Március idusára

Fotó: Pixabay

Vannak napok, melyek nem szállnak el, / De az idők végéig megmaradnak, / Mint csillagok ragyognak boldogan, / S fényt szórnak minden születő tavasznak. / Valamikor szép tüzes napok voltak, / Most enyhe és derűs fénnyel ragyognak. / Ilyen nap volt az, melynek fordulója / Ibolyáit ma a szívünkbe szórja.”

Az idézetet Juhász Gyula Március idusára című verséből vettem. Igen, minden nemzet történetében vannak kiemelkedő ünnepnapok, amelyek nemzetté válásuk fontos mérföldkövei voltak. Nekünk, magyaroknak egyik ilyen pillanatunk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, melynek eszméje éltető erőként hat létünkre, magyarságtudatunkra napjainkban is. Március idusán tisztelettel és szeretettel emlékezünk a szabadságharc hőseire, egyben tudatosítjuk, hogy történelmi múltunk e kiemelkedő eseménye nem pusztán értelmünkre hat, hanem érzelmi életünket is gazdagítja. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a magyar nép nagy eseménye volt, tele hősi tettel, köztük olyanokkal, amelyek nemcsak a haza késői utódainak, hanem az egész emberiségnek példaként szolgálhatnának abban, hogyan kell a függetlenségért, egy nép szabadságáért küzdeni az elnyomó ellen.

Március emléke – Petőfi márciusa – kedves nekünk, közel van, emberközelben, üzenete szívünkben él, időseknek, fiataloknak egyaránt. „Márciusi Nap, nagy a te hatalmad” – írta Ady 1910-ben. S aki fiatalok között él, tudja, így van ez ma is. Hatalmának titka a korabeli eseményekben rejtőzik: a hősies harcokban, a győztes csatákban és a tragikus bukásban. El nem enyésző hatását, elesett vagy kivégzett hősei, Kossuth hatalmas erejű, tartalmas szónoklatai és Petőfi örök életű versei adják. Hagyománnyá vált, hogy minden évben megemlékezünk március 15-ről. Legyen ez az idei ünnepély is méltó emlékezés az elesett hősökre, a nagy napra! E szép tavaszi ünnep alkalmából tiszta szívből kívánjuk mindenkinek, hogy egyre több ragyogó és fényt árasztó tavasznak örvendjen.

Nyustyin Ferenc, Zselíz

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?