Új könyveket kapnak a gyerekek

Hetven új könyvvel bővül a farkasdi óvoda könyvállománya
Vágsellye/Farkasd |

Az oktatásügyi minisztérium pályázatán jelentős összeget nyert a vágsellyei alapiskola és a farkasdi óvoda. A támogatást könyvekre költik.

Az oktatásügyi minisztérium Szívesen olvasunk (Čítame radi) pályázatán 800 eurót nyert a vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda. Hamar Mónika igazgató lapunknak elmondta, még 2020 végén írta ki a szaktárca a pályázatot a kultúra támogatása és az olvasási készség javítása céljából.

Másodszorra sikerült

„A pályázat első körében közel háromezer kérvény érkezett a minisztériumba. Mi akkor nem voltunk sikeresek, de mivel meghirdették a második fordulót, amelyben az első körben sikertelen résztvevők pályázatát bírálták felül, így mégis bejutottunk. Az egyik könyvkeresekedőnél már meg is rendeltük a magyar, szlovák és angol nyelvű könyveket, amelyekkel az iskolai könyvtárt fogjuk bővíteni. A szaktárca ajánlott bizonyos köteteket, de magunk választhattuk ki a forgalmazót és a könyveket is. A válogatáskor próbáltuk elsősorban a szlovák kortárs irodalmat előtérbe helyezni, de enciklopédiákat, szótárakat is választottunk” – részletezte Hamar Mónika. Az iskolában az egyik tanteremben lévő galériában kapott helyet az iskolai könyvtár, amely nem a minisztérium által regisztrált könyvtár, de funkcióját teljes mértékben betölti. „Nagyjából ezer darabos a könyvállományunk. Vannak köztük nagyon régi kötetek is, de mindig igyekszünk újabb darabokat beszerezni. Egy ismeretlen felajánlótól kaptunk nagyon sok könyvet, tavaly pedig az Amazon vállalat támogatásával sikerült újabbakat vásárolni. A mostani támogatásból mintegy száz új kötetünk lesz. A könyvtár bővítésére csak így van lehetőségünk, mert az iskola költségvetéséből erre nem jut összeg” - mondta el az igazgató. Hozzátette, sok gyerek szívesen veszi kölcsön a könyveket, illetve a délutáni szakkörökön vagy a tanórákon is kihasználják ezt a lehetőséget, vagy addig is olvasgatnak, míg a buszra várnak. „Népszerű a Dobj el mindent és olvass! nevű aktivitásunk, amikor a tanulók a pedagógusok irányításával választanak olvasnivalót, majd beszámolnak egymásnak az olvasási élményeikről. Annak ellenére, hogy a digitalizáció korszakát éljük, szerencsére elég nagy az igény a nyomtatott olvasmányok iránt” – tette hozzá Hamar Mónika, aki szerint az alsó tagozaton jellemzően a rövid mesék, történetek a népszerűek, a lányok körében a lányregények, a fiúknál a sport témájú könyvek, informatikai szótárak, sportenciklopédiák, de ami mindenki számára nagyon nyerő, azok az állatos könyvek. Az iskola a márciusi könyvhónap alkalmából felhívást írt ki a tanulók számára, mellyel a könyveket és az olvasást szeretnék népszerűsíteni. A gyerekek négy kategóriában - a legjobb könyvajánló, a legszebb illusztráció, a legszebb könyvborító és a kedvenc könyvből kiválasztott szereplő eszköze, tárgya, öltözéke - versenghetnek március végéig. Az alsó és felső tagozatos tanulókat külön értékelik, a legügyesebbek könyvjutalmat kapnak.

Mesekuckó készül

A farkasdi óvoda szintén az oktatásügyi minisztérium pályázatán lett sikeres, mégpedig az Okos játék (Múdre hranie) pályázaton. „Az olvasás-előkészítésre ötszáz euró támogatást kaptunk. Már régóta szerettem volna mesekuckót kialakítani az óvoda ki nem használt folyosóján, és nagy örömömre most ez megvalósulhat” – mondta el Pál Melinda, a farkasdi Alapiskola és Óvoda óvodáért felelős igazgatóhelyettese. Jórészt enciklopédiákat és lapozókat rendelt a gyerekek számára, hiszen a mesekönyvekből sok van az intézményben. „Mivel ők még nem tudnak olvasni, ezért nekik a képek, illusztrációk a fontosak, hogy azokat nézegetve, azokról mesélve fejleszteni tudják a szókincsüket, kommunikációs készségüket. Ehhez lesz nagy segítségünkre az a hetven könyv, amelyet elhelyezhetünk a kuckóban. Sikerült nagyon szép könyveket találni mindenféle ismeretterjesztő témakörben, a világűrtől kezdve az emberi testen keresztül a természeti környezetig, amelyek mind az óvodai oktatáshoz kapcsolódnak” – fejtette ki Pál Melinda. A mesekuckó a támogatásnak köszönhetően önerőből megvalósulhat az óvodában. Az igazgatóhelyettes hozzátette, már megvannak a molitan kockák, a könyvespolc és minden eszköz a megvalósításhoz. Amint megérkeznek a könyvek, teljes lesz a kuckó, amelyben nemcsak könyveket lehet majd lapozni, hanem bábozni vagy játszani is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?