A sajtok útvesztője

Vasárnap

Érlelt, friss, kemény, lágy, ömlesztett – a sajtoknak rengeteg fajtáját találjuk a boltok pultjain. Ezúttal olyan körútra indulunk, amelynek segítségével megismerhetjük a legnépszerűbb fajtákat.

Friss vagy túrósajtok

Ezek azok a könnyű finomságok, melyeket nem szükséges érlelni, azaz frissen fogyasztandók. Sima, fényes, lyukmentes felületűek, lágy, savanykás ízhatással. Fűszeres (fokhagymás, köményes, diós) változataik is vannak. Gyártás után 1-2 nappal már megvásárolhatók a boltokban.

Tipp! Friss sajtoknál figyeljünk a szavatossági időre, mert rövid ideig állnak el.

Képviselői: tehén- és juhtúró (aludttejből készül), feta (salátasajt, juh- vagy kecsketejből készül), ricotta (tejsavóból készül), orda (préselt ricotta), kvargli (sárga bevonatú, erős szagú), mascarpone (tejszínből készül, édességek összetevője).

 

Lágy érlelt sajtok

Tehéntejből készült sajtok fehér nemespenész bevonattal. Érlelési idejük rövid, ízük változatos, állaguk krémes. 1-2 héttel a gyártás után már árusítják őket.

Képviselői: camembert, brie, hazai gyártmány pl. a Hermelín – szendvicsekbe, tésztákra tehetők, és kirántva is finomak.

 

Félkemény érlelt sajtok

A legnépesebb család, melyet főleg holland eredetű sajtok alkotnak. A sajtok mérete és fajtája igen változatos, 1-2 hónapig érlelik őket.

Képviselőik: pl. az eidami és a gouda; szendvicsekre, tésztákra tehetjük, kiránthatjuk őket, stb.

 

Kemény érlelt sajtok

Érésük hosszabb ideig tart, 2 hónaptól akár 3 évig is. Sokáig eltarthatók, ízük karakteres, van por állagú és vágható képviselőjük is, de akad, amelyik csak törhető vagy gyalulható.

Képviselői: A parmezánt tésztákra, levesekbe, a cheddart meleg ételekbe, szendvicsekre, fondühöz, az ementálit pl. tésztákra, szendvicsekre, mártásba tehetjük.

 

Ömlesztett sajtok

Különféle sajtokból, vajból, tejszínből készülnek. Állaguk lehet kenhető vagy vágható. A háromszögletű és a kockasajt a legnépszerűbb, de tömlős és tégelyes változatai is vannak. Különféle ízesítéssel készülnek.

Képviselői: nálunk közkedvelt pl. a Lunex, a Bambíno, a Karička; szendvicsekre, mártásokba stb. használhatók.

 

Gyúrt sajtok

Aprítás és forró sós vízzel való forrázás után kapják meg ruganyos állagukat, majd összegyúrják, formázzák őket. Gyakran készítenek belőlük snack termékeket is.

Képviselőik: A parenyicát pl. szendvicsekhez vagy borkorcsolyaként, a mozzarellát pedig pizzára is használjuk.

 

Belső- vagy kékpenészes sajtok

Márványsajt: A juhtejből készült rokforti világhírű francia márványsajt, eredeti formája 20 cm átmérőjű, 10 cm magas, 2,5 kg súlyú korong. Érlelés előtt felszúrják, és baktériumokat juttatva a belsejébe legalább három hónapig érlelik a Roqueforthoz közeli barlangokban. Kék erezetét a penicillinnel rokon nemespenész adja.

Gorgonzola: Híres olasz sajt. Tehéntejből készül, szokásos formája 25–30 cm-es átmérőjű, 15–20 cm magas korong, amelynek súlya 6–12 kg. 2–4 hónapig érlelik, de előtte fémrudakkal átszúrják, utat nyitva a baktériumoknak és gombaspóráknak. Nevét Gorgonzola faluról kapta, ami ma Milánó része.

Szendvicsekre, mártásokba, salátákba stb. használjuk őket.

torzsasztal, fé

 

A teljes írás az Okos Konyha mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?