Egyre több pénzt kérnek az üzemanyagokért

Slovnaft k
Pozsony |

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb fejlemények és az új amerikai elnök, Joe Biden tervezett intézkedései miatt a szlovákiai töltőállomásokon is drágábban tankolhatunk.

Míg egy hónappal ezelőtt a 95-ös benzin literjét átlagosan 1,20 euróért tankolhattuk a szlovákiai kutakon, a benzin.sk szakportál elemzése szerint mára ez 1,24 euróra nőtt. A drágulás miatt egy 60 literes üzemanyagtartály teletöltéséért így most átlagosan 2,40 euróval fizetünk többet, mint szilveszter táján. És az áremelkedésnek ezzel még nincs vége. „A kőolajpiac aktuális ármozgásaiból ítélve arra számítunk, hogy az elkövetkező napokban további drágulás várható” – nyilatkozta Jana Glasová, a Postabank elemzője. A gázolaj ára szerinte ugyan lassabban nőtt, azonban már ezért is átlagosan 1,08 eurót kérnek.

Az üzemanyagok drágulása mögött ezúttal is a kőolaj világpiaci árának a növekedése áll. Míg a koronavírus-járvány tavaly márciusi megjelenését követően a Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent típusú olaj hordónkénti (159 liter) ára 20 dollár körüli szintre esett vissza, júniusra már újra elérte a 38 dollárt, és ezt a szintet kisebb-nagyobb kilengésekkel egészen október végéig megtartotta. Azóta azonban – elsősorban a tömeges oltás által kiváltott piaci optimizmusnak köszönhetően – csaknem folyamatos a drágulás. Szerdán így már 56 dollár felett mozgott a Brent hordónkénti ára. „A piaci szereplők szerint a tömeges oltásnak köszönhetően a gazdaság fokozatosan visszatérhet az eredeti kerékvágásba, így nőhet az üzemanyagok iránti kereslet, ami természetesen az árakra is hatással van. Az árakat felfelé hajtja azonban az új amerikai elnök, Joe Biden hivatalba lépése is, a piac ugyanis olyan intézkedéseket remél tőle, amelyeknek köszönhetően az USA gazdasága is gyorsabb növekedésbe kezdhet” – nyilatkozta Glasová.

A drágulás azonban nem csupán a szlovákiai autósokat sújtja. A holtankoljak. hu elemzése szerint Magyarországon is két és fél hónapja folyamatos az áremelkedés. Míg november elején a benzin átlagára a magyarországi töltőállomásokon még 348, a gázolajé pedig 363 forint volt, ehhez képest most az átlagárak 386, illetve 401 forintnál járnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?