Az autóipar menti meg a gazdaságot

autóipar
Pozsony |

Míg az ágazatok egy része a járvány újabb hulláma miatt soha nem látott mélyrepülést produkált, az autógyártók kivitele látványosan nő, aminek köszönhetően Szlovákia februári külkereskedelmi többlete 2014 óta nem látott szintre ugrott.

„Az idegenforgalommal és a szolgáltatásokkal szemben a szlovákiai iparvállalatok egyelőre sikerrel veszik fel a harcot a járvány újabb hulláma okozta gazdasági problémákkal. Az ágazat februári adatai számunkra is kellemes meglepetést okoztak” – nyilatkozta lapunknak Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője, a Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésére hivatkozva. Eszerint a szlovák ipar kibocsátása már 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, vagyis a járvány kitörése előtti időszakhoz viszonyítva is jobb teljesítményt ért el. „A javulás már most is elsősorban az autóiparnak köszönhető, a járvány fokozatos lecsengését követően pedig még nagyobb lesz a kereslet az új autók iránt a legfontosabb kereskedelmi partnereinknél” – tette hozzá Koršňák.

A Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint az autóipar jobb mutatói már most meglátszanak. „Februárban csaknem 400 millió euróval több árut vittünk ki az országból, mint amennyit behoztunk. Szlovákia külkereskedelmi többlete ezzel az egy évvel korábbinak a négyszeresére nőtt, legutóbb 2014 februárjában mértek ennél is nagyobb többletet” – nyilatkozta Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője, aki szerint a kivitel csaknem 8 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Hogy az autóipar szerepe milyen nagy a szlovák gazdaságban, azt a legfrissebb adatok is alátámasztják. Eszerint a 7,2 milliárd eurós februári kivitelnek a kétharmadát az autóipar adta. Ez utóbbinak a kivitele csaknem 13 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. „Az elmúlt időszakban tovább nőtt Szlovákia függősége a többi uniós tagországtól, a kivitelünk csaknem 80 százaléka így már az uniós országokban talál gazdára” – tette hozzá Morháčová. Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint a külföldi kereslet alakulása továbbra is kulcsfontosságú lesz a szlovák gazdaság számára, hiszen a szigorú járványügyi szabályokat csak fokozatosan oldják fel, így a hazai kereslet növekedése továbbra sem lesz olyan markáns.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?