Gröhling: a jövő hétfőtől megnyitnak az alapiskolák 8. és 9. osztályai is

Branislav Gröhling

A fekete színnel jelölt járásokat kivéve a jövő hétfőtől (április 19.) megnyílnak az alapiskolák nyolcadik és kilencedik osztályai – jelentette be Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter a hétfői sajtótájékoztatón.

Hozzátette: április 26-tól, hétfőtől az oktatást a regionális COVID-automata alapján szervezik, a vörös színnel jelölt járásokban megnyílik az alapiskolák felső tagozata és a nyolcéves gimnáziumok első négy évfolyama. A miniszter közölte: elképzelhető, hogy április 26-tól a rózsaszínnel jelölt járásokban meg lehet nyitni a középiskolákat.

A fekete járásokban április 26-után is az eddigi szabályok maradnak érvényben, vagyis nyitva lesznek az óvodák, az alapiskolák és az egészségügyi középiskolák, és továbbra is megengedett a kiscsoportos oktatás.

A bordó színnel jelölt járásokban további iskolák és oktatási intézmények nyithatnak ki, például az alapiskolák nyolcadik és kilencedik osztálya, a pedagógiai tanácsadó központok, a szabadidőközpontok és elkezdődhet az individuális oktatás a nyelviskolákban.

A vörös színnel jelölt járásokban kinyithat az alapiskolák felső tagozata és a nyolcéves gimnáziumok első négy évfolyama.

A rózsaszínű járásokban nyithatnak a középiskolák, a nyelviskolák, a szabadidőközpontok, és a művészeti alapiskolákban elkezdődhet a csoportos oktatás.

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint továbbra is érvényes, hogy ha fertőzöttet találnak az iskolában, az igazgatóval vagy a fenntartóval való egyeztetés után, a regionális közegészségügyi hivatal jóváhagyásával bezárhatják az érintett osztályt vagy az egész iskolát.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy projektet indított a tárca a nehézségekkel küzdő diákok felzárkóztatására. A Spolu múdrejší projekt félmillió eurót szán erre a célra. A minisztérium további egymillió eurót kért a projekt bővítésére. A vakáció idején elindul a Nyári iskola projekt.

Gröhling közölte, az Országos Egészségügyi Információs Központ adatai szerint az iskolában továbbra is 0,2 százalékos a fertőzött gyerekek aránya. Hozzátette, tudatában van, hogy növekedhet a számuk, de ez annak a következménye lehet, hogy további iskolákat nyitnak ki, és egyre több gyerek megy vissza az iskolába.

A miniszter figyelmeztetett: ha a szülő otthon marad a gyerekével, nem jár neki ápolási díj (OČR). Erre akkor jogosult a szülő, ha az osztály vagy az iskola bezárását elrendeli a regionális közegészségügyi hivatal vagy az igazgató, illetve a fenntartó. Közölte azt is, hogy a tanév végéig nem lesznek természeti iskolák. Gröhling elmondta, a felvételi vizsgákat május első két hetében megtartják. Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium általános gyermek- és serdülőgondozással foglalkozó szakértője arra kérte a pedagógusokat, hogy oltassák be magukat a vakcina második adagjával, mivel lesz olyan időszak, amikor egyszerre több pedagógusnak kell megkapnia a második oltást. Hozzátette, a második oltást követően várhatóan enyhébbek lesznek a mellékhatások.

Az iskolák megnyitásáról részletes információk találhatók az oktatási minisztérium honlapján.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?