Sok a fertőzött Nádszegen

koronavírus
NÁDSZEG |

Decemberben csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma, majd az év elején ismét emelkedni kezdett. Azok az óvodások és iskolások, akiknek a szülei munkája nem engedi, hogy otthon maradjanak, látogathatják az oktatási intézményeket. 

A november elején az országos tesztelésen végzett mintavételek eredményei alapján a Galántai járásban 120 koronavírus-fertőzöttet találtak, közül 46 nádszegi lakos volt. Kacz Éva polgármester szerint ez rendkívül magas szám, de szerencsére decemberben csökkent a regisztrált betegek száma a falu lakosainak körében.

„Most ismét emelkedik a fertőzöttek száma. Sokan kerültek kórházba. A múlt héten elkezdtük intézni a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy mintavételi helyeket alakítsunk ki Nádszegen. Ezen a héten indult volna a tesztelés, de mivel hétfőn a kormány bejelentette, hogy várhatóan hetente lesz országos tesztelés, így nem látom értelmét annak, hogy mintavételi helyet hozzunk létre a falu minden lakosa számára, csak az iskolásokat és a község alkalmazottait fogjuk rendszeresen tesztelni. Szerettem volna mindent elkövetni annak érdekében, hogy a faluban kordában tudjuk tartani a járványt, hogy akiknek karanténban kell lenniük, azok valóban karanténban maradjanak, de így, hogy ismét országos tesztelés várható, már nincs értelme a saját tesztelőhelynek” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy hatalmas anyagi terhet ró a falura egy mintavételi hely kialakítása és fenntartása.

„Meg kell fizetni az egészségügyi és adminisztratív alkalmazottak munkáját, a biológiailag veszélyes hulladék likvidálását, gondoskodni kell a védőfelszerelésekről és a fertőtlenítőszerekről, így a tesztelés lehetőségét az oktatási intézményekre és a közalkalmazottak részére szűkítjük” – tette hozzá Kacz Éva. A településen a magyar és a szlovák óvoda és iskola is úgy működik, ahogy az előírások megengedik, tehát azok a gyerekek járhatnak óvodába és iskolába, akiknek a szülei nem tudnak otthonról dolgozni. Az iskolában napközis foglalkozás is van. Ahhoz, hogy az oktatási intézmények kinyithassanak, múlt szombaton végezték el az alkalmazottak körében a tesztelést.

„Mindkét óvodában átlagban 5-6 gyerek jár naponta, az iskolákban pedig nagyjából 10-12-en. A szülők nem éltek vissza a helyzettel, és tényleg csak azok a gyerekek járnak, akiknek feltétlenül szükséges. Sok az egészségügyi alkalmazott a faluban, illetve olyan szülők, akik gyárban vagy olyan helyen dolgoznak, ahol nincs lehetőségük otthonról végezni a munkájukat, az ő gyerekeik elhelyezését muszáj megoldani” – zárta a polgármester.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?