Elnöki beiktatás és a körítés. GALÉRIA

vas

Az USA-ban január 20-án dél körül mindenki a képernyők előtt várta Joe Bidennek, az Egyesült Államok 46. elnökének beiktatását. És persze világszerte figyelték a finoman koreografált ceremóniát, amely a mindenkori hatalom békés átadását szimbolizálja.

De nem mindenki ugyanazért nézte ebben a végletekig megosztott országban. A leköszönő elnök extrémista hívei a QAnon mozgalomból azt várták, hogy Donald Trump nem elbúcsúzik az elnöki poszttól, hanem helyi idő szerint dél előtt pár perccel, pont, mielőtt utódja, Joe Biden letenné az elnöki esküt, bevonul a helyszínre, és győzedelmesen, bilincsbe verve elvezeti az ott lévőket, netán helyben kivégezteti őket elő adásban. Ép ésszel nehéz felfogni, hogy egyáltalán létezik ilyen kultikus szervezet, élén anonim vezetőjükkel, Q-val, aki már évekkel ezelőtt elhitette híveivel többek között azt, hogy az amerikai Demokrata Párt pedofil gyerekrabló tevékenységet folytat, és hogy Trump azért lett megválasztva, hogy ezeket az embereket leleplezze és megbüntesse. Ez természetesen abszurd hazugság, elképesztő, hogy a 21. században ennyien bedőlnek neki. Az, hogy miért várt volna Trump négy évig, hogy bármit, de főleg egy pedofil bűnbandát leleplezzen, valahogy nem fordult meg imádói fejében. A nagyközönség mindenesetre akkor ismerhette meg őket, amikor nemrégiben betörtek és randalíroztak a szövetségi kormányzat törvényhozó ágának székhelyén, a Capitoliumban.

 

Puccs és beiktatás

Trump végül nem zavarta meg az eseményeket, a beiktatás reggelén már eltakarodott a fővárosból egy újabb civilizált szokást megszegve: nem vett részt a beiktatási ceremónián. A volt elnökök közül rajta kívül csak Jimmy Carter hiányzott, ám ő a rosszabbodó egészségi állapota miatt.

A Demokrata Párt hívei is feszült figyelemmel ültek a képernyők előtt, mert a január 6-ai sikertelen puccskísérlet után további támadásoktól tartottak. Aggodalmuk nemcsak Bidenre, hanem alelnökére, Kamala Harris-re is kiterjedt, aki azon túl, hogy az első nő a poszton, indiai és jamaikai gyökerekkel rendelkezik, és megválasztása sok rasszista amerikainak ellenére van. A koronavírus miatt nem volt ünneplő tömeg, zászlók szimbolizálták a vírusban elhunytakat, ráadásul a puccskísérlet miatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket hoztak, a belváros szinte teljesen le volt zárva, katonák ezrei őrizték a Capitolium felé vezető utakat.

 

Galéria

Elül a feszültség

Több demokrata ismerősöm megosztotta velem érzelmeit: bevallották, hogy rájuk nem éppen jellemző módon könnyekig hatódtak a beiktatás napján, mert az elmúlt öt év feszültsége szűnt meg, és a megkönnyebbülés hozta elő a könnyeket. Volt, aki a koronavírus áldozatainak szentelt január 19-i megemlékezés alatt sírt, mert az előző kormányzat nem törődött a betegekkel és a halálos áldozatokkal. Ezt tetézi, hogy miután az új kormány átvette a hatalmat, kiderült, Trumpéknak az anyagi támogatás és az oltásfejlesztés mellett semmi nem volt a tarsolyukban – sem a vírus terjedésének megfékezésére, sem az oltás kivitelezésére. Többen említették azt is, hogy mivel Trumpot kitiltották a Twitterről és más közösségi oldalakról, nyugalom lett a közéletben, ezáltal a magánéletekben is. Több tér jut ugyanis a lényeges témáknak, ezáltal nívósabb és tartalmasabb a közbeszéd, még ha ez ideiglenes is. Biden Fehér Házában ismét valódi sajtótájékoztatókat tartanak, ahol nem hazugságokat ugatnak az újságírók felé, és nem szidalmazzák a sajtó képviselőit.

