Kitekintő a VASÁRNAPBAN: Békedíjas népirtása és bukása Mianmarban

kitekinto

Mianmarban katonai puccsal kezdődött az év, két hónap híján tíz évvel azután, hogy feloszlott a katonai junta a demokratizálódás jegyében. Ez a közbeeső évtized sem volt épp nyugodalmas: népirtás történt, noha az ország élén egy Nobel-békedíjas állt.

Nem tartott sokáig a szabadon megtartott választásokra alapuló országvezetés Mianmarban, gyakorlatilag egyetlen választási ciklus jutott neki, hiszen azon a napon, amikor megalakult volna egy újabb megszavazott parlament, a katonaság magához ragadta a hatalmat, amit kevesebb mint egy évtizede adott át részben civil kezekbe. Az ország vezetője pedig, aki a junta idején évekig volt rab, ismét házi őrizetbe került, de csak miután nevét adta a rohingya kisebbség elüldözéséhez. A lakosság forrong, de nem úgy tűnik, mintha ez meghatná a katonaságot.

 

Rizsányi Attila riportjából azt is megtudhatják, hol is van Mianmar; milyen előzményei voltak a mostani konfliktusnak; mikor kezdték el üldözni a rohingyákat; hogyan alakult a rohingyák sorsa; ki vezeti az országot; hogyan lehet Nobel-békedíjas; mi lesz most a rohingyákkal...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?