5 kifogás, ha bálba hívnak

szotyola

Ismét nyakig benne vagyunk a báli szezonban. Igaz, hogy most nincsenek bálok, de hát ugye, a lónak is négy lába van, mégis megbotlik. Nézzük, mivel menthetjük ki magunkat idén a legkönnyebben.

1. Nincsen cipőm. A báli szereplés egyik legfontosabb kelléke a megfelelő lábbeli. Ha mostanában szeretnénk kibújni a bálozási kötelezettség alól, hivatkozhatunk arra, hogy a báli cipőnket szétrágta a kutya szilveszterkor (mert a petárdáktól való félelmében beköltözött a cipős szekrénybe). A cipőboltok pedig zárva vannak az országos lezárás miatt. Igaz, hogy interneten lehet cipőt rendelni, de aki interneten rendel cipőt anélkül, hogy felpróbálná, olyan felelőtlen ember, aki legfeljebb a felelőtlenek báljába való.

2. Értelmezem a járványügyi szabályokat. Ez bizony komoly és releváns kifogás, hiszen könnyebb a tevének átjutnia a tű fokán, mint kihámozni a logikát és az értelmet politikai vezetőink járványügyi intézkedéseiből. Kicsit a régi tollfosztásokat idézi a gyakorlat: ülünk otthon esténként a lámpafénynél, egyedül vagy családi körben, és próbáljuk szétszálazni a semmit, bízva benne, hogy erőfeszítésünknek egyszer majd hasznát vehetjük. Valamiben bízni kell...

3. Mert szomorkás a hangulatom. Sokan azért kerülik mostanában a kulturális és szórakoztató jellegű rendezvényeket, mert hatalmukba kerítette őket a világjárvány és a napfény hiánya okozta depresszió. Ők tényleg ne menjenek bálba, inkább nézzenek régi kabaréjeleneteket, például A három nővért Csákányi Lászlóval, Haumann Péterrel és Körmendi Jánossal. Idézgessenek is az örökzöld produkciókból házimunka közben, az említett klasszikusból például azt, hogy „sokkal fiatalabb vagyok ma, mint tegnap”.

4. Mert figyelem a híreket. Ez a kakukktojás a tippek közt, mostanában a hírek figyelése miatt nem érdemes kihagyni semmilyen rendezvényt, még egy olyan bált sem, amelyen semmi kedvünk részt venni. Ne várjunk a hírekre, hiszen azok se várnak miránk.

5. Bocs, pozitív vagyok. Napjaink (pontosabban heteink és hónapjaink) legdivatosabb kifogása a közösségi programok visszautasítására: bocs, pozitív vagyok, nem akarok senkit megfertőzni. A bálszervezők ugyanakkor tapasztalt népművelők, akik az ilyeneknek előbb-utóbb kitalálnak valami pótmegoldást, tudják ugyanis, hogy a társadalmat számtalan kritérium alapján fel lehet osztani horizontálisan és vertikálisan is, hogy minden csoport találhasson magának bálozási apropót. A vadászbálok, sportbálok, cserkészbálok, vállalkozói bálok vagy névnapi bálok mellé megszervezik majd a pozitívak bálját is. Ott aztán kitáncolhatja magából mindenki az összes kórokozót. Hiába tiltakoznak majd a kezdeményezésben megbúvó fekete humor miatt egyesek, lehet érvelni a rock and roll-életérzés születésével, amelyet éppen a hidegháborús szuperhatalmak nukleáris fegyverkezése segített életre az 1950-es, 60-as években. Az ember már csak olyan, hogy ha életveszélyt érez, bulizhatnékja támad. (Lásd még: sírva vigad a magyar.)

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/4. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?