Rendszerszintű változást sürgetnek az egészségügyi dolgozók hiánya miatt

orvosok
Pozsony |

Szlovákiában több ezer egészségügyi dolgozó hiányzik a rendszerből, de az itt élő külföldi orvosok és nővérek közül néhányan takarításból vagy építkezési munkákból élnek, mert nem sikerült átjutniuk a szigorú adminisztrációs rendszeren. Az orvosok és a koalíciós képviselők változást sürgetnek.

Az orvoshiány már hosszú évek óta rendszerszintű problémának számít a szlovák egészségügyben, de érdemi javulás az utóbbi időben aligha történt. A helyzeten a koronavírus csak tovább rontott, hiszen a kórházakban jelenleg rekordszámú páciens fekszik, az intézmények pedig más országok segítségére szorulnak – nemrég ugyanis kiderült, hogy Romániából érkezik egy egészségügyi csapat 5 orvossal és 9 nővérrel, akik 3 hétig maradnak az országban.

Nemzetközi Orvosok Szövetsége Szlovákiában (MALnS) nevű társulás kedden arra figyelmeztetett, hogy a munkaerőhiányt jelentős mértékben lehetne csökkenteni, ha megfelelő módon használnánk ki a külföldi orvosok segítségét. Az említett szervezet éppen az ő elhelyezkedésük megkönnyítésével foglalkozik, és mint mondják, a rendszer adminisztratív hibáit kellene eltörölni. Alona Kurotová, a MALnS munkatársa olyan esetekről számolt be, amikor az egészségügyi dolgozók nem tudták elismertetni a diplomájukat, vagy nem mentek át az ellenőrző vizsgán, ezért takarítóként helyezkedtek el, vagy pedig építkezési munkáknál segítenek.

Érdekes

Az egészségügyi dolgozók hiánya

  • 3500 orvos hiányzik a szlovák egészségügyből, és további 2000 már elérte a nyugdíjkorhatárt.
  • Emellett átlagban 3000 orvos van karanténban a koronavírus miatt.
  • Az általános orvosok átlagéletkora 54,1, a gyermekorvosoké pedig 62 év.
  • Ami a nővérhiányt illeti, a becslések szerint legalább 10–15 ezer nővérrel van kevesebb a szlovák egészségügyben, mint kellene.
  • 2020-ban 123-mal csökkent a regisztrált nővérek száma, és egyetlenegy külföldi nővért sem jegyeztek be.

Az orvosok kezdeményezéséhez csatlakozott Janka Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke, valamint Andrea Letanovká (Za ľudí), az említett bizottság tagja is. Utóbbi szerint az ellenőrző vizsgák előtt mindössze egyhetes kurzusokat szerveznek a külföldi orvosok számára.

„Nem azt javasoljuk, hogy kevésbé szigorú legyen a számonkérés, hiszen a szlovák egészségügyben is kellenek a képzett szakemberek. A kurzusok azonban túl rövidek, egy hét alatt nem lehet rendesen felkészülni”

– vélekedett Letanovská.

Kapcsolódó cikkünk

Cigániková hozzátette, azért a teszteken is lenne mit javítani. Elmondása szerint előfordult olyan eset is, hogy az egyik kórházban szerettek volna felvenni külföldi orvosokat, de nem sikerült megcsinálniuk az ellenőrző vizsgát. Az orvosok lefényképezték a teszteket, majd megmutatták a kórházban dolgozó személyzetnek, és állítólag egyikük sem tudta megoldani.

orvosok

Az egészségügyi bizottság elnöke szerint már az is nagy segítség lenne, ha a külföldi orvosok és nővérek legalább a járvány ideje alatt besegíthetnének a kórházakban, egy másik egészségügyi dolgozó felügyelete alatt. Cigániková megjegyezte, alakult egy munkacsoport, amely az említett problémákkal foglalkozik, és a közeljövőben a kormány elé is kerülhet az első ezzel kapcsolatos törvényjavaslat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?