Tóth Gergely: A bősi töltésről a bajnoki bronzéremig

toth

A sportéletnek is vannak furcsa fintorai. Előfordul, hogy technikai edzés nélkül kényszerül bajnoki rajtra a magasugró, s felér a dobogó harmadik fokára. Ilyen helyzetbe került a 19 éves bősi Tóth Gergely, aki harmadik lett magasugrásban (195 cm) a szlovák fedett pályás atlétikai bajnokságon. Az idén Pozsonyban érettségiző gimnazistával beszélgettünk.

Az eredmény és a helyezés mennyire találkozott az elképzeléseivel?

Jobb eredményt szerettem volna, 205 centi körül. A felnőttek között az első érmemet szereztem, a helyezéssel tehát elégedett vagyok. Két méteren a második ugrás elég jól sikerült, edzőimmel azért gondoltuk úgy, hogy kihagyjuk a harmadik kísérletet, és megpróbáljuk 205-ös egyéni csúccsal. Az már annyira nem sikerült, mint az előző ugrás.

Miért? Mi volt a gond? 

Mostanság nem nagyon csiszolhattunk a technikán, mert a koronavírus-járvány miatt nem lehetett bemenni a sportcsarnokba. Voltaképpen technikai edzés nélkül versenyeztem. Miért nem sikerült? Hát ezért. 

Az elképzeltnél tíz centivel alacsonyabb magasság átvitele mit vált ki az emberben?

Amiatt szerettem volna 205-öt ugrani, mert egy héttel korábban az Elán nemzetközi versenyen átjutottam a két méteren, ami szintén harmadik helyet eredményezett. Kicsit csalódott voltam, hogy a bajnokságon nem jött össze 205 centi. A harmadik helyem azonban kiengesztelt.

Utalt már az Elán-versenyre, ahol sikerült a korábban bűvös határként emlegetett 200 centit megugrania. Volt már ilyen eredménye előtte is?

Fedett pályán először fordult elő, szabadtéren előtte háromszor sikerült. Először 2019-ben a dubnicai felnőtt bajnokságon, ahol negyedik lettem, majd tavaly kétszer a szlovák atlétikai liga versenyein, egy második és egy harmadik hellyel fűszerezve. Az Elánban nagyon jól éreztem magam, az ugrások sikeresek voltak. A végén még a 203 centis magasságon is majdnem átcsusszantam. Edzőimmel, Vladimír Bezdíčekkel és anyuval nagyon elégedettek voltunk. 

Bősiként Pozsonyban gimnazista. Hogyan és hol készült fel a fedett pályás versenyekre, miközben tombol a koronavírus?

Bősön, a Duna-parti töltésen.

Ott hogyan lehet a magasugrást gyakorolni?

Sehogy. Futottam, elrugaszkodásokat végeztem, súlyzókkal tornáztam otthon. A pincében csináltunk alkalmi tornatermet. 

Ezek után mi lesz a szabadtéri szezonjával?

Szlovákiában még nincs egyetlen verseny se kiírva, Csehországban már van elég sok. Oda fogunk járni. És a cél eljutni a 210 centiméteres magasságig. 

A technika gyakorlása nélkül is elérhetőnek tartja?

Remélhetően áprilisban, májusban lehet kinn ugorni, a technikán dolgozni. Edzőtáborba is készülünk, ha sikerül. Reménykedem, idén meglesz a 210 centi.

Érdekes

Nem edzhettek fedett csarnokban

Tóth (Végh) Hajnalka egykori magasugró társedzői és anyai szemmel mérlegelte fia első bajnoki érmét a felnőttek között: „Tavaly nyáron nagyon jól megmutatkozott Gergő teljesítménye, de sajnos megsérült, és úgy fejezte be az idényt. Az U23-as bajnokságot megrepedt hasfallal, egyetlen ugrással nyerte – magyarázta édesanyja, aki edzőtársával egy magasugró csoportot hozott létre, melynek fián kívül Bősről még Tési Evelin is tagja. – Jelenleg nagyon gyenge az országos mezőny, de nemcsak a magasugrásban, hanem az összes technikai számban. Ebben persze közrejátszott, hogy csak a profiknak engedték meg, hogy fedett csarnokban eddzenek. Nekünk semmi. Aki elért valamit, technikai edzés nélkül tette, ami meglátszott az eredményeken. Ilyen körülmények között elégedettek voltunk Gergő 195 centijével és a bronzéremmel. Amit megelőzött az egy héttel korábbi fedett pályás egyéni csúcsa.” 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?