A háztartások 2/3-a szegényebb

A háztartások 2/3-a szegényebb

A koronakrízis hatására a szlovákiai háztartások 2/3-ának csökkent a jövedelme. Tavaly az elbocsátások, bezárások, csökkentett munkaidős alkalmazások miatt a munkavállalók 8%-a veszítette el a teljes jövedelmét, 11%-a annak jelentős, 21%-a pedig kisebb részét.

A Focus Közvéleménykutató Ügynökség felmérése szerint a Covid-válság gazdasági hatásai leginkább a kis jövedelmű háztartásokat sújtották, mert az ezekben élők többnyire alacsony képzettségűek, és elsősorban tőlük váltak meg a munkaadók. Martin Slosiarik, a Focus ügynökség igazgatója szerint pont ezek a háztartások azok, amelyek könnyen eladósodnak, sőt gyakran magas kamatokkal gyorskölcsönöket vesznek fel, így még nagyobb gödörbe kerülnek. A sok rossz hír mellett Slosiarik szerint az a jó, hogy a 18 és 60 év közöttiek 2/3-a rendelkezik anyagi tartalékkal. A megkérdezettek 15%-a több mint féléves fizetésének megfelelő összeget tudott félretenni a rosszabb időkre, de sajnos mára sokuknak már ez sem elég.

A fennmaradó 1/3 viszont semmilyen tartalékkal nem rendelkezik, ezért csak a Covid-támogatás, a szociális segély és a kölcsön marad számára. A koronakrízis gyökeresen megváltoztatta az emberek több mint felének az életvitelét és gazdálkodását. 37%-uk csökkentette a kiadásait, és elkezdett takarékoskodni, sokan megszüntették a biztosításaikat, a hiteltörlesztések halasztását kérték bankjuktól. A felmérés szerint azonban továbbra sem spórolnak, még a legszegényebb rétegek sem a telefonszámlán, az alkoholon és a cigarettán.

Az adósokat érinti leginkább

A banki hitelt törlesztő háztartások 60%-ának csökkent a jövedelme, ez az arány a vállalkozók esetében még magasabb. Tavaly 40 ezren kérték a hiteltörlesztés halasztását, de a Szlovák Nemzeti Bank felmérése szerint nagy részüknek a krízis lecsengése után is gondja lesz vele. A hiteltörlesztési moratórium miatt a pénzintézetek most nem is kommunikálnak az érintett ügyfelekkel, és nem tudják, milyen az anyagi helyzetük, a nemzeti bank ezért készíttetett 1007 fő megkérdezésével reprezentatív felmérést. Az eredményekből az derült ki, hogy Szlovákiában 736 ezer eladósodott háztartás van, 60%-uknak több mint 370 euróval csökkent a havi bevétele. Többnyire olyanokról van szó, akik az idegenforgalomban, vendéglátásban, turizmusban, kultúrában vállalkoznak, de a válság már a többi ágazatot is elérte. A 40 ezer háztartásból, amely élt a hitelmoratórium lehetőségével, már mintegy 4 ezer jelezte, hogy a jövőben is gondjai lesznek a törlesztéssel. Ez kb. 120 millió eurót jelent, de a nemzeti bank elnöke, Peter Kažimír szerint ennyi ideiglenes veszteséggel még elbír a bankszektor. Ideiglenes, mert a hitel a moratórium alatt sem vész el, előbb-utóbb törleszteni kell, a kamatok pedig a halasztás ideje alatt is növekednek.

Munkanélküliek 35–49 között

Ugyan még nem kész a 2020-as év teljes értékelése, elemzők szerint a munkanélküliség a 10%-ot is meghaladhatta. Már a járvány első hulláma után is azt mutatták az adatok, hogy tavalyhoz képest 14,7%-kal nőtt a munkanélküliek száma. Ez 177 800 olyan embert jelent, aki elveszítette a munkáját, és nagy valószínűséggel nem is talált helyette mást, vagy csak nyári idénymunkát. Ennyi munkanélküli legutóbb 2010-ben volt Szlovákiában.

A tavalyi első félévben 7,8%-kal nőtt a munkanélküliség, miközben 2019-ben 16,2%-kal csökkent. A legszomorúbb adat, hogy a munkanélküliek legnagyobb része, 40,6%-uk 35–49 év közötti. 19 800 e korcsoportba tartozó, teljesítőképessége csúcsán lévő személy vált tavaly júniusig munkanélkülivé, számuk az év végéig akár meg is duplázódhatott. A többi korosztályban is nőtt a munkanélküliek száma, kivételt csak az 55–59 évesek képeztek, itt 3600 fővel csökkent. Leginkább, 12%-kal az Eperjesi, utána a Kassai (8,9%) és a Besztercebányai (8,5%) kerületben nőtt a munkanélküliek száma, legkevésbé a Pozsonyi kerületben (3,1%).

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/4. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Vrabec Mária munkája is támogatást nyert a Facebook Covid-alapjából
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?