VIDEÓ: Több mint kilencezer szlovákiai neve került a Marsra

Mars

Közel 11 millió ember küldte el a nevét a NASA-nak, hogy így egy chipre kiírva eljuttassa azt a Perseverance fedélzetén a Marsra.

Összesen 10 932 295-en gondolták úgy, hogy regisztrálnak és így, ilyen formában átruccannak majd a Marsra.

A NASA még 2019 májusában hirdette meg  a „Send Your Name”, azaz „Küldd el a neved” nevű kampányát. A felhívás lényege az volt, hogy bárki, aki szerette volna, hogy a Mars-járó „elvigye” őt a vörös bolygóra, küldje el a nevét a NASA-nak. Ezért cserébe az illető kapott egy olyan beszállókártyát, amilyen alább is látható. A kártya bizonyítja, hogy az illető tényleg „járt” a Marson.

Beszállókártya a Marsra. Forrás: YouTube / Crispy Videos /printscreen

A NASA Jet Propulsion laboratóriumában egy elektronsugár segítségével egy kis chipre lettek írva a nevek, majd a Perserverance fedélzeti egységében útnak indították azokat a Mars felé.

Mivel a landolás sikeres volt, a nevekkel teli chip – amelyen szlovákiaiak nevei is szerepelnek – is megérkezett a vörös bolygó felszínére.

A NASA nemrég közzétette, hogy összesen hány név került fel a listára, melyet itt lehet megtekinteni.

A szervezet nemcsak összesítve közölte az adatot, hanem országokra lebontva is. A lista elején rögtön egy érdekesség: Törökországból küldték el a legtöbben a nevüket, egész pontosan 2 528 844-en. A második helyen India szerepel (1 778 277 fő), és a dobogó harmadik fokán van az Egyesült Államok (1 733 579). Kína csak 292 071 névvel képviselteti magát. Szlovákiából 9255 ember döntött úgy, hogy felkerülne a Perseverance fedélzetére. míg Magyarországról 20 871-en váltottak beszállókártyát. Szlovákia előtt közvetlenül Bulgária (9306) áll, mögötte pedig Ciprus (9196) beszállókártyával.

(bl, hvg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?