Fertőtlenítés mesterfokon

háztartás

Az elmúlt időszak, valamint az előttünk álló hónapok kulcsszavai között vezető helyen szerepel a fertőtlenítés, hiszen járványidőszakban a takarítás egyik különösen fontos lépése. Megmutatjuk, hogyan lehet eredményesen fertőtleníteni azokat a felületeket, amelyekkel a leggyakrabban érintkezünk, s amelyek a vírusfertőzés szempontjából nagyobb veszélyt jelentenek. A tavalyi év folyamán valamennyi szokásunkat újra kellett gondolnunk, ez alól a higiénia sem kivétel.

Mit érdemes rendszeresen fertőtleníteni?

Azokat a felületeket vegyük rendszeresen sorra, amelyekkel naponta érintkezünk. Ilyenek a villanykapcsolók, a kulcsok, a kilincsek, a korlátok, a mobiltelefonok, a távirányítók, a gyermekjátékok. Mindemellett érdemes a billentyűzetet is áttörölni fertőtlenítőszerrel. Hogy könnyebben észben tudjuk tartani azokat a tárgyakat, amelyeket rendszeres fertőtlenítésnek szeretnénk alávetni, érdemes egy jegyzéket készíteni – így elkerüljük, hogy valami kimaradjon.

Kilincsek, fogantyúk, kapcsolók

Gondolta volna, hogy fertőtlenítés híján egyes fogantyúk, kilincsek koszosabbak, mint a WC? Ennek ismeretében fontos rendszeresen fertőtleníteni otthonunknak ezeket a részeit. Ha nem szeretnénk vegyi alapú tisztítószereket alkalmazni, magunk is elkészíthetjük a házi oldatunkat: az otthon elkészített teafaolajas fertőtlenítőszer remek választás lehet. Nemcsak a kellemes illat, hanem a dezinfikálás is garantált: 20 csepp teafaolajat csepegtessünk 3/4 bögre vízbe és 1/2 bögre ecetbe, az így keletkezett fertőtlenítőszer remek vírus-, baktérium- és gombaölőszer lesz.

Gyermekjátékok

A műanyag gyermekjátékokat legalább 75%-os alkoholtartalmú fertőtlenítőszerrel töröljük át. Számos lehetőség közül választhatunk, ugyanakkor érdemes olyan tisztítószert alkalmaznunk, amely nemcsak környezet-, hanem gyermekbarát is. Ennek okán törekedjünk a természetes alapú (bio) tisztítószerek beszerzésére. Néhány műanyag tárgy, gyermekjáték mosó- vagy mosogatógépben is tisztítható: mielőtt belevetnénk magunkat a takarításba, érdemes kipróbálnunk, milyen hatással van a hő a kiválasztott játékra. A természetes alapanyagú játékok esetében legyünk kíméletesebbek: a fát (kockák, hinta, egyéb építőelemek stb.) semmiképp se tisztítsuk nagy mennyiségű vízzel, inkább ecetes vagy alkoholos ronggyal kíméletesen törüljük át, ügyelve arra, hogy kevés nedvességet szívjon fel a játék.

A mobiltelefon fertőtlenítése

Manapság az egyik legnagyobb veszélyforrás, ha mellőzzük a mobiltelefon fertőtlenítését. Mielőtt áttérnénk a pontos menetre, érdemes néhány percre megállni, s átgondolni, milyen helyzetben használjuk ezt az eszközünket. Elég csak a bevásárlásra gondolni, hiszen ilyen esetben a telefonunk házon kívül van, s nagy eséllyel kórokozók tanyázhatnak rajta. Sokan a bevásárlólistát elektronikusan – telefon segítségével – készítik el, s viszik magukkal az üzletbe. A boltban a lista szerint haladunk, s az is előfordulhat, hogy egy-két hívást, SMS-t elintézünk, hazatérvén pedig letesszük a telefont a konyhaasztalra, esetleg bevisszük a hálóba, így zöld utat biztosítunk a kórokozóknak. A telefon fertőtlenítése történhet alkohollal, esetleg a manapság rendkívül divatos és hasznos UV-fertőtlenítővel. Az ún. fertőtlenítő doboz néhány perc alatt alaposan lefertőtleníti, sterilizálja a belehelyezett készülékeket, kulcsokat, kisebb tárgyakat.

Ha társasházban élünk...

a valamennyiünk által használt tárgyakat szükségszerű rendszeresen – akár naponta – fertőtleníteni. A lépcsőház és a lift környéke hemzseghet a kórokozóktól, ezért szükségszerű e felületek tisztítása. Ha módunkban áll, kerüljük a közvetlen kontaktust ezekkel a felületekkel, s ha kikerülhetetlen, ügyeljünk arra, hogy utána ne fogjuk meg a telefonunkat, arcunkat, ruhánkat. Tartsunk magunknál kézfertőtlenítőt, hogy a liftgomb megnyomása után rögtön meg tudjuk tisztítani a kezünket. Remélhetőleg a lakóközösség valamennyi tagja úgy gondolja, hogy az elővigyázatosság nemcsak nekünk, hanem mindannyiunk számára elengedhetetlen.

zoldgondoskodas.hu | RN

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?