Biztonságos nyitásra tenne kísérletet Komárom

Komárom
Komárom |

Keszegh Béla (független) levélben tett erre javaslatot az országos tiszti főorvosnak. Három elemből álló „biztonsági lépcsővel“ kezdődne a nyitás.

Komárom polgármestere a Ján Mikas országos tiszti főorvosnak küldött levél kezdetén beszámol arról, hogy az önkormányzat milyen erőfeszítésekkel segítette a folyamatos és átfogó tesztelést – amellyel kapcsolatban ugyan vannak kétségeik, ugyanakkor elismerik, hogy a törekvésnek van észszerű alapja is. A szöveg tanúsága szerint mivel „a lakosok még nem látják azt a pontot, amikor visszatérhetnek az életükhöz“, Komárom kísérleti jelleggel „felelősségteljes és biztonságos nyitásra“ tenne kísérletet, igazodva más európai nagyvárosok tapasztalaihoz.

Három feltétel

A nyitás első tényezője valamilyen igazolás felmutatására vonatkozik. Ez lehet az oltási igazolás, a betegségen való átesésről szóló 90 napnál nem régebbi tanúsítvány vagy friss negatív antigén- illetőleg PCR-teszteredményről szóló dokumentum is. A második a biztonságos távolságtartás, a harmadik faktor pedig az FFP2-es maszkok és a fertőtlenítőszerek használata volna.

A három tényező biztosítását az önkormányzat is felügyelné – egyes esetekben például a városi rendőrség segítségével – s ezzel kapcsolatosan engedélyt kér a Közegészségügyi Hivataltól többféle esemény megtartására. A helyi focicsapat mérkőzései, a kültéri kulturális rendezvények vagy a helyi bolhapiac teljeskörű látogathatóságát tenné lehetővé az önkormányzat ilyen módon. Emellett az éttermi teraszokat és a beltéri egyházi szolgálatokat is igénybe lehetne venni. Amennyiben tesztekkel szeretné magát valaki igazolni, akkor a negatív eredményről szóló tanúsítvány csakis aznapi keltezésű lehet.

Pozitív motiváció

Meggyőződésünk, hogy a nagy számban végzett antigén tesztelésnek – ahogy a szakemberek is javasolják – nem a büntetésre kéne épülni, hanem a jutalmazásra. Nem az ellenőrzés fenyegetettsége tudja bevonni igazán a lakosokat, hanem az a tény, hogy ezzel további lehetőségek nyílnak meg előttük“ – áll a polgármesteri levélben, amely utal arra is, hogy kétséges a koronavírus teljes eltűnése, emiatt pedig fontos megtalálni a biztonságos módját annak, hogy az emberek újra élhessenek. „Mivel a felvázolt javaslat minden olyan racionális szempontot figyelembe vesz, amelyek az eddigi járványügyi intézkedések részei voltak, ezért is bízunk a gyors válaszában. A helyi közegészségügyi hivatal is nagyszerű munkát végez, ezért is bízunk abban, hogy a járványhelyzet kezelésében szorosan együttműködve léphetünk előre“ – zárul a levél.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?