Mentőangyalok védőruhában, avagy Mentősök a járvány idején. GALÉRIA

 Gányovics Attila archívuma Gányovics Attila archívuma

Az első vonalban dolgozók, a mentőangyalok, akik mostanság bizonyos esetekben tetőtől talpig védőruhában szállnak ki bevetésre. Ők azok, akik mások életéért küzdenek, válsághelyzetekben kell nehéz döntéseket hozniuk. Miközben ők maguk is ki vannak téve mindenféle veszélynek. A járvány idején is életeket mentő orvosok és mentőtisztek nagy része már megkapta a védőoltást. Szolgálnak rendületlenül, megváltozott, nehezebb körülmények közt is. Gányovics Attila rimaszombati mentőorvost kérdeztük a jelenlegi helyzetről.

A csallóközi származású, de ma már magát gömörinek is érző Gányovics Attila neve pácienseknek és a munkatársaknak is ismert. Jelenleg mentőorvosként dolgozik Rimaszombatban – másfél évtizede szolgál ezen a poszton –, de ahogy korábban, most is egyik szervezője a mentősök továbbképzésének és oktatásának. Ha szakmáját hivatását magas szinten akarja művelni, akkor ez állandó tanulást, képzést kíván, és gyakran leleményességet, kreativitást is. Így van ez most is, amikor a világjárvány idején még nehezebb helyzetben kell életeket menteni. A mentőorvosok mindennapjairól, a régióban tapasztaltakról kérdeztük.


 

Mennyivel lett több vagy nehezebb a munka a járvány kezdete óta?

A mi környékünkről tudok beszámolni, persze, vannak sokkal súlyosabb helyzetben lévő régiók, jelen pillanatban, január végén a Rimaszombati járás még egészen jól áll. Nekünk itt nem mennyiségben lett több a munkánk, tehát nem a kiszállások számának növekedése a mérvadó, hanem azzal lett az egész sokkal nehezebb, hogy mindent másképpen kell csinálni. Meg kellett találnunk azokat a módszereket, amelyekkel magunkat is megvédjük, de a betegeket is a lehető legmagasabb szintű ellátásban részesítjük.


 

Hogy néz ki ilyenkor egy kiszállás?

Amikor hívást kapunk, a diszpécser már figyelmeztet arra, hogy a beteg vagy annak családja Covid-fertőzött-e. Ez azért fontos, mert így eleve a járvány miatt előírt védőruhába beöltözve tudunk a helyszínre érkezni. Ilyen ruházatunk és felszerelésünk tavaly májustól van. Ha szükséges, a helyszínen tudunk antigéntesztet is használni. A bevetések száma egységfüggő, számbelileg nem lett sokkal több, ma már igen elvétve fordul csak elő, hogy nem indokolt esethez hívnak ki. Viszont a túlnyomó részük azonnali beavatkozást kíván. Az orvosi és a mentőtiszti egységek is el tudják látni a Covid-gyanús eseteket, de ránk most a diszpécserek is megpróbálnak a lehető legjobban vigyázni, mert ha betegség miatt egy orvos kiesik, a szolgálatát nehéz pótolni. A központ mindig indokoltan és sajátos protokoll szerint jár el. Ez a szaktárca által is elfogadott eljárásrend tavaly március óta érvényes, jómagam is részt vettem a kidolgozásában. Pontosan tudjuk, mit, hogyan kell csinálni, miként kell viselkedni, hogyan kell vírusfertőzött pácienst lélegeztetni, állapotát stabilizálni, ellátni, szállítani. Van egy saját fejlesztésünk, találmányunk is, amit bármikor használni tudunk, mégpedig egy olyan fürdőszobai függönyökből készített, a beteg szállításánál használt sátor, mely jól szigetel, ugyanakkor hozzáférhető marad a beteg. Erre azért is szükség van, mert néha akár egy-másfél órát is a közelében, egy mentőautóban kell töltenünk.

