A változás éve

d

Ha az elmúlt évre visszaemlékezünk, valószínűleg mindnyájan arra gondolunk, de jó, hogy végre vége. Abban is mind egyetérthetünk, hogy nem a terveink szerint alakult.

Míg egy évvel ezelőtt a 2020-as teendőinket, terveinket írtuk össze, nem is gondoltunk arra, hogy a távoli Kínában tomboló vírus minket is elérhet. Az ő vírusuk, ő problémájuk, gondoltuk. Kicsit távolságot tartottunk azoktól az ismerőseinktől, akik jártak az elmúlt hetekben Keleten, de ennyi. Aztán alig telt el pár hét, éppen hogy csak vírusmentesen lezajlottak a parlamenti választások, és már jött is a hír: megvan az első szlovákiai fertőzött. Ha jól emlékszem, a fiától kapta el a vírust, aki a velencei karneválon járt – a fenének ment oda, gondoltuk sokan, hisz Észak-Olaszország az európai gócpont. Így vagy úgy, ha nem ő, akkor pár nappal vagy órával később más lett volna a híradók legemlegetettebb szlovákiai fertőzöttje. Mert ekkor már láthattuk, megálljt nem tudunk parancsolni a vírusnak. Csak lassítani lehet a terjedést.

Elnapolt ünnepek

Tavasszal a lezárás mindenkit próbára tett. Az utóbbi évek állandó témája, hogy a húsvétot nem ünnepeljük kellőképpen, fütyülünk Krisztus feltámadására, és a hagyományokra, nem locsolkodunk, a gyerekek azt sem tudják, hogyan kell húsvéti tojást festeni. Helyette a wellness, az egzotikus utazás lett a menő. Nos, 2020-ban ezekről le kellett mondanunk. Lehetett tojást festeni, igaz, locsolóknak nem tudtuk odaadni. A templomba járásra, a lelki megnyugvásra is nagyobb igény lett. Talán azért, mert nem mehettünk. A misék, igehirdetések a virtuális világba költöztek. Egy évvel ezelőtt a Lélek témája a hit 21. századi megélése volt. Ez alkalomból Rizsányi Attila beszélgetett Horváth Árpáddal, a budapesti Jézus Szíve Jezsuita Templom igazgatójával, aki akkor így nyilatkozott: „Az Istennel való találkozás elsődleges helye a pusztában van, Jézus is kivonult a sivatagba 40 napra, mielőtt a nyilvános működését megkezdte volna. Általános tapasztalat, hogy az életünk legnagyobb sivárságában, kiszolgáltatottságában tapasztaljuk meg a Jóisten közelségét – és a nagyböjt ebben akar segíteni. Abban, hogy állj meg, csendesedj el, nézz magadba. A böjtölési praktikák nem öncélúak: Isten mindig először lép, meghív bennünket, a böjtölés az én válaszom, a lépésem felé. Ez a lépés lehet az, hogy előveszem a Szentírást, nagyanyám imakönyvét, vagy éppen nem hallgatok olyan zenét, amely a szétszórtság felé tol el. Egy lelki gyakorlatos házban ez különösen jól működhet: kapsz egy üres szobát, amiben csak ágy, asztal meg szék van, az asztalon szentírás, hallgatod, hogy esik az eső, nem engeded, hogy megszólaljon a telefon: ebben a helyzetben biztosan történni fog valami különleges.” A beszélgetéskor még nem akadályozta a mindennapokat a koronavírus, a megjelenéskor már egyre inkább. És még mindig. A nehéz napokban többen is megtalálták Istent. Böjtöltünk, szinte az egész évben.

Laza nyár

Vagyis, nyáron kicsit fellélegeztünk. Kevés volt a fertőzött – mert kevés volt a teszt –, megnyitották a határokat, a mediterrán országok alig várták, hogy jöjjenek a turisták. Azok meg mentek. A bátrabbak. A legtöbbjük egészségesen haza is jött, de akadt olyan, aki összeszedte a vírust a nyári szabadság alatt.

Sokan már télen megtervezik, hova utaznak nyáron, és jó előre le is foglalják a helyet. Így az ár is kedvezőbb, meg lehet a napokat visszaszámolni. Na, ők most pórul jártak. Az egzotikus országokba szinte senki nem merészkedett el, a legtöbben úgy gondolták, jó lesz a közelben, az Adrián vagy a Balatonnál. A Tátrában ennyi túrázó tán még soha nem járt. Láncot alkotva másztak felfelé, igaz, a friss levegőn, de a kellő távolságot nem megtartva. Próbáltak az emberek kiszakadni picit az egyhangú mindennapokból, ahogy megszoktuk a veszélyt, egyre bátrabbak lettünk, egyre többet mentünk. És ahogy mentünk, úgy jöttek a sokkoló számok. Az ősz szigorításokat hozott. Ám a szigorításokkal az emberek rossz hangulata is megnövekedett. A közösségi oldalak kommentjeit olvasva mindig hüledeztem, hogy ilyen nincs. A számtalan összeesküvés-elmélet, a gonosz politikusok szidalmazása, a több szabadságot kívánók és a vírustagadók hozzászólásai egyszerre voltak végtelenül elkeserítőek, mert annyira tájékozatlanok. Mára már tán nincs olyan ember, akinek ne lenne fertőzött ismerőse, rokona, aki maga ne esett volna át a víruson, mégis sokan csak egy kis megfázásnak titulálják, ugyanakkor követelik a gyógyszert, és ezek mellett nem hisznek az egészben. Hitelesebb az, amit a szomszéd mond annál, mint amit a szakember állít. Hirtelen mindenki virológus, tanár, orvos lett, és álhíreket terjesztő tartalmakkal érvel. Pedig, ha kinézne az ablakon, látná, hogy nem egy olyan család van, aki a vírus miatt vesztette el szerettét. 

Lassan vége?

Decemberben egyre több hír jött arról, hogy lassan elkezdődnek a tömeges oltások. Ezzel együtt jött az újabb összeesküvés-elmélet, miszerint C-vitamint kapunk, csipet ültetnek belénk – ezt utóbbit mondjuk nem értem, mert a mobiltelefonunkkal kellőképp tudnak minket ellenőrizni, lehallgatni, követni és irányítani, mire kellene még csipet is ültetni belénk… – ugyanazoktól, akik pár hete, hónapja még a gyógyszert követelték, és a szabadságukat akarták visszakapni. Ezzel visszakaphatnánk a szabadságunkat, ez a leggyorsabb módja a vírus legyőzésének. Csakhogy ehhez össze kellene fogni.

Mi a tanulság?

Az elmúlt év mindenkinek mást hozott. Vannak, akik megtalálták önmagukat. Néhány ismerősünkben csalódtunk. Sokan elkezdték értékelni a szeretteiket, a kapcsolataikat. Az álbarátok lemorzsolódtak. A kapcsolatok jobban megerősödtek vagy gyorsabban széthullottak. Valahogy értéke lett minden olyan dolognak, ami eddig természetes volt. Ugrottunk egyet a digitális jövőbe. Olyan gyorsan, hogy jó néhányan lemaradtak. Mások igyekeztek felzárkózni, és felfedezték a virtuális tér határtalanságát. Mindenkinek más a tanulság. A veszteségek mellett próbáljuk meg felidézni azt is, hogy mit adott nekünk ez a vírus. Mert adott is. Csak keressük meg, mit, és örüljünk neki.

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?