5 tipp, hogyan etessük a madarakat

Fotó: Pixabay

A közhiedelemmel ellentétben a madáretetés nemcsak a téli tevékenységek sorát bővíti, hanem olyan aktivitás, amelyet a tél elmúltával, tavaszba nyúlóan is érdemes folytatnunk

1. Legyünk kiszámíthatóak! Madaraink előbb feltérképezik, majd idővel megszokják táplálékforrásuk helyét és idejét, éppen ezért legyünk kiszámíthatóak, rendszeresek. A menetrendszerű etetés nemcsak remek szokás, hanem életbevágó kérdés is, hiszen az etetőnkhöz szoktatott madárkák élete múlhat megbízhatóságunkon, esetleges megbízhatatlanságunkon. Leginkább a kisebb testsúllyal rendelkező madarak számára jelenthet kulcsfontosságú kérdést a biztos táplálékforrás: testtömegükből adódóan gyakrabban kell, hogy táplálkozzanak.

2. Magvakat, gyümölcsöt, állati zsiradékot! A közvélekedéssel ellentétben, ugyanakkor a Magyar Természetvédelmi Egyesület ajánlása szerint ne csak magvakkal etessük madarainkat. Ezek remek alapját képezhetik a madáretetőben található élelemforrásnak: a napraforgó, lenmag, búza, szezámmag, sótlan pisztácia mellett az alma, almahéj, csipke is kitűnő madáréteknek bizonyul. A túró, a vaj, a sótlan szalonna mellett időnként főtt tésztával, rizzsel is megkínálhatjuk őket.

3. Az itatásról se feledkezzünk meg! Nagyobb fagyokban a madarak folyadékbevitele is fontos. A madáretetőben a víz rendszeres pótlása nem elhanyagolható tényező: a száraz, csapadékmentes telek miatt egyre több madár kerül kiszolgáltatott helyzetbe, pusztul el. A rendszeres vízcsere mellett gyakran ellenőrizzük az itatót: győződjünk meg róla, hogy nincs-e befagyva! Amikor az időjárás tavaszba, nyárba vált, a madarak gondoskodásának legfontosabb tényezőjévé az etetés helyett az itatás válik.

4. Válasszunk védett helyet! Az etetőt lehetőség szerint szél- és hóvédett helyre tegyük, s emellett arra is ügyeljünk, hogy madaraink ne válhassanak könnyű prédává a ragadozók számára. Ha kerttel rendelkező házban lakunk, figyeljünk arra, hogy ne közvetlenül az ablak alatt helyezzük el a madáretetőt: így el tudjuk kerülni a madarak ablaküveg miatti sérüléseit, elpusztulását.

5. Nagyobb méretű madáretető! Érdemes nagyobb madáretetőt választani, mert több madarat tud egyszerre táplálni, emellett számos madárfinomságot lehet párhuzamosan kínálni. A nagyobb madáretető kertünk dekorációs elemeként is szolgálhat, így hasznossága mellett a látvány is fontos szerepet kap.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/8. számában jelent meg!
Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?