A 450 ezer beadott oltásból 1600 esetben jelentkeztek mellékhatások

oltás
Pozsony |

Február végéig összesen 1612 olyan bejelentést regisztrált az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet (ŠÚKL), amelyben a koronavírus elleni védőoltás mellékhatásairól számoltak be az emberek.

Az ŠÚKL elemzése szerint a bejelentések túlnyomó többségében enyhe mellékhatásokról volt szó, ezek közé tartozik a láz, a hidegrázás, a fejfájás, illetve olyasfajta kimerültség, amelyet a legtöbben az influenza-fertőzéskor szoktak érezni. Többen jelezték, hogy az oltás helyén vörös folt jelent meg, ami gyakran erős fájdalommal járt. Ritkább esetben emésztőrendszeri problémákra utaló tünetek is jelentkeztek, mint például hasmenés vagy hányás, de ezeket az ŠÚKL szintén az enyhébb mellékhatások közé sorolja.

Súlyos esetek

Súlyosabb tünetekről február végéig 44 személy számolt be, ami az összes bejelentés 2,7 százalékát teszi ki. Itt elsősorban olyan mellékhatásokra kell gondolni, mint átmeneti eszméletvesztés, az arcidegek ideiglenes bénulása vagy a tartósan magas vérnyomás. Ám ahogy az ŠÚKL megállapítja,

„az esetek többségében spontán módon tűntek el a tünetek, nem volt szükség orvosi beavatkozásra”.

Néhányan viszont kórházba kerültek, de az intézet erről pontosabb adatokat nem közölt.

Főleg a Pfizer fogy

Az ŠÚKL az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjára (NCZI) hivatkozva közzétette azt is, hogy február végéig melyik vakcinából mennyit adtak be Szlovákiában, és hány esetben jelentkeztek mellékhatások az egyes oltóanyagoknál. A legtöbb bejelentés a Pfizer és a BioNTech vakcinájával kapcsolatban érkezett, összesen 1007, ezt követi az AstraZeneca 578, a Moderna pedig 22 bejelentéssel (az intézet öt olyan panaszt regisztrált, amelyben nem említették a vakcina típusát, ezeket az adatokat utólagosan próbálják pótolni).

hhez azonban hozzá kell tenni, hogy az oltóanyagok nem egy időben és nem ugyanolyan mennyiségben érkeztek meg az országba, emiatt pedig jelentős eltérések figyelhetők meg a felhasználásban: a Pfizer és a BioNTech vakcinájából összesen 378 400 dózist adtak be, ehhez képest az AstraZeneca készítményéből mindössze 44 054-et, a Modernáéból pedig csak 22152-t. Ha az arányokat vesszük figyelembe, akkor az AstraZenecával kapcsolatban érkezett a legtöbb bejelentés, a Pfizer csak a második helyen áll, a Moderna pedig a harmadik helyen.

tab

Ne gondoljuk túl

Az ŠÚKL azonban arra figyelmeztet, hogy ezekből az adatokból ne vonjunk le messzemenő következtetéseket, mivel a bejelentések száma nem feltétlenül tükrözi azt, hogy valójában hány embernél jelentkeztek tünetek. Lehetnek ugyanis olyanok, akik a mellékhatások megjelenését nem jelezték a kezelőorvosuknak vagy az intézetnek.

„A tünetek jelentkezése emellett függ a páciens egészségi állapotától, az életkortól és attól is, hogy az első vagy a második dózist kapja-e. Éppen ezért nem szerencsés azt mondani, hogy az a vakcina, amellyel kapcsolatban több bejelentés érkezett, kevésbé biztonságos”

– olvasható az elemzésben. Az ŠÚKL leszögezi: a Szlovákiában használt vakcinák szigorú előírásoknak tettek eleget, és a mellékhatásokkal kapcsolatos bejelentések sem kérdőjelezik meg az oltóanyagok biztonságát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?