 

Puccskísérlet volt

A beiktatási ceremónia szerdán történt. Egy héttel előtte, ugyancsak szerdán, az amerikai képviselőház másodszor is kezdeményezte Trump leváltását. Még egy héttel korábban ugyanis, szerdán, egy Trump-párti tüntetést követően több ezer felhergelt amerikai neonáci, QAnon-mozgalmár és más fasiszta, rasszista tömeg megtámadta a Capitoliumot, a törvényhozás épületét, ahol épp Biden győzelmét hitelesítették. Miután bejutottak az épületbe, iratokat loptak el, bútorokat rongáltak meg, de nem volt további tervük. Egymástól kérdezgették, az elnökük mit mond, most mit csináljanak. Trump hallgatott. Néhányan az általa ellenségnek kikiáltott törvényhozókat keresték, állítólag túszul akarták ejteni őket, sőt: ki akarták végezni néhányukat. Erre szerencsére nem került sor. Trump előtte, a tüntetésen azt mondta, hogy a tüntetőkkel együtt megy majd a Capitoliumba, de inkább a Fehér Házból figyelte a történéseket. És csak egy kifogása volt a látottak ellen, mégpedig az, hogy a támadók szegényeknek, ápolatlannak látszottak. Öt ember halt meg az ostrom alatt, tizenegy házilag készített bombát találtak egy autóban a Capitoliumnál, két csőbombát pedig a republikánus és a demokrata országos szövetség irodáinál.

 

Szélsőségesek akcióban

Ahogy arról már korábban írtunk, az őszi amerikai elnökválasztás után, és persze a puccs idején is, Trump és több republikánus törvényhozó azt terjesztette, hogy Trump nyert. Ezt az óriási hazugságot több millió republikánus választó hitte és hiszi el továbbra is, úgy érzik, összeesküvés áldozatai. Miközben erre hivatkozva egyedül Trump kétszázmillió dollárt gyűjtött össze a támogatóitól a választások óta. És ez nem minden: Washington utcáin már a január 6-ai tüntetés előtt fasiszták randalíroztak, a helyi rendőrök szeme láttára támadtak meg fekete bőrszínű, véletlenül arra járó lakosokat, antiszemita és rasszista szlogeneket kiabáltak. Négy évig úgy érezték, a Fehér Ház őket támogatja, és most végre eljött az ő idejük. A nácik és fasiszták uralomátvétele egyelőre (és remélhetőleg mindörökre) elmaradt, de nagyon kétlem, hogy ezek az antidemokratikus, a fehér férfiak uralmának visszaállításáról álmodó alakok maguktól és békésen visszamennek oda, ahonnan előjöttek. Igaz, hogy a közösségi médiából kiszorították őket, de már találtak is más online kommunikációs felületet, ahol újabb merényleteket terveznek.

 

Új korszak?

A szenátus február 8-án kezdi el Trump alkotmányos felelősségre vonási perét – ő az egyetlen amerikai elnök, akivel ez kétszer is előfordul. A szenátusban dől majd el, elítélik-e, és ennek folyományaként lehetősége lesz-e egyáltalán négy év múlva újra indulnia az elnöki székért. A mostani négy év mérlege szerint Trump rekordmennyiségű, harmincezernél is több nyilvános hazugsággal és rekordalacsony népszerűséggel vonult el floridai birtokára, de pártjában még vannak követői, így a szenátus és a képviselőház republikánus képviselőinek jelentős részét a kezében tartja.

A Capitoliumnál történtek utáni reakciókból nyilvánvaló lett: a Republikánus Párt ma nem a konzervatív eszmék képviseletére szolgál, hanem egyetlen ember hatalomvágyának eszköze, bármilyen módon, ütközzék ez akár az alkotmányba is. Kérdés, hogy lesz-e a szenátusban annyi, demokráciát támogató republikánus (konkrétan 17 szavazatra lenne szükség a pártból), hogy Trumpot elítéljék. Az FBI időközben már több mint száz ostromlót vett őrizetbe. Elég könnyű dolguk volt, hiszen a támadást sokan filmezték és fényképezték, majd ezeket a videókat és fényképeket feltöltötték a közösségi oldalaikra. Egyértelmű, hogy ha az USA nem akar több puccskísérletet, el kell hallgattatni a szélsőségeseket, ennek részeként Trumpot és az őt támogató, alkotmány- és törvényellenes cselekedetekre biztató republikánus politikusokat egy életre el kell tiltani a közéleti szerepléstől. Egyébként előfordulhat, hogy a következő puccskísérlet már nem lesz sikertelen.

Molnár Miriam, a szerző New York-i munkatársunk


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/5. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti.

 

Érdekes

Idővonal

2020. november 3. – elnökválasztás az USA-ban.

2020. december 15. – az elektori kollégium megerősíti Joe Biden győzelmét.

2021. január 6. – a Capitolium ostroma.

2021. január 13. – az amerikai képviselőház megszavazza Trump leváltását (a végső döntés a szenátusé).

2021. január 20. – beiktatják Joe Bident az USA elnökévé, Trump már előbb Floridába távozik.

2021. február 8. – várhatóan ekkor kezdődik a felelősségre vonási eljárás Trump ellen a szenátusban. Ha felelősnek találják, eltilthatják a közszerepléstől, így az újbóli elnökjelöltségtől is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?