Újabb tesztelésre készülhetnek a magyarlakta járások lakosai

Igor Matovič
Pozsony |

Az idei országos tesztelésen közel 2,6 millióan vettek részt – jelentette be Igor Matovič miniszterelnök. 

Közülük 30 556 személynél mutatták ki a fertőzést, ami 1,18 százalékos pozitivitási arányt jelent. Ezek az adatok azonban még nem véglegesek, mivel csak a január 18. és 25. közötti számokat foglalják magukba, a tesztelés pedig még 26-án, vagyis ma is zajlott. 

Matovič elmondta: az országos tesztelés újabb fordulóját abban a 36 járásban szervezik majd, amelyekben a tesztek pozitivitási aránya meghaladta az 1 százalékot. Ide tartozik a magyarlakta régiók többsége: a Pozsonyi, a Szenci, a Dunaszerdahelyi, a Galántai, a Vágsellyei, a Komáromi, az Érsekújvári, a Nagyrőcei, a Rozsnyói, a Kassai és a Tőketerebesi járásban is lesz újabb tömeges szűrés. Kivételt képez a Nyitrai járás, ahol az előző két hétvégén már letesztelték a lakosság nagy részét. A kormányfő szerint éppen ennek köszönhető, hogy a régió az egyik legsúlytottabb járásból az egyik legstabilabbá vált.

Nyitra

Matovič hozzátette: az országos tesztelést főként arra volt jó, hogy kiszűrjék azokat a járásokat, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet.

„Képet kellett kapnunk a gócpontokról”

– magyarázta a kormányfő. A tesztelésnek köszönhetően például kiderült, hogy jelenleg a Nagytapolcsányi, a Lévai és a Galgóci járásban a legrosszabb a helyzet, a Nagykürtösi és a Turdossini járásban pedig a legjobb. 

Bírálat a szakértőknek

A miniszterelnök ezzel üzent az Adatok Pátosz Nélkül nevű szakértői csoportnak is, amely matematikai modellek készítésével foglalkozik. A tudósok ugyanis nemrégiben vitába keveredtek a kormányfővel, mivel bírálták az országos tesztelés ötletét.

🔥SLOVENSKO🔥 NIE JE JEDNO 🔥VEĽKÉ OHNISKO🔥 NIE JE🔥

Pán Igor Matovič, neotierajte si o nás hubu. My platíme Vás a je...

Közzétette: Dáta bez pátosu – 2021. január 13., szerda

 

A miniszterelnök szerint a tömeges mintavétel bebizonyította, hogy a gócpontokat csakis egy ilyen akció segítségével lehet kiszűrni, nem pedig egy pozsonyi irodából. Hozzátette: a matematikusok állítása, miszerint Szlovákiában csak 18 olyan járás van, ahol tömeges szűrésre van szükség, szintén tévesnek bizonyult.

Matovič azt is megjegyezte, hogy a szakértői csoport néhány tagja közel áll az SaS-hez, vagyis úgy tűnik, hogy a két párt között továbbra sem rendeződtek teljesen a dolgok. A kormányfő főként Ivan Bošňákot emlegette, aki Marián Viskupič, az SaS parlamenti képviselőjének asszisztenseként dolgozik. 

A miniszterelnök bírálatára egyelőre sem a párt, sem a szakértők nem reagáltak.

Bizonytalanság

Matovič sajtótájékoztatója után egyelőre nem volt világos, hogy milyen intézkedések lesznek azokban a járásokban, ahol jobb a helyzet, vagyis nem lesz újabb tesztelés.

Az sem világos, hogy február 7-től életbe lép-e az úgynevezett Covid-automata, amely szerint iránytani kellene a járványügyi intézkedéseket. A miniszterelnök ugyanis nem tartja jó ötletnek, hogy véget érjen a jelenlegi, szigorúbb lockdown.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban megjegyezte: az sem valószínű, hogy a gyerekek jövő héten visszatérnek az iskolába. Hogy pontosan milyen intézkedéseket vezetnek be februártól, nem tudni. A tárcavezető azt ígérte, hogy pénteken a járványügyi szakértőkkel közösen ismerteti majd a következő lépéseket.

Ugyanakkor megjegyezte, ő is úgy gondolja, hogy folytatni kell a szigorú lockdownt, hogy valóban sikerüljön a járványgörbe megtörése.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?