 

Galéria

Nemrég szomorú hír érkezett egy mentőtiszt haláláról. Mennyire aggódnak, féltik a saját egészségüket az orvosok, mit tudnak tenni a fertőzés ellen?

Azt hiszem, minden munkatárs tiszteletben tartja, hogy ez a járvány komoly dolog, mindenki pontosan tudja, hogy nem játék, még akkor sem, ha csak enyhébb tünetekkel, ha csak egy kis náthával, szag- és ízvesztéssel jár. Van, akinél ennyi, de van, akiknél sokkal súlyosabb, sőt halálos kimenetelű lefolyása lehet a betegségnek, ezt figyelembe kell venni. Nagyon nagy az elhalálozások száma. Szerencsére nem találkozom olyanokkal, akik nem hisznek ebben a kórban. Inkább azon szoktak a páciensek elcsodálkozni, kitől és hogyan is kaphatták el, amikor kiszálláskor teszteljük őket, és pozitív az eredmény. A szűkebb ismeretségi körömben is van most sajnos Covid-beteg, olyan, aki kórházi kezelésre szorul. A szaktársakkal együtt óvatosak vagyunk, persze néha picit, néha jobban, de mi is félünk. Mindenki tiszteletben tartja a rendkívüli helyzetet. Nem kellemes látvány egy vírusfertőzés miatt fuldokló beteg, akit be kell szállítani a kórházba, láttunk sajnos ilyet is. Sok esetben a család számára váratlan és feldolgozhatatlan a családtagjuk megbetegedése, a kórházba szállítás meglepi őket, s volt, hogy ezután hetekig nem találkozhattak szeretteikkel, vagy a beszállításkor látták utoljára családtagjukat. Munka közben sok megrázó pillanatot kell átélni. Nálunk, Rimaszombatban talán decemberben volt a helyzet kritikus, akkor sok volt az intenzív ellátásra szoruló. Berendezés, gép volt és lenne most is elég, inkább a szakképzett személyzetből van hiány, a nővérek, ápolók túlterheltek, nagyobb kockázattal dolgoznak. A kórházban a Covid-részleg itt is egy jól elkülönített, több szűrőn át megközelíthető egység, ahová csak beöltözve, valóban tetőtől talpig védőfelszerelésben lépnek be a dolgozók.


 

A járvány mutatói szinuszgörbeszerűen változnak, talán enyhe javulás már várható. A mentősök oltást kaptak-e már?

Mint mindenki, már mi is nagyon várjuk a járvány végét, teljesen leállt a családi életünk, nem látogatjuk a szüleinket, nagyszüleinket, mert óvjuk őket, tehát minimális a kapcsolattartás. Szakmai és emberi szempontból is nehéz idők ezek. Oltás nélkül nem fog megállni a járvány, minket már önkéntes alapon jórészt beoltottak, de hangsúlyozom, nem volt kötelező. Mi azonban pontosan tudjuk, hogy az oltás segít megvédeni az egészségünket! A mentőszolgálat tagjai közül sokan tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel már átestek a vírusfertőzésen.


 

Felmerül a kérdés, hová tűnt a korábban megszokott influenza. Ön egyébként mikorra jósolja a járvány végét?

Hogy miért nincs hagyományos influenzajárvány? Mert már hónapok óta védőmaszkot hordunk, sokkal többet mosunk kezet, nincs iskola, nincs a terjedéshez elégséges feltétel. A koronavírus-járványnak a második vagy harmadik hulláma a tavasz végéig húzódhat, ez persze az én szubjektív véleményem, és nagyon remélem, pár hónapon belül vége lesz. Ehhez a lakosság 60 százalékának be kellene lennie oltva, ami talán nyárra valószerű. Nagyon remélem, hamarosan visszatérhetünk egy normálisabb kerékvágásba. Sok mindent nem tudunk még a betegségről, amely a SARS CoV–2 nevet viseli, de remélem, hamarosan legyőzzük ezt is. Persze, sok mindenen múlik, így az oltáson, a vírusmutáción, a környezeten, de legfőképpen rajtunk, embereken.


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/7. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?