Szakértők a távoktatásról: Hátrányos helyzetű nemzedék

A távoktatás hatása: Hátrányos helyzetű nemzedék

Kétségtelen, hogy a mostani iskolásokat súlyosan megrövidítette a Covid-járvány. Nem csak tudásban, de kapcsolatokban, élményekben és végső soron lehetőségekben is.

A Világbank elemzése szerint az online oktatásra kényszerült fiatalok nehezebben fognak állást találni, és a fizetésük is kisebb lesz, mert egy világválság kellős közepén, hiányos ismeretekkel keresik a helyüket a munkaerőpiacon.

Hosszú távon nemcsak a bezárt üzemek és éttermek jelentenek tetemes kárt a gazdaságnak, hanem a bezárt iskolák is. A Világbank szerint ez a kár öthavi oktatási kényszerszünet után meghaladhatja a 8,5 billió eurót, ami az oktatásba fektetett pénz több mint 15%-a. A járvány miatt világszerte mintegy hétmillió 12 és 17 év közötti fiatal fejezi be idő előtt az iskolát, és vállal akár rosszul fizetett munkát, hogy a családjának segítsen. A többiek pedig évente akár több száz euróval keresnek majd kevesebbet, mint az a generáció, amely még rendesen tanulhatott és vizsgázhatott.

Aki szegény, az a legszegényebb

A szlovák pénzügyminisztérium Értéket a pénzért elnevezésű részlegének elemzője, Tomáš Hellebrandt a hazai feltételekre is átszámolta a Világbank előrejelzését, és arra a következtetésre jutott, hogy a munkaadók eleve bizonytalanok lesznek a hónapokig csak online oktatásban részesült diákok tudását illetően. Ezek a fiatalok akár 10-15%-kal is kevesebbet kereshetnek, vagyis aktív korukban 6–10 ezer eurótól esnek el. Különösen nehéz helyzetben lesznek azok, akiknek gyakorlati oktatásban is részesülniük kellett volna, mert pl. sütni-főzni, autót javítani vagy éppen injekciót szúrni nem lehet online.

A legrosszabbul azok járnak, akik amúgy is nehéz körülmények között élnek. Számítógép és internet híján mintegy 128 ezer szlovákiai gyermek nem tudott részt venni az online oktatásban. Ők csak nyomtatott munkalapokat töltöttek ki – már ha magyarázat nélkül egyáltalán megértették a feladatot. Több mint 50 ezer diák – főleg romák és a szociálisan fokozottan hátrányos családokban élő gyerekek – hónapok óta semmilyen kapcsolatban nem volt a pedagógusával, semmit nem tanult, sőt azt is elfelejtette, amit már tudott. Itt nemcsak tananyagról, hanem szociális készségekről, alkalmazkodásról, a rendszeres munka és odafigyelés szokásáról, az időbeosztás képességéről is szó van, mert a legelesettebb családokból származó gyerekek ezeket is az iskolában sajátítják el. Arról nem is beszélve, hogy sokan közülük meleg ételhez is csak az iskolában jutnak, és otthon nem csak ingerhiánynak vannak kitéve, hanem gyakran verésnek, erőszaknak is.

Hiányzik a közösségi lét

Szlovákiában külön gond, hogy roma nyelven nem folyik online oktatás, holott az első osztályba gyakran úgy érkeznek a gyerekek, hogy szlovákul vagy magyarul alig beszélnek. Számítógép híján legtöbben csak feladatlapokkal dolgozhatnak, de magyarázat és segítség nélkül ennek a hatékonysága nullával egyenlő. Az elszigeteltség különösen a lányokra nézve veszélyes, rájuk az otthonlét idején sokkal több házimunka hárul. A szociálisan elesett családokban ők gondoskodnak a kisebb testvéreikről, gyakoribb a tinédzserkori terhességek száma, és több mint felük (!) nem is tér vissza az iskolapadba.

Viera Kalmárová volt főtanfelügyelő szerint a legnagyobb gond az, hogy a legelesettebb réteg nem is tudatosítja, mennyire fontos az oktatás. A leggazdagabb réteg online is képes biztosítani az elitoktatást, a leginkább kiszolgáltatott az állami oktatásra szoruló középréteg marad. „Szlovákiában csak a legkiválóbb oktatási intézmények, vagyis az iskolák 15-20%-a képes teljes értékű online oktatást biztosítani. Az ő diákjaiknak nem lenne gondja a normál érettségivel, felvételivel sem, a többiek épphogy csak átcsúsznak. A legrosszabb, hogy a gyerekek életéből kiveszik a rendszeresség, a felelősségtudat, a társaikhoz való alkalmazkodás kényszere. Sok mindent megtanulhatnak otthon, de azt, hogyan lehet közösségben létezni, másokkal együttműködni, csapatban dolgozni, biztosan nem. Ez fog nekik hiányozni a legjobban.”

 

Vrabec Mária munkája is támogatást nyert a Facebook Covid-alapjából

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/6. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti ITT.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?