Titkos üzenet írtak a Perseverance ejtőernyőjére – meg tudnád fejteni?

kódok

A Perseverance marsjáró ejtőernyőjét egy nagyon különös mintázattal látták el, mely egy titkos üzenetet rejtett, de annyira, hogy azt csak az igazi űrrajongók tudják dekódolni.

A Vörös bolygón való landolásakor a marsjáró különös ejtőernyőjét több esetben is látni lehetett. Elsősorban piros-fehér mintázatával keltette fel az internetezők figyelmét, melyről időközben kiderült, hogy más is rejt. A minta valójában egy angol nyelvű titkos üzenet, amit dekódolni kell.

Mivel a NASA kevés segítséget adott a dekódoláshoz, a feliratot az igazi űrrajongók fejthetik meg, A megfejtéshez a számok világában jártasak is könnyen eljutnak. A landolás óta már többen is rájöttek a megoldásra, így arra is, hogy milyen lépésekkel lehetett ahhoz eljutni.

Love it! Binary message in Perseverance's parachute.

DARE MIGHTY THINGS

Source: https://t.co/fX01pZdkp5 pic.twitter.com/LsRlW1EkX2

— Tesletter (@tesletter) February 24, 2021

Az ejtőernyőn három, koncentrikus kört láthatunk: piros és fehér színű szeletekkel. Ha ezeket felosztjuk és az 1, valamint a 0 értékeket társítjuk hozzájuk, akkor további számokat kapunk, melyeket az ASCII karakterkódolási rendszert használva betűkre válthatunk.

A betűket összeolvasva jön ki a: „Dare Mighty Things” üzenet, ami magyarul annyit tesz: „merj hatalmas dolgokat tenni”.

A külső körben további koordinátákat fedezhetünk fel, melyek a NASA kaliforniai űrközpontjának földrajzi koordinátáit rejtik.

(bl, hvg)

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?