceg felesége, Meghan Markle nélkül utazott az Egyesült Királyságba. Közben az is kiderült, hogy Erzsébet királynő mit gondol arról, hogy Meghan nem jött el a temetésre. Sussex hercegnője állítólag szeretett volna Harryvel együtt visszatérni Angliába a temetésre, ám az orvosa azt tanácsolta, hogy a terhessége és a koronavírus miatt inkább maradjon otthon. A nyár elejére várja a picit, akinek már a nemét is tudják, a herceggel kislányt várnak. A People magazin megszólaltatott egy bennfentest, aki szerint a királynő teljesen megérti, miért nem utazhatott jelenleg Angliába Meghan.

(MTI, infostart, ripost, ug)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?