Műhely: Egy tálalószekrény szerencséje

Műhely: Egy tálalószekrény szerencséje

Mi kell ahhoz, hogy egy kiszolgált régi tálalószekrény kapjon egy második esélyt? És mi kell ahhoz, hogy valaki régi tálalószekrényt kapjon? Manapság mindkettőhöz leginkább szerencse szükséges, a felújításhoz pedig már csak elszántság, türelem és persze ötlet.

A szóban forgó bútor véletlenül került a szemünk elé az interneten, nézegettük békésen, milyen jó, hogy ilyen is van, csak utána kérdeztünk rá a tulajdonosnál, készültek-e fázisfotók a felújítás során. Kiderült, hogy bizony készültek, sikerült is előbányászni őket a digitális családi archívum mélyéről.

Az eredeti állapot

Eltávolítani a festékrétegeket

Közel százéves darab, a férjem dédmamája testvérének tulajdonában, konyhájában állott Pozsonyban. Szinte tökéletes állapotban maradt, pedig sokáig várt egy pincében a feltámadásra” – mondja a tulajdonos, akit az egyszerűség kedvéért most nevezzünk Erikának. Statikai problémákkal tehát a bútor rendbehozásakor nem kellett foglalkozniuk, ráadásul a tálalószekrény faanyaga nem volt szuvas vagy egyéb módon károsodott, úgyhogy ilyen szempontból sem igényelt különösebb beavatkozást. A legnagyobb munka a felületi kezelés volt. Az eredeti krémszín alatt ugyanis „csodálatos” piros és fekete réteg húzódott, valószínűleg ennek köszönhető, hogy a szú messziről elkerülte. Az olajos festékrétegeket hőpisztollyal felmelegítették és felkaparták. Utána következett a gépi és a kézi csiszolás.

Erikáék szinte teljes egészében meghagyták a bútor eredeti elemeit. A fogantyúgombok, pántok (lecsiszolva) mind visszakerültek rá, egyedül a kulcspajzsokat kellett kicserélni, mert egy bakelitre emlékeztető anyagból készültek, és széttöredeztek. Ezek beszerzése volt a legnehezebb, végül Csehországból rendeltek pontosan olyan takarókat, amilyenek az eredetin is voltak, persze fémből. Az üvegezést profi üvegesre bízták.


A melegítés és kaparás után a felületet lecsiszolták

 

Új színek, régies hatás

Amikor a csiszolással elértek a nyers fáig, következhetett az új szín. „Évek óta angol festékekkel dolgozom, a tálaló volt az első munkám Annie Sloan festékeivel. A tálaló esetében két szín kombinációját alkalmaztuk, imádom a fantázianeveiket: Duck egg blue és original” – avat be a részletekbe Erika. Egy réteg kék festék fölé került egy réteg fehér, utána pedig kézzel csiszolták, hogy helyenként előbújjon a kék szín. Az antikolásra azért volt szükség, hogy a végső látvány ne legyen túl steril. Erre való az úgynevezett sötét viasz (dark wax), ami biztosítja a „koszos”, kissé kopottas megjelenést. Mindezek után az egész még rendesen le van kezelve világos viasszal (clear wax).

Családi csapatmunka

A végeredmény

 

Érzékeny és nagyon jó minőségű anyagokról van szó, a képek nagy többsége azért is készült beltérben, mert a festékekkel 20 Celsius fok alatt nem lehet dolgozni.

A tálalószekrény tehát új külsőt kapott, és tálalószekrényként szolgálhat tovább, immár egy felső-csallóközi faluban.

Duplán szerencsés történet, hiszen a bútor és az új használói is jól jártak. De talán még azok is, akik inspirációt merítenek a képekből.

 

 

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?