VIDEÓ: Oktatási vészhelyzet van – állítja a UNICEF

24 iskolaszüneti nap lesz a 2016/17-es tanévben

Az iskolabezárások katasztrofális oktatási szükségállapotot okoznak – véli a szervezet ügyvezetője.

Az UNICEF legfrissebb adatai szerint a Covid–19-járvány miatti iskolabezárások világszerte több mint 168 millió gyereket érintettek. Az elmúlt egy évben. 214 millió diák – vagyis minden hetedik gyerek – háromnegyed éve nem tud az iskola falai között tanulni.

Tizennégy olyan ország van, amely túlnyomórészt zárva tartotta oktatási intézményeit 2020 márciusa és 2021 februárja között. A leghosszabb ideje Panamában tartanak zárva az iskolák, ezt követi El Salvador, Banglades és Bolívia.

Katasztrofális oktatási szükségállapotot okoznak az iskolabezárások. Azok a gyermekek, akik kiszorulnak az iskolából és a személyes oktatásból, minden egyes nappal egyre jobban lemaradnak. Ennek pedig főként a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekek isszák meg a levét. Nem engedhetjük meg, hogy újabb év teljen el korlátozott iskolai oktatással. Fontos, hogy – lehetőség szerint – elkerüljük a hosszan tartó iskolabezárásokat, illetve prioritásként kezeljük az iskolák újranyitását” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető Igazgatója.

Az iskolabezárások súlyos következményekkel járhatnak: sok országban magas kockázatot jelent, hogy azok akik egy éve nem mehettek iskolába, azok már sosem fognak visszatérni. Az érintettek ugyanis gyermekházasságba vagy gyermekmunkára kényszerültek. Gyermekek milliói számára az iskola az a hely, ahol a tudást mellett, tápláló élelmet is kapnak, kapcsolatba léphetnek társaikkal, az iskolában elérhetőek számukra az egészségügyi és immunizációs szolgáltatások is. Minél hosszabb ideig tartanak a bezárások, annál bizonyosabb, hogy ezeket a biztonsági lehetőségeket veszítik el a gyerekek.

Az UNICEF az ENSZ New York-i központjában mutatta be az „Osztályterem pandémia idején” című installációját, melynek üzenete: a gyermekek jövője jelenleg határozatlan ideig szünetel.

A világszervezet ezzel a figyelemfelkető installációval kívánja felhívni a döntéshozók figyelmét az oktatás korlátozása okozta globális vészhelyzetre. Az UNICEF álláspontja szerint mindent meg kell tenni az iskolák nyitva tartása, illetve az újranyitás elősegítése érdekében.

Amint a diákok visszatérnek az osztálytermeikbe, támogatásra lesz szükségük, hogy felzárkózzanak. Prioritásként kell kezelni a diákok egyéni szükségleteit, élelmezését, fizikai és mentális egészségük megőrzését. 

vallja Henrietta Fore.

(bl, hvg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?