Gyors tesztelés, lassú temetés

Gyors tesztelés, lassú temetés

Az egyedül élő, idős, beteg lakosok ellátása mellett az önkormányzatokat jelenleg leginkább a tesztelések bebiztosítása terheli, hiszen egy újabb országos tesztelés feltételeit kell megteremteniük, vagyis helyben kell beszervezni a mintavételt elvégző orvosokat és az adminisztratív munkaerőt, biztosítani a fertőtlenítőszereket, védőruházatot, megszervezni a logisztikát.

Sok településen már gond van a temetésekkel is, a helyi ravatalozó megtelt, a pap beteg, vagy a környékbeli temetkezési vállalatok nem győzik, és két-három hetet is várni kell a végső búcsúztatásra. Amint Ladislav Strížtől, a Temetkezési és Hamvasztási Szolgáltatók Szlovákiai Szövetségének elnökétől megtudtuk, mostanra a közegészségügyi hivatal is nyilvánosságra hozta a temetésekre vonatkozó irányelveit. Ezekből az következik, hogy a temetkezési vállalatokon múlik, zárt koporsós temetést végeznek, vagy felöltöztetik az elhunytakat. Ha igen, akkor ezt csak védőöltözetben, a higiéniai előírások betartásával tehetik, ami növeli a temetés költségeit. „Fokozottan fertőzésveszélyes műveletekről van szó, ezért is vagyunk csalódottak, hogy a temetkezési vállalatok alkalmazottait kérésünk ellenére nem sorolták az elsők között oltottak csoportjába” – mondta Ladislav Stríž. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi időben növekszik a hamvasztások száma, mert ez jóval olcsóbb, 300–400 euróba kerül, míg a temetés ára több mint 1000 euró. „Az összes szlovákiai krematórium napi huszonnégy órában működik, attól tartunk, nehogy valamelyik leálljon, mert ez legalább egy hét kiesést jelentene.”

Hetvenöt éve nem volt ennyi halott

A hozzátartozók kiadásait növeli az is, ha a családtagjukat otthonától több száz kilométerre éri a halál. A túlterhelt kórházakból most az ország távoli részeibe szállítják a súlyos állapotban lévő betegeket, és ha ott halnak meg, akkor a holttest hazaszállítását a család állja. Kivétel, ha elrendelik a boncolást, ez esetben a költségek az az államot terhelik.

2020-ban több mint hétezer áldozata volt a koronavírus-járványnak Szlovákiában – ennyivel többen haltak meg, mint a huszonnégy éves átlag. Legutóbb a második világháború után temettek ennyit tájainkon, a tavalyi 59 615 elhunyt hétezerrel több, mint az utóbbi negyedszázad átlaga. A korona tényleges áldozatainak száma még ennél is magasabb lehet, mert a hivatalos statisztikában csak azok szerepelnek, akiknek a tüdejét tette tönkre a koronavírus, azok nem, akik más betegségbe haltak bele, mert a vírus rontott az állapotukon. Ha minden Covid-fertőzött elhunytat figyelembe veszünk, 2020-ban Szlovákiában több mint 11 ezer áldozatot követelt a járvány. A legtöbben decemberben haltak meg a fertőzés miatt – hivatalosan 1732-en. A szomorú statisztikának itt még nincs vége, mert sok súlyos beteg úgy halt meg az otthonában, hogy nem is tesztelték, de épp a koronavírus súlyosbította végzetesen az állapotát. Ladislav Stríž szerint az otthoni elhalálozások száma a következő hónapokban nőni fog, mert a szív- és érrendszeri betegek, rákosok, diabéteszesek és más betegségekben szenvedők közül sokan nem jutottak megfelelő ellátáshoz. Ez plusz terhet jelent majd a temetkezési vállalatok számára is, amelyek otthonról szállítják el a holttesteket.

Vrabec Mária munkája is támogatást nyert a Facebook Covid-alapjából
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?